İçindekiler
Sezaryen Doğum Nedir?
Sezaryen doğum rahimde ve karın bölgesinde kesik oluşturularak bebeğin ameliyatla dışarı alınması olarak adlandırılmaktadır. Sezaryen doğum, vajinal doğumdan farklı olarak ameliyat içermektedir. Bazı durumlarda bu doğum şekli bir zorunluluk haline gelmektedir. Özellikle doğumun ilerlemesi yani rahim ağzı kaslarının bebeğin çıkacağı büyüklükte açılamaması nedeniyle sezaryen doğum tercih edilmektedir.
Sezaryen Doğum Nedenleri Nelerdir?
Sezaryen doğum sebepleri, annenin normal yani vajinal doğum yapamadığı durumlarda ortaya çıkan faktörlerdir. Bu faktörler şu şekilde açıklanabilir:
- Doğumun İlerlememesi: Saatlerce kasılmasına rağmen annenin rahim ağzı kasları yani serviks kasları bebeğin doğmasına yetecek kadar açılmadı ise sezaryen doğum yapılır. Sezaryen doğumun en önemli nedenidir.
- Bebeğin Strese Girmesi: Bebek içeride oksijensiz kaldığında ya da başka bir durumda stres altına girebilir. Kalp atışları anormalleşir. Bu durumda sezaryen doğum tercih edilir.
- Plasenta Problemleri: Plasenta previa gibi sorunlarda sezaryen doğum gerekir.
- Çoğul Gebelik Durumu: İkiz ya da üçüz doğumlarda bebekler değişik şekil alabilir. Bu gebeliklerde sezaryen doğum tercih edilmektedir.
- Bebeğin Pozisyonunun Anormalliği: Bebeğin doğuma yakın kafasının rahim ağzına doğru gelmesi gerekir. Fakat bazı bebekler bu pozisyonu alamaz ve sezaryen doğum yapılması gerekebilir.
- Göbek Bağı Sorunları: Göbek bağı dolanması gibi durumlarda sezaryen doğum daha güvenli bir seçenek olmaktadır.
- Daha Önceki Doğumların Sezaryen Olması: Daha önceki çocuklarını sezaryen ile doğurmuş annelerde diğer doğumun da sezaryen olması bir zorunluluk değildir fakat uygulamada genellikle sezaryen yapılır.
- Doğum Kanalının Geniş Olmaması: Bebeğin kafasının büyük olması ya da doğum kanalının bazı dış faktörlere ya da genetiğe bağlı olarak dar olması sezaryen doğumu gerektirir.
- Anne Sağlık Problemleri: Annede genital ya da kalp ve beyin gibi organlarda sorun olması sezaryen doğumu gerektiren faktörlerdir.
Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?
Sezaryen doğum yapılırken anne bir ameliyathaneye alınır. Alınmadan önce kan pıhtısının önlenmesi için cerrahi çorap giymelidir. Eğer annenin yanında doğuma girecek bir refakatçi var ise ona cerrahi giysiler giydirilir. Daha sonra anneye lokal ya da genel anestezi yapılır. Epidural uygulama da tercih edilebilir. Anne ile karnının arasında bir perde gerilir.
Bikini bölgesinin üst sınırına denk gelecek şekilde rahime ulaşmak için bir kesik atılır. Bu kesikten 3 ila 5 dakika sonra bebek dünyaya gelmiş olur. Göbek bağı düğümlenerek kesilir. Daha sonra dikim başlar. Tüm bu sezaryen doğum işlemleri 30 dakika içinde bitmiş olur. Anne dinleneceği odaya alınır. Bir süre sonra da ebe ve bebek annenin yanına getirilir.
Sezaryen Doğumun Riskleri Nelerdir?
Sezaryen doğum riskleri bulunmaktadır. Normal doğuma göre daha kolay ve güvenli görünse de bazı risk faktörlerine sahiptir. Sezaryen doğum riskleri şu şekilde sıralanmaktadır:
- Kanama
- Pıhtı
- Enfeksiyon
- Bebeğin yaralanma ihtimali
- Bebekte solunum sıkıntısı
- Ameliyatta organların hasar alması
- Normal doğuma göre iyileşme süresinin uzaması
Bazı durumlarda sezaryen doğum tek seçenek olmaktadır. Bu durumlarda risk faktörlerini ortadan kaldırmak için gerekli tüm önlemler alınmalıdır.
Sezaryen Doğum Çeşitleri Nelerdir?
Sezaryen doğum türleri durumun aciliyetine ya da daha önceden planlanmasına göre değişebilmektedir. Sezaryen doğum çeşitleri şu şekilde açıklanabilir?
- Epidural Sezaryen: Anneni bilincinin açık olduğu sezaryen ameliyatı türüdür. Ameliyat işlemi epidural anestezi ya da spinal blok kullanılarak yapılır.
- Acil Sezaryen: Normal doğuma başlandığında ya da hemen öncesinde beklenmeyen bir komplikasyon ile karşı karşıya kalındığında anne acil olarak sezaryen doğuma alınabilir.
- Elektif Sezaryen: Önceden planlanan sezaryen doğum çeşididir. Doğumun zaten bu şekilde yapılacağı önceden seçilmiştir.