Hamilelikte Kan Uyuşmazlığı Nedir ? İğnesi Ne Zaman Yapılır ?

İçindekiler

Kan Uyuşmazlığı Nedir?
Gebelikte ilk kontrol muayenesinde yapılan testlerde kan grubu kontrolleri de yer alır. Kan uyuşmazlığında bahsedilen detaylar Rh uyuşmazlığıdır. Anne adayı Rh(-) kan grubu, baba adayı Rh(+) kan grubu ise bu durum, anne adayı ile baba adayı arasında Rh kan uyuşmazlığı olduğu anlamına gelir. Rh uyuşmazlığı şu şekilde oluşur; Rh(-) bir anne ve Rh(+) bir babanın bebeği varsa, ilk bebek Rh+ ise o bebeğe sahip olmakta bir sakınca yoktur. Ancak ilk bebeğin Rh (+) olması annenin Rh faktörüne karşı antikor geliştirmesine neden olur. İlk gebelikte bu antikorlar bebeğe çok yavaş geçtiği için ilk bebek etkilenmez. İlk gebelikte oluşan bu antikorlar bir sonraki gebelikte farklı tiplere dönüşür ve bebeğe geçebilmesi için annenin kanında bulunur. İkinci ve sonraki gebeliklerde anne kanından antikor denilen silahlar bebeğin Rh+ kanını hapseder ve alyuvarları yok eder.

Kan Uyuşmazlığı İlk Bebeğe Zarar Verir mi?

Anne ile bebek arasında RH uyuşmazlığı olduğunda ilk bebek çoğu zaman zarar görmez. Bunun nedeni, kalıcı RH-pozitif bir bebeğe hamileyken, annenin bebekten anneye geçen kan miktarına karşı antikorlar üretmesidir. İmmünoglobulin M adı verilen bu yeni üretilen antikorlar kısa etkili, plasentayı geçemeyecek kadar büyük ve bebeğe zarar vermeyen antikorlardır. Ancak bu antikorlar bir süre sonra kaybolur ve ardından immünoglobulin G adı verilen bir antikor üretilir ve bağışıklık sürer. Bu antikorlar küçüktür ve plasentayı geçebilir. Bu antikorlar annenin kan dolaşımında yıllarca kalabilir. Bu nedenle, bir anne RH-pozitif bir bebeğe hamile kaldığında, bu antikorlar plasentayı geçerek bebeğin kan hücrelerine saldırır ve onlara zarar verir. Aşağıdaki durumlardan herhangi birini daha önce yaşadıysanız, bebeğinizin kanı sizin kan dolaşımınıza girer ve bu durum sorun yaratabilir;

  • Doğum deneyimi yaşadıysanız
  • Amniyosentez yaptırdıysanız
  • CVS testi çalıştırıldığında,
  • Hamilelik sırasında vajinal kanamanız varsa
  • Hamilelik sırasında mide rahatsızlığınız varsa,
  • Daha önce düşük yaptıysanız
  • Dış gebelik geçirdiyseniz
  • Kürtaj olduysanız

Kan Uyuşmazlığının Bebeğe Zararı

Anne ile bebek arasındaki alışveriş, kırmızı kan hücrelerinin bebekten anneye transferi ve annede antikor üretimi Rh bağışıklığı olarak adlandırılır. Anneden gelen bu antikorlar ikinci gebelikte göbek kordonu yoluyla bebeğe geçer ve bebeğin kanındaki kırmızı kan hücrelerini yok eder. Oluşan kan hücrelerinin yıkımı nedeniyle bebekte kansızlık ve kalp yetmezliği gelişir. Kan uyuşmazlıklarına müdahale edilmezse bu fotoğraf bebeğin ölümüne yol açabilir. Hidrops fetalis, aşırı anemi ve kalp yetmezliğinin bir sonucu olarak tanınır. İmmün hidrops fetalisin en yaygın nedeni Rh uyuşmazlığıdır. Bu, fetüsün çeşitli dokularında sıvı birikmesi nedeniyle ödemli bir durum olarak kabul edilir. Fetal cilt ödemi, asit, plevral efüzyon ve perikardiyal efüzyon görülür. Bu duruma genellikle polihidramnios (bebekte fazla su) eşlik eder. Sarılık, kan intoleransında da ortaya çıkabilir. Normal sarılıktan farklı olarak, kırmızı kan hücreleri antikorlara bağlandığı için daha ciddi ve ölümcül olabilir.

