İçindekiler
Dünyada ve ülkemizde çok sayıda kişi yoğun bir şekilde sigara içer. Ancak bilinen çok sayıda zararı vardır. Bu nedenle hamilelikte günde 1 tane sigara içmek zararlı mı sorusu, özellikle bu süreçte olan ve normalde sigara kullanan kadınlar tarafından araştırılır.
Sigaranın günümüzde bilinen çok sayıda zararı vardır. Ancak hamilelik döneminde bilindiği gibi sadece kişilere değil, bebeğe de sirayet eder. Uzmanlar bu konuda hamilelikte sigara içmenin, diyabetten ve tansiyon yükselmesinden daha tehlikeli olduğunu belirtir. Bunu da onların tedavi imkânının olduğunu; ancak bebeği sigara zararlarından korumanın yolu olmadığı şeklinde açıklar.
Dolayısıyla gerek kendi sağlığınız, gerekse bebeğiniz için sigara hemen bırakılmalıdır.
Sigara Zararları Nelerdir?
Hamilelikte sigara kullanımı zararlarına geçmeden önce, sigaranın zararları da bilinmelidir. Bu konuda çok sayıda ayrıntı ve detay vardır. Bunlardan bazıları şöyle sıralanabilir;
- Solunum sistemine zararları
- Kalp-damar sistemine zararları
- Cilt sağlığına etkileri
- Ağız ve diş sağlığına etkileri
- Beyne zararları
Ayrıca erkeklerde sperm kalitesinin zarar görmesi, penise kan akışının azalması gibi durumlar görülür. Kadınlarda da östrojen dengesini etkiler. Rahim ağzı kanseri, genital herpes ve kısırlık tehlikelerinde yükselmeye sebep verir.
Hamilelikte Sigara Kullanımının Zararları Nelerdir?
Hamilelikte sigara kullanma hem anneye, hem de bebeğe büyük zararlar verir. Bebek karbon monoksite maruz kalıp, besin ile oksijen alınmasını sınırlandırır. Ayrıca nikotine maruz kalması da kalbinin daha hızlı atmasına, fetüs solunum hareketlerinin de düşmesine sebep olur. Diğer maddeler de şöyle sıralanabilir;
- Gebelik kaybı
- Kaslar, kafatası, kol-bacaklar, kalp ile diğer bölgeleri ilgilendiren doğum kusurları
- Preterm doğum
- Erken membran rüptürü
- Doğum ağırlığının düşük olması
- Plasentanın kısmı veya tamamının, rahim ağzını kapatması durumu
- Plasentanın doğumdan önce rahmin iç duvarlarından ayrılması
- Vajinal kanama
Ayrıca doğum ardından da bebeğe zararları vardır. Bunlardan bir kısmı şöyle açıklanabilir;
- Karın ağrısı
- Astım
- Solunum enfeksiyonu
- Ani bebek ölümü sendromu
- Çocuklarda obezite
Ayrıca gerçekleştirilen bir takım araştırmalar, çocukların duygusal gelişimlerine, davranış-öğrenme yetilerine tesir edebileceğine de işaret eder. Ek olarak çocukların kendi doğurganlığı da sigara nedeniyle negatif etkilenebilir.
Hamilelikte Pasif Sigara İçiciliği
Günümüzde sigara içmeyen çok sayıda insan, dumanına maruz kalarak pasif içici olur. Bazı hamilelerde de bu durum geçerlidir. Peki, hamilelikte pasif sigara içiciliği nasıl etkiler? Burada yine bebeğin sağlığının etkileneceği bilinmelidir.
Ayrıca bebekte doğum kusurlar, gebelik kaybı, düşük doğum ağırlığı gibi tehlikeler vardır.
Hamilelik Döneminde Sigarayı Azaltmak Riski Düşürür Mü?
Hamilelikte sigarayı azaltmak riski düşürür mü birçok kadın tarafından merak edilir. Öncelikle buna evet olarak cevap verilmelidir. Şayet ilk 4 ayda bırakılırsa, sigara kullanmayan bir kadına kıyasla düşük doğum ağırlığı tehlikesi azalır. Ayrıca prematüre doğum, bebek ölümü, gebelik kaybı ile diğer komplikasyon tehlikeleri de düşer.
Dolayısıyla tavsiye edilen, sigarayı tamamen bırakmanıza yöneliktir.
Hamilelikte Sigara Bırakma Yolları
Hamilelikte sigara bırakma yolları için öncelikle bir doktora gidilerek, çözüm önerileri alınmalı ve ardından buna riayet edilmelidir. Ek olarak aşağıdaki maddeler de bırakmada yardımcı olur;
- Sigarayı neden bırakmak istediğinize dair liste yapın
- Hayatınızda sigara ile alakalı nesneleri, eşyaları kaldırın
- Eğer sigara içme isteği oluşturan durumlar, nesneler varsa onlardan uzaklaşın
- Sigara içilen yerde bulunmayın
- Sigara içmeyen kişilerle görüşün
Bu maddeler daha uzatılabilecek olmakla beraber, bir uzmandan yardım da alınması gerekir.