Hamilelikte Tüketilmemesi Gereken Besinler

İçindekiler

Hamilelikte birçok şeye dikkat edildiği gibi yeme ve içmeye de bebek için dikkat edilmelidir. Günlük hayatımızda yiyebildiğimiz içebildiğimiz bazı ürünleri bu dönemde ne yazık ki bebek sağlığı için tüketmemiz gerekmektedir. Hamilelik döneminde bebek için daha faydalı gıdalar tüketilmelidir. Anne adayının tükettiği besinler bebeğin sağlığını ve gelişimini de etkilemektedir.  

  • Hamilelik Döneminde İşlenmiş Et Ürünleri 

Pastırma, salam, sosis ve sucuk gibi işlem görmüş gıdaların hamilelik döneminde tüketilmemesi önerilir. Çünkü bu gıdalar yüksek tuz ve tuzdan kaynaklı olarak da sodyum içeriği fazladır. Bu sebepten dolayı da hamilelik döneminde böbrek sorunlarına ve yüksek tansiyona sebep olabilmektedir.  

  • Hamilelik Döneminde Dip Balıkları 

Hamilelik döneminde omega3 ve omega6 doymamış yağ asitleri bu dönemde çok faydalı olur ama ne yazık ki her balık türü bu dönemde tüketilemez. Dip seviyelerde yaşayan balıklar örnek olarak midye ya da kabuklu deniz mahsullerinde ağır metal ve civa riski yüksektir. Bu dönemde dip balığı tüketildiğinde plasentaya geçerek bebeğin sinirsel gelişimini olumsuz etkileyebilir.  

  • Hamilelik Döneminde Az Pişmiş Yumurta 

Az pişmiş olan yumurta da salmonella isimli bir bakteri bulunmaktadır. Bu bakteriler çeşitli bağırsak enfeksiyonlarına sebebiyet vermektedir. Yumurta az piştiğinde bu bakteriler ölmemektedir. Bundan dolayı iyi pişirerek özellikle hamilelik döneminde buna dikkat edilmelidir. Yumurtanın sarı ve beyaz kısımları iyice pişirilmelidir. 

  • Hamilelik Döneminde Yeşil Çay ve Ada Çayı 

  Yeşil çay ve ada çayı kafein içermesi ve rahim iç yapısını bozduğundan dolayı hamilelik döneminde tüketilmemesi önerilmektedir. Bu dönemde ıhlamur, papatya, melisa gibi bitki çayları tüketilmelidir. Bu çaylar sindirim problemlerini düzelttiği gibi sakinleştirici etkisi ile de vücudu rahatlatmak için tüketilmelidir.  

  • Hamilelik Döneminde Kafein 

Hamilelik döneminde kafein tüketimi bebeği olumsuz yönde etkileyebilir. Bebekte kalp atım hızını arttırır. Solunumda değişikliklere sebep olabilir. Bu dönemde kafein tüketimini 200 mg olarak sınırlandırmak gereklidir. Günlük tüketimi iki fincan Türk kahvesi olarak ya da bir bardak kahve olarak sınırlandırmak bebek için daha sağlıklı olacaktır.  

  • Hamilelik Döneminde Meyan Kökü 

Meyan kökü üzerine yapılan çalışmalarda fazla miktarda tüketildiğinde bebekte bazı zekasal olarak sorunlara yol açmaktadır. Bebekte davranış bozuklukları ve IQ düşüklüğüne sebebiyet verdiği çalışmalar ile görülmüştür. 

  • Hamilelik Döneminde Meyve Suyu 

Meyve suları çok fazla şeker içerdiklerinden hamilelik döneminde kilo alımını arttırmaya yol açabiliyor. Bir bardak meyve suyu için üç dört adet meyve kullanıldığından kontrolsüz şeker alımına sebebiyet verebiliyor. Hamilelik döneminde meyve suyu tüketimi yerine meyve tüketimi daha doğru olacaktır. Şekerli içecekler yerine de ayran, kefir gibi sağlıklı içeceklerin tüketimi bebeğin sağlığını olumlu yönde etkileyecektir.  

