Üstün zekalı dahi bebeklerin özellikleri, belirtileri nelerdir? Ebeveynlerin bebekleri konusunda dikkatli olabilmesi ve onlar hakkında doğru yönlendirmeyi sağlayabilmesi açısından bilinmesi gereken konulardan biridir. Çocuğunun zekası ile ilgili fikir sağlayabilecek bir uzman olunmaması halinde en azından belli durumlardan yola çıkarak değerlendirmeler yapmak önem taşımaktadır.
Bir bebeğin üstün zekalı olup olmadığını anlamak oldukça karmaşık olabilmektedir. Bu nedenle belli belirtilerden yola çıkılmasıyla birlikte uzmanla görüşülmesi büyük önem taşımaktadır. Bebeklerde üstün zeka belirtileri genetik etmenlerden kaynaklanmakla birlikte çevreye göre de değişiklik gösterebilmektedir. Bu durumlara dikkat edilmesiyle birlikte zeka seviyesi yüksek ve bunu etkili biçimde kullanabilen bebekler kolayca anlaşılabilmektedir.
Üstün Zekalı Dahi Bebek Nasıl Anlaşılır?
Üstün zekalı dahi bebek nasıl anlaşılır? denildiğinde sıralanabilecek pek çok farklı etmen bulunmaktadır. Çocukların farklı özellikler gösterebileceğinin unutulmaması gerekmektedir. Üstün zekalı bebeklere dair sıralanabilecek özellikler şu şekildedir:
- Üstün zekalı bebekler yüksek ihtimalle daha erken yaşlarda yürüyebilmeye ve konuşmaya başlamaktadır. Bu durum onların erken öğrenmesiyle bağlantılıdır. Erken konuşma zeka belirtisi midir? sorusunun cevabı çoğunlukla evet olmaktadır.
- Üstün zekalı bebeklerin hafızası son derece güçlü olabilmektedir. Onların gizlenen bir şeyi daha kolay bulabilmesi ve nesneleri daha hızlı anlamlandırabilmesi söz konusu olmaktadır.
- Üstün zekalı bebekler sorunların çözümünü sağlamak açısından önemli başarılar sağlarlar. Engelleri aşabilmek, nesnelerden etki almadan kapıları açmak kolay hale gelmektedir.
- Uzun süre boyunca herhangi bir sorun yaşamadan odaklanabilme özelliğine sahiptirler.
- Biri konuştuğu zaman onu anlamak için çaba sarf ederler. Bakışları konuşan kişiye hızla dönebilir ve onu anlamaya çalıştığını gösterecek bir tavır söz konusu olabilir.
- Üstün zekalı bebekler kısa sürede konuşmayı öğrenebilmekle birlikte kısa sürede ilginç ve uzun cümleler kurabilirler.
- Çocuğun resme ilgili olması, etrafındaki nesneleri çizme ihtiyacı hissetmesi ya da sayılarla uğraşmayı sevmesi onun üstün zekalı olmasını gösterebilen özelliklerdendir.
- Üstün zekalı çocuklar son derece karmaşık ve derin duygular yaşayabilmektedir. Farklı bir anlayışla dünyaya bakabilmekte ve yüksek bir empati ile yaşanılan onayları değerlendirebilmektedir.
- Çocukların üstün zekalı olması durumunda hayal güçlerinin yüksek canlılıkta olması muhtemeldir. İlgi çekici hikayeler kurgulayabilmektedirler.
- Etrafındaki değişiklikleri hızla fark etmesi bebeklerde yüksek zekayı anlamak için önemli bir etmendir. Biri ağlarken sarılmak istemesi, saç kestirildiğinde bunun farkına varacak davranışlarda bulunması gibi etrafındaki olup bitenleri anlayabilir tavrı bebeklerde üstün zeka belirtileri arasında yer almaktadır.
- Yalnızlığa eğilimli olabilirler. Etrafındaki çocuklarla birlikte oynamaktansa kendi başlarına vakit geçirmeyi tercih edebilecek özellikleri ile dikkat çekmektedirler.
Üstün Zekalı Çocuğun Olumsuz Yönleri
Üstün zekalı çocuğun olumsuz yönleri zekasının getirdiği daha yüksek duygu durumu ve etrafına adapte olamama gibi durumlardan kaynaklı olarak belirgin bir şekilde kendini gösterebilmektedir.
Çocuklar küçük yaşlarda kendi yaşlarındaki bireylerden farklı davranmaya ve düşünmeye başladıklarından sosyallik açısından sorun yaşayabilir hale gelmektedir. Her şeyi en iyi haliyle yapma ihtiyacı, yüksek empati duygusu, olayları daha iyi analiz etme ve yaşından daha etkili bir şekilde yorumlama hali, sosyal çevrede farklı davranışları sebebiyle dışlanma ihtimali ve daha pek çok sebepten ötürü üstün zekalı çocukların problemler yaşayabildikleri bilinmektedir.
Üstün zekalı çocukların erken yaşlarda fark edilebilmesi ve doğru yönlendirilmesi sağlıklı psikolojiye sahip olmaları açısından da büyük bir öneme sahiptir. Aksi takdirde üstün zekalı çocuğun olumsuz yönleri daha da kendini göstererek zamanla depresyona, sosyal sorunlara, stresli ve sürekli kaygılı ruh haline, etrafından uzaklaşmaya ve iletişim becerilerinin zayıflamasına sebep olabilmektedir.