İçindekiler
Persentil Hesaplama Nasıl Yapılır?
Persentil hesaplama yapılırken 100 çocuk ele alınır ve bu topluluk üzerinden hesaplama yapılır. Persentil hesaplama araçları üzerinden kolayca yapılabilen bu hesapta gerekli olan bilgiler; çocuğun boyu, kilosu, cinsiyeti, yaşı ve santimetre cinsinden baş çevresidir. Gerekli olan bilgiler girildikten sonra persentil değerine bakılır.
Persentil hesaplama tablosu sayesinde gelişimin düzgün ilerleyip ilerlemediğine bakılmaktadır. Böylece eğer gelişim ve büyümede herhangi bir problem var ise erkenden teşhis edilmektedir. Erken teşhis hemen her hastalıkta hayati önem taşımaktadır.
Persentil Nedir?
Persentil, gelişim büyüme eğrisi olarak tanımlanmaktadır. Bir bebeğin doğumundan itibaren anne ve babaları persentil değeri ile haşır neşir olurlar. Persentil değerine bakılarak çocuğun büyümesinde herhangi bir problem olup olmadığı kolaylıkla anlaşılabilir. Çocuğun yeterince gelişip gelişmediğini gösteren persentel eğrisine her 3 ayda bir ya da ayda 1 bakılabilir.
Belli sayıda çocuk dikkate alınarak ortalama bir değer elde edilir ve herhangi bir çocuk için persentil değeri ona göre yorumlanır. Türkiye’de kullanılan persentil tablosu ülkenin ortalaması alınarak hesaplanmaktadır. Bu tabloda hesaplama yapılırken çocuğun ya da bebeğin boyu, kilosu ve baş çevresi oldukça önemlidir. Bu kriterler dikkate alınarak bir hesaplama yapılmaktadır. Ebeveynler boy ve kiloyu dikkate alarak persentil hesaplaması yaparlar. Oysa bu yaygın olarak yapılan bir yanlıştır. Baş çevresi de en az boy ve kilo kadar önemli bir veridir.
Persentil Tablosunun Aralıkları Nasıl Yorumlanır?
Persentil tablosunun aralıkları yorumlanırken belli kriterler göz önünde bulundurmaktadır. Tablodan elde edilen persentil değerinin hangi yüzdeye denk geldiğine göre çocuğun gelişimi hakkında yorum yapılabilir.
Persentil hesaplama tablosunun aralıkları şu şekilde yorumlanmaktadır:
- 0-10 Aralığı: Büyüme diğer çocuklara nazaran son derece geride demektir. Bu seviyede mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
- 10-25 Aralığı: Düşük seviye olarak kabul edilmektedir. Yine bir doktora başvurmak faydalı olacaktır. Bu aralıktaki çocuğun persentil tablosu belirli aralıklarla takip edilmelidir.
- 25-75 Aralığı: Bu aralık normal büyüme ve gelişme olarak kabul edilmektedir. Bebeğin ya da çocuğun yaşıtlarıyla eşit büyüdüğünü gösterir. 3 ayda bir persentil tablosunun kontrol edilmesi yeterlidir.
- 75-90 Aralığı: Yüksek değer olarak kabul edilir. Yaşıtlardan daha fazla büyündüğü ve baş çevresinin daha çok olduğu anlamını taşır. Doktora başvurularak normal değere düşürülmeye çalışılır.
- 90-100 Aralığı: Çok yüksek bir aralıktır. Çocuğun obezite gibi sorunları olabilir. Mutlaka doktor muayenesi gereklidir.
Türkiye’de bebek ve çocukların gelişimi incelenirken persentil değeri olarak 50 baz alınır. Doktorlar 10 ila 75 değer aralığının normal kabul edilmesi gerektiğini söylemektedir. Bi çocuğun persentil değerine bakılırken her ay ve yıl önemlidir. Ayrıca erkek ve kız çocuklarında persentil değerine ayrı olarak bakılmaktadır.
Erkek Persentil Değeri Ne Olmalıdır?
Erkek persentil değeri 10 ila 97 aralığında olmalıdır. Eğer bir erkek çocuğunun persentil değeri 10’un altında ya da 97’nin üzerinde ise mutlaka bir doktora başvurulması gereklidir. Persentil hesaplama tablosu ile erkek çocuğunun büyümesinin normal olup olmadığına bakılabilir.
Kız Persentil Değeri Ne Olmalıdır?
Kız persentil değeri hesaplanırken dikkate alınması gereken bir nokta vardır. Kız çocuklarının boy, kilo ve baş çevresi her dönemde erkek çocuklarından farklılık göstermektedir. Yani erkek persentil değeri ve kız persentil değeri birbirinden farklı olmaktadır. Tabloda cinsiyete dikkat edilmesi gerekmektedir. Kız çocuklarının persentil hesaplama tablosundaki persentil değeri 10 ila 90 aralığında olmalıdır. Aksi durumda bir doktora başvurularak gelişim ve büyüme takip edilmelidir.