  • Hamilelik Döneminde Alkol ve Sigara 

Birçok kişinin de bildiği üzere alkol hamilelik döneminde kesinlikle tüketilmemesi gereken bir üründür. Alkol teratojen etkilere sahip olduğundan düşük yapma ihtimali ve bebeğin gelişiminde gerilik, zeka geriliği, bebekte baş yüz gibi kısımlarda gelişim kusurları gibi olumsuz birçok etmene sebep olabilmektedir. Bu sebeplerden dolayı hamilelik döneminde alkolü kesinlikle tüketmemek gereklidir. Sigara da hamilelik döneminde kesinlikle tüketilmemesi gereken bir başka faktördür. Anne adayının sağlığını etkilediği gibi bebeğinde sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Sigara bebeğin sinir sistemi ve solunum sisteminin gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. 

  • Hamilelik Döneminde Pastörize Edilmemiş Gıdalar 

Pastörize edilmemiş hiçbir yiyecek ya da içeceğin hamilelik döneminde kesinlikle kullanılmaması önerilir. Bu dönemde mozzarella peyniri, yağsız süt, süzme peynir gibi sağlıklı ürünler tüketilmesi önerilir.  

  • Hamilelik Döneminde Meyve ve Sebze Tüketimi 

Hamilelik döneminde bebeğin ve annenin sağlığı için bütün meyve ve sebzeler iyice yıkanarak tüketilmelidir. Lahana tüketiminde iyice piştiğinden emin olduktan sonra tüketilmesi önerilir.  

  • Hamilelik Döneminde Cips ve Kızartma 

Patates kızartması ve patates cipsinde akrilamid maddesi bulunur. Bu madde hamilelik döneminde bebeğin sinir sistemine zarar verebilir. Kızartma halinde değil de haşlayarak ya da fırınlayarak tüketimin bebek ve anne sağlığı için daha iyidir. 

  • Hamilelik Döneminde Et 

Hamilelik döneminde çiğ ya da az pişmiş et tüketmemek gereklidir. Az pişmiş ya da çiğ olan ette taksoplazma bulunur. Bu madde düşüğe ve bebekte birçok gelişimsel kusurlara sebep olmaktadır. Aynı zamanda doğumda da sorun yaşanmaktadır. Et ve tavuk ürünlerini pembelik olmadan iyice pişirip tüketmek gereklidir. Salam, sosis ve pastırma gibi işlem görmüş gıdalardan da hamilelik döneminde uzak durmak gereklidir.  

  • Hamilelik Döneminde Konserve ve Hazır Gıdalar 

Konserve ve hazır gıdalar daha uzun süre dayanması için birçok işlemden geçmektedir. Bu gıdalarda raf ömrünü uzatmak için birçok katkı maddesi bulunmaktadır. Ayrıca çok fazla yağ, tuz ve şeker içermelerinden kaynaklı bebek sağlığı için iyi bir tercih değildir. Hamilelik döneminde taze ve daha sağlıklı gıda tüketimi anne ve bebek için daha iyi olacaktır. 

  • Hamilelik Döneminde Karaciğer 

Karaciğerde bol bol A vitamini bulunmaktadır. Bu vitaminin vücutta oldukça birçok olumlu işlevi bulunmaktadır. Bunlar hücre farklılaşmasında, göz bütünlüğünün korunmasında, kemik gelişiminde önemli rolleri bulunmaktadır. Ama fazla kullanımı vücut için toksik etki yaratmaktadır. Hamilelik döneminde karaciğer tüketilmemesi önerilmelidir. 

  • Hamilelik Döneminde Maydanoz Yağı ve Maydanoz 

Hamilelik döneminde maydanoz yağının fazla kullanımı rahim kasılmalarına sebep olup düşüğe neden olabilir. Maydanozun normal hayatta tüketimi sakıncalı olmasa da hamilelik döneminde sakıncalıdır. Bu dönemde tüketilmemesi önerilir. 

İlgili İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir