Trimester, gebelik süreci yaşayan herkesin mutlaka duyacağı bir evredir. Bu evre en temel anlamda insanlarda yaşanan 9 ay 10 günlük süreci sembolize eden Latince bir terimdir. Fakat anlamı her 3 ay olarak nitelendirilebilir. Ki zaten Trimester evresi için üç farklı standart vardır. Bu durum 9 aylık gebelik sürecini üçe böler ve her üç aylık bölüm farklı Trimester süreçleri olarak adlandırılır.
Hamilelik süresinin başlamasıyla beraber bu süreç başlar. Sonrasında gerçekleşen her evre 12 haftada bir değişiklik gösterir. Bu süreç içerisinde de bebeğin gelişimi devam eder. Hamileliğin başlangıcı olarak kabul edilen net bilgi son menstrual döngünün görüldüğü ilk gün olduğu için aslında temel anlamda birinci Trimester dönem bu aşamada başlar.
Trimester Evreleri
Trimester evreleri üç gruba ayrılır. Buna göre hamileliğin başlangıcından son hafta yani 40.haftaya kadar devam eder. Gebeliğin ilk günleri çok net olmaması ve belirti göstermemesi nedeniyle sakin geçebilir. Fakat siz hamile olduğunuzu öğrendiğinizde değil, hamilelik başladığında 1.Trimester evresi başlamış olacaktır.
- 1.Trimester Evresi
1.Trimester evresi hamileliğin oluşmasıyla beraber başlar. İlk hafta ile 12.haftanın sonuna ve hatta 13.haftaya kadar sürer. Bu evre bebeğinizin organlarının oluştuğu aşamadır. Ki kadın vücudunda da hamileliğin yarattığı hormon değişimleri bu evrede gözlenir.
- 2.Trimester Evresi
İkinci üç aylık dönem olarak 14.hafta itibariyle başlar. 26.haftaya kadar devam eden süreç bebeğin gelişiminin gözlemlenebildiği bir evredir.
- 3.Trimester Evresi
Üçüncü üç aylık dönem ve son Trimester evresi olan bu süreç 27.hafta itibariyle başlamaktadır. Bebeğin doğum yaptığı ana kadar sürer ve maksimum 40 hafta olarak nitelendirilebilir. Doğum hazırlıklarının yapıldığı döneme tekabül eder.
İlk Trimester Evresinde Muayenenin Önemi
Hamilelik oldukça meşakkatli bir süreçtir. Bu dönem içerisinde anne vücudunda ciddi bir değişim söz konusudur. Hormonlardan kaynaklı bu değişim hem fizyolojik hem de mental açıdan ciddi bir biçimde görülebilir. Unutulmaması gereken en önemli faktör ise 1.Trimester evresinde yapılan tetkikler olarak öne çıkarılabilir.
Çünkü bu süreçte rahim ağzı taraması ve tiroit testi için 8.hafta çok önemlidir. Yine vitamin ve mineral düzeyi için biyokimya testleri, kızamıkçık ve toksoplazma testi ile bu süreç devam eder. 11.hafta içerisinde ise kromozom kaynaklı rahatsızlıkların taraması kesinlikle yapılmalıdır.
Bebeğin Trimester Evrelerindeki Gelişimi
Hamileliğin öğrenildiği süreç olarak bilinen 1.Trimester için en merak edilen noktalar bebeğin gelişim sürecidir. Çünkü hem heyecan verici olması hem de bebeğinizin organlarının bu aşamada oluşması önemli bir süreç yaşadığınızı kanıtlamaktadır. Henüz 5.hafta itibariyle kalp ve damarlar, sindirim sistemi, dolaşım sistemi, ağız, burun, kulak ve cilt için gerekli tüm hücreler hazır konuma gelir. 10.haftada 1.Trimester süresi için en önemli noktaya varırsınız. Bebeğinizin kalp atışlarını duyabilir, karaciğer, beyin ve böbrek gibi birincil organlarının oluştuğunu öğrenebilirsiniz. 11.haftada genital bölge, 12.haftada ise tırnakları bile oluşmaya başlar.
2.Trimester evresi ile beraber kaburgaları oluşmaya başlarken aynı zamanda 15.haftada saçlar ve kaşlar oluşumuna başlıyor. 16.hafta olduğunda elini yumruk yapıp sıkabilen ya da hıçkırabilen 90 gram civarlarında bir fetusa dönüşüyor.
İlk kez duyduğu süreç 18.haftaya tekabül ediyor. 21.haftada ise artık kemik iliği kan hücrelerini kendi üreterek dolaşım sistemini kullanmaya başlıyor. 23.haftada akciğerler gelişirken 24.hafta itibariyle 2.Trimester evre biterken artık 600 gram seviyelerine ulaşıyor.
Son üç ay yani 3.Trimester evresi ise çok daha heyecanlı geçebilir. Artık her an doğmaya hazır olan bebeğinizin 33.haftada gözleri ışığa hassasiyet geliştiriyor. 36.haftada 2,5 kilogram ortalama ağırlığa ulaşırken yavaş yavaş baş aşağı pozisyona geçiyor. 37.haftadan 40.haftaya kadar zamanında doğum sürecinde olduğu için her an yumuk yumuk yavrunuzu kucaklayabileceğiniz sürece geliyorsunuz.