Üremeye yardımcı olmak amacıyla yapılan tedavi yöntemlerinden biri de tüp bebek tedavisidir. Tüp bebek tedavisine babadan sperm, anneden yumurta hücreleri alınarak başlanır. Steril laboratuvar ortamlarında döllenme gerçekleştirilir ve embriyo ortaya çıkar. Embriyo annenin rahmine cerrahi yöntemlerle yerleştirilir.
Bu aşamalardan sonra işlem normal gebelik gibi devam eder. Bunun dışında bahsetmemiz gereken bir nokta daha var. Tüp bebek iki değişik şekilde yapılır. İlki bildiğiniz üzere artık klasik sayılabilecek tüp bebek tedavisidir. Bu tedavide sperm ve yumurta hücreleri anne baba adaylarından alınıp aynı ortama konularak doğal döllenmenin beklenmesidir. Bu hastanelerde en sık uygulanan yöntemdir.
Genelde ilk yöntem olarak tercih edilir ama anne baba adaylarına göre de bu değişiklik gösterir. Bu işlem dışında bir farklı şekilde daha yapılır. Diğer yöntemin adına microenjeksiyon denir. Bu yöntemde baba adayından alınan sperm hücresi, anne adayından alınan yumurta hücresine laboratuvar ortamında direkt olarak enjekte edilmektedir.
Dediğimiz gibi her iki tedavi şeklinde yüksek başarılarla uygulanabilse de, hangi yöntemin uygulanacağına hekim karar verir. Hekimin kararında anne baba adaylarının sağlık durumları, hastalıkları, üreme yetenekler gibi durumları değerlendirir. Tüp bebek tedavisinin yapılmasındaki amaç, sadece hamilelik değildir sağlıklı bir gebelik oluşturmaktır.
Tüp Bebek Nasıl Yapılır?
Tüp bebek tedavi sürecine girmeden önce hem anne adayının hem de baba adayının üreme yetenekleri ve kabiliyetleri hekim tarafından incelenir. Tüp bebek tedavisine karar veren hekim genelde öncelikle anne adayına yumurta olgunlaşmasını sağlaması için hormon tedavisine başlar.
Hormon tedavisinin süresine tüp bebek tedavisini yapan doktor karar vermektedir. Bu süre anneden anneye değişmektedir. Hormon tedavisi sonrası çatlatma iğnesi diye tabir edilen işlem yapılır. Bu sayede yumurtaların foliküllerden dışarı atılmasına yardımcı olunur. Bu aşamadan sonra yumurta toplama işine geçilir ve ultrasonik makine desteğiyle anne adayında oluşan yumurtalar toplanır.
Buraya kadar anne adayının aşamalarından bahsettik ancak baba adayı da bu süreçte sperm hücresini vermesi gerekmektedir. Baba adayından alınan sperm hücresi ve anne adayından alınan yumurta hücreleri steril laboratuvar ortamında birleştirilir ve döllenme sağlanır. Bundan sonra karşımıza embriyolar çıkmaktadır.
Bu embriyolar arasında hekim tarafından verilen karara göre en sağlıklısı seçilir. En sağlık embriyo ultrasonik makine eşliğinde annenin rahmine yerleştirilir. Bu işlem gözde büyütecek bir işlem değildir. Genelde anne adayları bu işlem sonrası hemen taburcu olup evine gitmektedir. Bazı tedavilerde birden fazla sağlıklı embriyo olduğundan annenin rahmine birden fazla embriyo yerleştirilir. Bu durumlarda çoğul gebelik ile karşılaşılır.
Menopoz öncesi her kadına tüp bebek uygulaması yapılabilir. Ancak 40-45 yaşlarından sonra başarı şansı azalmaktadır. Genel olarak tek bir şartı vardır. 35`ten gün almayan kadınlarda 1 yıl süreyle korunmadan cinsel ilişkiye giripde gebelik oluşmaması gerekmektedir. 35`ten büyük kadınlarda ise bu süre 6 aydır.
Tüp Bebek Aşamaları Nelerdir?
Tüp bebek aşamalarında ilk basamak tüp bebek merkezi aramaktır. Tüp bebek merkezi bulup ön görüşme yapmanız gerekmektedir. Bu sırada hekim sizden bilgilerinizi ve sağlık durumlarınızı isteyebilir. Daha sonra tüp bebek merkezinde muayene olursunuz.
Bu muayene sonucu AMH, HSG, histeroskopi, tiroit, kan sayımı vs gibi işlemler yapabilirsiniz. AMH, yumurta kapasitesini öğrenmek için yapılan bir testtir. HSG ise rahim filmidir. Babadan ise sperm analizi ve testi istenir. Hekim gerekli görürse sizi üroloji doktoruna gönderebilir. Bu bilgiler ışığında tüp bebek hekiminiz size hangi tedaviyi yapacağını seçer.
Yumurta Uyarma İşlemi: Anne adayına yumurtalıklardaki yumurtaların olgunlaşmaya başlaması için hormon ilaçlarına başlanır. Yaklaşık 10 gün içinde folikül büyüklüğü yeterli seviyeyi aşarsa (ortalama 19 mm) çatlatma iğnesi aşamasına geçilir.
Yumurtaların Toplanması: Çatlatma iğnesi uygulanır ve yumurtalar ultrason desteğiyle toplanır. Hasta acı hissetmez ve en fazla yarım saat sürer.
Spermlerin Alınması: Baba adayına bir kap verilir ve sperm örneği alınır. Eğer bu şekilde alınamazsa cerrahi yöntemle yumurtalıklardan alınır.
Döllenme: IVF denen bir işlemle laboratuvar ortamında sperm ve yumurta hücreleri bir araya konur ve döllenmesi beklenir. Bu işlem olmazsa microenjeksiyon yoluyla döllenme gerçekleştirilir.
Embriyo Transferi: Tüp bebek tedavi sürecinin en son basamağıdır. Elde edilen sağlıklı embriyolar hekim tarafından belirlenir. Bir veya birden fazlası annenin rahminin içine bırakılır. Bu işlem sırasında anesteziye dahi gerek yoktur.