İçindekiler
Normal Doğum Nedir?
Normal doğum hamileliğin son evresidir. Tıpkı hamilelik gibi olması gereken doğal bir süreçtir. Çoğu ülkede normal doğum yapılmaktadır. Kadınlar acıdan dolayı bu süreci atlatamayacaklarını düşünseler de aslında olması gereken bir olaydır.
Normal doğum, üç farklı evreden oluşur. Bu evrelerin ilk ikisinde oldukça şiddetli sancılar duyulmaktadır. Sancı şiddeti arttıkça vücut doğal bir ağrı kesici olan endorfin salgılar. Endorfin salgılandıkça anne adayı dışarda olup biteni algılayamaz olur ve iç dünyasına geçer. Bu aşamada ağrı azalmaktadır. Daha sonra doğum gerçekleşir.
Normal Doğum Nasıl Yapılır?
Normal doğum yapılırken üç evreden geçilmektedir. Bu evrelerin ilkinde sancı başlar ve bebek doğum kanalına yaklaşır. İkinci evrede sancılar hat safhaya ulaşır ve bebeğin dünyaya gelmesi gerçekleşir. Üçüncü evre sancıların bittiği ve dikiş gerekiyorsa bu işlemin yapıldığı evredir.
Normal doğumun yapılışı ve evreleri şöyle gerçekleşir:
- Birinci Evre: Bu evrede yaklaşık 8 ila 10 dakikada bir doğum sancısı gelir. Önce hafif olan ağrılar sonrasında gitgide artmaktadır. Gelen sancılar ile birlikte rahim ağzı açılmaya başlar. Rahim ağzında bulunan mukus sıvısından tıkaç biraz kanlı bir şekilde dışarıya atılır. Doğum süresinin %90’ına yakını bu evrede gerçekleşmektedir. Anne adayı birinci evrede kendini yormamalıdır. Ilık bir duş alabilir ya da biraz yürüyüş yapabilir. Rahim ağzı gelen sancılar yardımı ile iyice açılıp bebeğin kafası doğum kanalına geldiğinde su kesesi açılır.
- İkinci Evre: Doğumun başladığı evredir. Rahim ağzı tam anlamıyla açılmıştır. Sancılar 2 ila 3 dakika aralıklarla gelir ve yaklaşık 60 ila 70 saniye aralığında sürer. Sancı şiddetleri artmıştır. Bu evrede ayrıca irade dışı bir ıkınma başlar. Anne adayı salgılanan endorfinden de kaynaklı olarak adeta transa geçer ve sadece kendi içine odaklanır. Bebeğini dünyaya getirmek için ıkınır. İkinci evre yaklaşık yarım saat sürer. Daha uzun olmaması önemlidir. Bebeğin kalp atışları sürekli dinlenir.
- Üçüncü Evre: Bebek artık dünyaya gelmiştir. Annenin sancıları da dinmiştir. Ama hala yapılacak olan işler bulunmaktadır. Bebek annesinin kucağına verilir. Anne ile bebeği hamilelik sürecinde birbirine bağlayan plasenta sıvısı rahimden çıkarılır. Bunun için annenin rahmine dışardan yavaşça masaj yapılır. Doktor içerde plasenta kalmış mı diye kontrol eder. Daha sonra vajinada yırtık var ise bu dikilir ve anne dinlenme odasına alınır.
Normal Doğumun Belirtileri Nelerdir?
Normal doğumun göstergeleri annenin hafif kasılmalarla karnının sancımasıyla başlar. Birçok normal doğum belirtisi vardır fakat her anne adayında her belirti gözlenmez.
Normal doğumun başladığını gösteren başlıca belirtiler şu şekildedir:
- Sırt ağrısı
- Bebeği anne karnında enfeksiyona karşı korumakla görevli mukozanın kanla birlikte atılması
- Sancılara bağlı düzenli kasılmalar
- Suyun gelmesi
- Sık sık idrara çıkma
- Mutluluk ve enerjik olma hissi
- Hafifleme
Normal Doğumun Anne İçin Yararları Nelerdir?
Normal doğumun anneye yararı bulunmaktadır. Bu yararlar şöyle sıralanabilir:
- Kanama gibi risk faktörleri azami düzeydedir.
- Sezaryen doğuma göre doğum sonrası ağrı azdır. İyileşme süreci hızlıdır.
- Anneye başarı ve kontrolün kendinde olduğu hissini yaşatır. Doğum sonrası anne kendini çok daha iyi hisseder.
Normal Doğumun Bebek İçin Yararları Nelerdir?
Normal doğumun bebek için faydaları en az anneye olduğu kadar vardır. Normal doğumun bebeğe olan yararları şu şekilde sıralanabilir:
- Bebek doğum kanalına girdiğinde ilk kez bakteriler ile karşılaşacağı için bağışıklık sistemi güçlenir.
- Anneden daha hızlı süt geldiği için bebekler hemen emebilmektedir.
Normal doğum hem anne hem de bebek için oldukça sağlıklıdır.