Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur? Ne iyi Gelir?

İçindekiler

Hamile kadınların özellikle son üç aylık dönemde bebeğin iyice büyümesi ve baskı yapmaya başlaması ile başta mide olmak üzere bazı iç organlarından şikâyet ettikleri bilinir. Hamilelikte kadınların en sık şikâyet ettikleri konular mide yanması ve reflüdür. Mide ekşimesi, midede yanma, yemek borusu ve göğse doğru ağrı ve geriye doğru kaçan mide asidi sebebi ile ortaya çıkan öksürük başlıca belirtilerdir. Gebelik ilerledikçe bebek mideyi yukarı iter ve hormon değişimleri yüzünden mide boşalmasında yavaşlamalar meydana gelir. Progesteron ve relaksin hormonları hamilelik döneminde başlıca artış gösteren hormonlardır. Bu hormon seviyelerinde ki artış yüzünden mide, yemek borusu ve bağırsak düz kasları gevşer. Başta hamilelikte mide yanması olmak üzere gaz, boşaltım problemleri, şişkinlik hissi ve hazımsızlık gibi durumlar deneyimlenebilir. Her hamilelik kişiye özeldir, bu belirtilerin ve şikayetlerin kadından kadına, hamilelikten hamileliğe, beslenme şartlarına göre değişiklikler gösterebileceği unutulmamalıdır.
Mide ve yemek borusunda ki kasların gevşemesi ve bebeğin mideyi yukarı ittirmeye başlaması ile besin sıvıları ve asistler de yukarı çıkar. Yemek borusundan ağıza doğru bu yediklerin ağıza gelmesi hissi aslında yemek borusu mukozasında ki asitten kaynaklı tahriştir. Bu durum hamile kadınlar için sıkıntılı olsa da besinlerim emilimi için gerekli bir süreçtir. Hamileliğin son haftalarına doğru mide bebek tarafından iyice yukarı ittirildiğinden bu yanma hisse de artış gösterebilir.
Halk arasında bebeğin saçlı olması veya cinsiyeti ile mide, mide borusu yanması veya bağırsak ile alakalı sindirim sistemi sorunları bağdaştırılabilir ancak bunlar eski inanıştan öteye geçmemelidir, bilimsel dayanağı yoktur.

Hamilelikte Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?


  • Hamile kadınların keyifle geçirmeye başladığı ve heyecanla bebeklerini bekledikleri bu dönem erken evrelerde başlayan mide problemleri başta hamilelikte mide yanması olmak üzere moral bozukluklarına sebep olabilir. Özellikle hamile kalmadan önce midesi problemli ve hassas olan, mide, bağırsak, boşaltım sistemlerinden eskiden de şikayetçi olan, bu alanlarda hassasiyet yaşayan kadınlar mide yanması gibi durumları daha da erken tecrübe edebilir, hamileliğin son haftalarına doğru bebeğin iyice büyümesi ile de bu şikayetler artış gösterebilir. Hamilelikte mide yanmasını bir nebze olsun azaltabilmek veya önleyebilmek için bazı dikkat edilecek hususlar mevcuttur. Bunları kısaca ele almak gerekir ise;
  • Baharatlı, yağlı, kızartma tarzı pişirilmiş yemekler, işlenmiş gıdalar, kafein, çikolata, gazlı içecekler, karbonat ihtiva eden yiyecek ve içecekler ve turunçgiller bir süre uzak durulacaklar kategorisine alınabilir, azaltılabilir veya kafeinsiz kahve, bitter çikolata gibi daha az etkisi olan türevleri tercih edilebilir.
  • Sık sık ve azar azar yiyerek yapılan öğün düzenlemeleri, sıvı ve katı besinleri aynı anda tüketmemek gibi alışkanlıklarda yapılacak değişiklikler özetle mideyi bir anda çok doldurmamak anne adaylarını bu süreçte rahatlatacaktır.
  • Yemeğin yanında bol sıvı tüketmek öğün hacmini artıracak zaten sıkışmış mideyi baskı altında hissettirecektir.
  • Hamilelikte mide yanmasını önlemek adına küçük ve sık öğünler tüketirken bu öğünler sırasında fazla sıvı tüketilmemesi gerekir.
  • Yemek yerken çok çiğnemek, küçük lokmalar ile beslenmeye dikkat etmek de önemlidir. İyi çiğnenen küçük lokmalar mide mekanik sindirim sisteminde kısa sürece kalacağından hazımsızlık sorunu da mide yanmasını tetiklemeyecektir.
  • Üç ana öğün yemek yerine araya küçük öğünler sıkıştırarak altı veya yedi küçük öğün ile mide yanmasından çok etkilenmeden bir hamilelik dönemi geçirmek mümkün olabilir.
  • Yatmadan önce büyük porsiyonlar tüketmemek hatta mümkünse son öğünün yatmadan iki saat önce yenmesi hamilelikte mide yanması için yararlı olacaktır.
  • Sigara ve tütün ürünleri sadece hamileler için, sağlıklı olmak isteyen tüm bireylerin uzak durması gereken ürünlerin başında gelmektedir. Ancak özellikle hamilelik döneminde bebeğin mental ve fiziki gelişimini neredeyse durma noktasına getirecek kadar tehlikeli yan etkileri tıp otoriteleri tarafından kanıtlanmış sigara ve tütün ürünleri hamilelikte mide yanmasının da başlıca sebeplerini oluşturur. Tütün ürünleri ve sigaranın özofagus sfinkterini genişlettiği bunun da reflüye ve dolayısı ile mide yanmasına sebep olduğu bilinmektedir, bu sebepten hamilelikte mide yanmasına iyi gelecek önlemlerden biri kesinlikle tütün ve sigaradan uzak durulması, tüketilmemesidir.
  • Dar giysiler giymekten kaçınmak hamilelikte mide yanmasına iyi gelir. Dar giysiler karın boşluğunda ki basıncı artırır ve dolayısı ile mideye bakı yapar. Dar giysiler giymekten kaçınmak bu baskıyı azaltacağından reflü olasılığını uyandırmamak adına bol ve geniş kıyafetler tercih etmek, mide bölgesini sıkmamak hamilelikte mide yanmasını önleyecektir.
  • Yürüyüş yapmak mide yanması ve hazımsızlık hissine iyi gelecektir, hamile kadınlar her gün küçük ve düzenli yürüyüşler yapabilirler.
  • Mide yanmasının diğer bir önemli sebebi ise kabızlıktır. Kabızlık döneminde sindirilmeye çalışılan besinlerin bağırsak içerisinde ki hareketi yavaşlamış veya durma noktasına gelmiş olduğundan yukarı yönlü baskı hissi oluşturur ve durum mide yanmasına sebep olabilir. Lif içeriğinden zengin besinler, baklagiller ve tam tahıl ihtiva eden yiyecekler bu durumun oluşmaması için yardımcı olabilecek niteliktedirler. Yemek yedikten hemen sonra yatar pozisyona geçmek mide yanmasına sebep olabilir. Bu pozisyonda mide kapakçığından kaçan asidik sıvı mide borusunda yanmaya sebep olabilir, yemek yedikten sonra 2,5- 3 saat boyunca yatar pozisyonuna geçmemek bu durumu önleyebilecektir. Ayrıca yine mide borusunda gezinen sıvının anne adayını rahatsız etmemesi adına uyku ve dinlenme sırasında yatış pozisyonu yastıklarla desteklenmeli, yatış için 45 derecelik bir açı yaratılmalıdır.

İlgili İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir