Müslin Kumaşı Nedir? Nasıl ve Nereler de Kullanılır?

İçindekiler

    Oldukça hafif ve nefes alabilen bir tür kumaşın adıdır, Müslin. Tarihi antik Hindistan’a kadar dayanmaktadır. Oldukça basit ve düz dokuma bir kumaş türüdür. Müslin kumaşını değerli kılan şey ise kullanım alanları ve işlevselliğidir

    Günümüzde Müslin fotoğrafçılık alanından, cerrahi alanlara kadar birçok alanda kendisine yer bulmakta ve insanlar tarafından tercih edilmektedir.

    Müslin Tarihçesi

    Müslin’in yapılan araştırmalara ve elde bulunan bilgilere göre, Bangladeş’in Dhoka kentinde imal edilmeye başladı. Müslin’in işlevselliği sayesinde namı oldukça hızlı yayıldı ve tarihin o dönemlerinde altınla eş değer tutularak ticareti yapılmaya başladı ve dünya üzerinde hızlıca yayılmaya başladı. Avrupa’dan Asya’ya gelen tüccarlar Müslin kumaşını ilk olarak İran seferlerinde keşfettiler ve Müslin’i Avrupa ile tanıştırdılar. Dünyaca ünlü Gandhi, denilene göre kendine güvenmeyi teşvik etmek ve İngilizlere barışçıl bir şekilde direnmek için Müslin kumaşı türlerinden olan khadi yapmak için günlerce ip eğermiştir.

    Müslin Kumaşı Kullanım Alanları Nerelerdir?

    Müslin, günümüzde bilimden, giyime, tiyatrodan, çocuk sağlığına kadar birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Bu alanlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

    • Terzilik: Tasarımcı ve terziler yeni bir model çıkaracağı zaman müslin kumaşını kalıp ve model çıkartmada oldukça yaygın bir şekilde kullanırlar. Hatta dikim sektöründe zamanında kendisine o kadar büyük bir yer edinmiştirki, farklı bir kumaş kullanılsa dahi müslin diye adlandırılır.
    • Ev dekoru: Ev dekorunda ve gündelik ev tüketimlerinde müslin kumaşı oldukça fazla yer tutmaktadır. Hava alan bir ortam için perde, yumuşak bir his için havlu, sıcak havalarda üzerinize çekmek için bir penye olarak karşınıza çıkabilir.
    • Temizlik: Müslin kumaşının yaygın olarak kullanıldığı alanlardan bir tanesi de temizlik alanıdır. Yoğun suyu hapis etme özelliği sayesinde temizlik bezi olarak oldukça fazla tercih edilmektedir. Hem kolay yıkanıyor olması hem de kiri üzerinden çabuk bırakıyor olması da bunun başlıca sebeplerindendir.
    • Sanat: Özellikle ressamlar tarafından oldukça fazla tercih edilmektedir. Bunun sebebi ise üzerinden boyanın rahatlıkla hareket ettirilebilmesi ve boyayı en iyi şekilde göstermesidir. Bunun yanı sıra tiyatro gibi alanlarda arka fon olarak da oldukça fazla tercih ediliyor.
    • Peynir Üretimi: Peynir üreten anneler veya ev ortamında peynir üreten her bir kişi peyniri süzmek ve kalın pıhtıları suyundan ayırmak için müslin kumaşını kullanmaktadır.
    • Sağlık Sektörü: Doktorlar ameliyat sırasında anevrizmaların etrafına gazlı müslin kumaşı sararlar. Bu yapılan arterin daha sağlıklı ve dayanıklı olmasını sağlar.

    Müslin Kumaşı Nasıl Muhafaza Edilir?

    Müslin kumaşı biraz hassas bir kumaştır. Elde ve makinede hassas yıkamada yıkanabilir. Yıkarken yıpranmaması için dikkat etmeniz gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz.

    • Soğuk su ile elde yıkanması ve fazla çitilenmeden temizlenmesi tavsiye edilir.
    • Değişik kimyasallardan ziyade normal çamaşır deterjanı kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.
    • Kurutucu makinalarda kurutmayınız. Açık havada da oldukça hızlı bir şekilde kuruyan bir özelliği vardır.

    Müslin Kumaşı Dokusu Nasıldır?

    Müslin kumaşı pamuktan üretilmektedir. Alt formlarında ipek ve bambu eklendiği de bilinmektedir. Müslin kumaşı dokusu, oldukça gözenekli ve gevşek bir dokuma tekniği ile dokunmaktadır. Bu nedenle normal pamuk veya ipek gömleklerden farklılık göstermektedir.

    Yorum yazın

    E-Posta Adresiniz Paylaşılmayacaktır işaretli alanlar zorunludur *