İçindekiler
Nasıl Gebe Kalınır?
Hamile kalmak için öncelikle uygun zamanda cinsel ilişkiye girmek gerekir. Bu yüzden kadınlar öncelikle kendi vücudunu tanımalı ve üremenin nasıl gerçekleştiğini bilmelidir. Böylelikle adet döngüsünü takip ederek hamile kalmak için en doğru zamanda harekete geçebilirler.
Hamile Kalmak İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Hamile kalmak için dikkat edilmesi gerekenler, hem erkeğe hem de kadına bağlıdır. Kadınlarda adet döngüsünü takip etmemek dışında, doğum kontrol ilaçlarının kullanımı, stres, sigara, alkol kullanımı ve doğurganlığı etkileyen pek çok rahatsızlık hamilelik oluşumuna engel teşkil edebilir. Bunun yanı sıra erkeklerde de bazı problemler gebeliği engelleyebilir. Düzenli, korunmasız şekilde cinsel ilişkiye giren genç kadınların gebe kalma şansı yüzde 20 olarak hesaplanmıştır. Kadınlar 35 yaşının üzerine çıktığında bu oran daha da düşer.
Erkeğin yaşı da hamilelik için önemli bir kriterdir. Erkeklerde 40 yaşın üzerine çıkıldığında sperm sayısı ve hareketliliği azaldığı için gebelik şansı yaklaşık yüzde 25 oranında düşer. Buradan hareketle çocuk sahibi olmak isteyen 40 yaş üstü erkek ile 35 yaş üstü kadın birlikteliğinde gebeliğin oluşma ihtimali yüzde 50 oranında düşer.
Hamile Kalma Şansı
Hamile kalma ihtimali konusunda çiftlerin bir yıl boyunca korunmasız ve düzenli şekilde cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebelik olmaması, bazı sağlık problemlerine işaret edebilir. Bu durumda kadın ve erkeğin birlikte doktora başvurması tavsiye edilir. Erkekler, her an üremeye hazır olsa da, kadın fizyolojisi biraz daha karışık olduğu için kadınların her 21 ila 35 günde bir ya da farklı bir deyişle ortalama 28 günde bir adet görmesi gerekir.
Gebe kalmak isteyen kişilerin adet döngüsünü takvim üzerinde takip etmeleri önerilmektedir. Sağlıklı bir adet döngüsü için kadın fizyolojisinde şu sistemlerin birbirleriyle uyumlu çalışması gerekir:
- Vajina,
- Rahim,
- Yumurtalıklar ve
- Beyin
Beyindeki hipofiz bezi uyarıldıktan sonra kan dolaşımına FSH hormonu karışı ve yumurtalıklara ulaşır. Yumruta folikülleri harekete geçer ve yumurtalık rezervinde bulunan yumurtaların bir kısmı olgunlaşma sürecine girer. Fallop tüplerine atılan olgunlaşmış ve döllenmeye hazır olan yumurta, sadece 24 saat kadar canlı kalır.
Hamile Kalma Yöntemleri Nelerdir?
Hamile kalma yöntemleri bebek isteyen anne ve babalar tarafından araştırılmaktadır. Hamile kalabilmek için kadının yumurtlama zamanını bilmesi son derece önemlidir. Çünkü her 28 günde bir adet gören kadının yumurtladığı gün çoğunlukla 14. gündür. Fakat yumurtlama 12 ila 18. günler arasında da meydana gelebilir. Yapılan araştırmalara göre 1 ayda çocuk sahibi olmak isteyen her 100 çiftten sadece 20’si başarılı olabilmektedir. Öte yandan 2 yıl boyunca çocuk sahibi olmak isteyenlerin ise yüzde 95’i başarıya ulaşabilir.
Zihinsel ve fiziksel olarak sağlıklı olmak, gebelik için yeterlidir. Obezite ve stres, hamile kalma konusunda büyük engel teşkil etmektedir. Dolayısıyla fazla kilolardan kurtulmak ve stresle başa çıkmanın yollarını bulmak faydalı yöntemler arasında gösterilir.
Tüp bebek denenmesine rağmen hamile kalamayan kadınların, bebek sahibi olmaktan vazgeçtikten sonra gebe kaldıkları çok görülmüştür. Bu yüzden stres yapmamak ve olayı akışına bırakmak da gebelik şansını arttırır. Cinsel ilişki sırasında kayganlaştırıcı krem, yağ ve diğer kozmetik ürünler, spermlere zarar verebildiği için tercih edilmemelidir.
Hamile Kalma Pozisyonu Nedir?
Hamile kalma pozisyonu, her ne kadar önemli olmasa da ilişkiye girdikten sonra bir süre sırt üstü yatmak gebelik şansını arttırabilir. Folik asit, kalsiyum ve demir gibi vitamin takviyeleriyle birlikte sağlıklı ve dengeli beslenmek de hamile kalma şansını arttıran kriterler arasında ger almaktadır.