Kan Uyuşmazlığı Nasıl Olur?

RH negatif bir anne ilk RH pozitif bebeğini doğurduktan sonra antikor üretir. Yani ikinci bir RH-pozitif bebeğe hamileyse, bu antikorlar plasentayı geçerek bebeğe ulaşacaktır. Antikorlar bebeğe ulaştığında, bebeğin kanında oksijen taşıma görevi olan kırmızı kan hücrelerini öldürmeye başlarlar. Bu atak sonucunda bebeğin kalp atışı anne karnında atlayabilir veya “su damlası” adı verilen bebeğe büyük zarar veren bir görüntü görülebilir.

Kan Uyuşmazlığı İğnesi
Kan uyuşmazlığı, ebeveyn kan grubu RH-pozitif ve RH-negatif (RH antijeni olsun ya da olmasın) seviyelerinin ötesine geçen bir durumdur. Hamilelik sırasında anne ve bebek arasındaki RH uyuşmazlığı (anne RH-negatif, bebek RH-pozitif) bebek için ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. RH, kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir antijendir. Bazı insanların kanında bu antijen bulunur, bazılarının yoktur. Kanında bu antijene sahip olanlar için, RH-pozitif olmayanlar için RH-negatif tanımı kullanılır. İnsanların %85 kadarı RH pozitif ve %15’i RH negatiftir. Hepimiz RH seviyelerimizi genlerimiz aracılığıyla ebeveynlerimizden alırız. Kan intoleransı kavramı gebelikte ortaya çıkabilecek bir problemdir. Bu süreçte eğer anne karnında RH negatif, bebek RH pozitif ise kan uyuşmazlığı vardır. Bu durumda, bebek Rh-pozitif bir babadan miras alacaktır. Ancak kan intoleransının neden olduğu sağlık sorunları basit tedavilerle önlenebilir.

Kan Uyuşmazlığı İğnesi Ne Zaman Yapılmalıdır?

İlk hamilelikte problemlerin ortaya çıkması pek olası değildir. Kan uyuşmazlığı enjeksiyonları adı verilen uyuşmazlık enjeksiyonları hafta boyunca yapılır. Doğumdan sonra bebek Rh(-) ise yeni bir enjeksiyona gerek yoktur. Bebek Rh(+) ise 72 saat içinde ikinci bir enjeksiyon yapılır. Gelecekteki gebelikler bu nedenle Rh uyuşmazlığından neredeyse %100 korunur. Gebeliğin ilk birkaç haftasında veya kanama veya ameliyat olduğunda kan intoleransı aşısı yapılmalıdır. Bununla birlikte, bebeğinizin kan intoleransından etkilenip etkilenmediğini öğrenebilirsiniz. İkinci ve sonraki gebelikler genellikle kontrol edilmelidir.

Kan Uyuşmazlığı Testi

İlk hamilelikte üretilen antikorlar bebeğe gider ve kan hücrelerine saldırır. Bebekler özellikle kan eksikliği geliştirme riski altındadır, ancak antikorlar üretildikten sonra bazı önlemler alınabilir. İlk doğumların %1’inde bu uyanış meydana gelebilir. Diğer durumlarda, bu silahlar anne Rh(+) kanına maruz kaldığında sentezlenebilir. Ancak günümüz hasta güvenliği uygulamaları ile bu tür durumlar söz konusu değildir. Hamileliğin başlangıcında eşin kan grubunun belirlenmesi gerekir. Rh uyuşmazlığı durumunda uygun aralıklarla dolaylı Coombs testi tekrarlanmalıdır. Gerekirse, ilk gebeliğin 28. haftasında kontraseptif enjeksiyonlar (anti-D immünoglobulin) yapılır. Özetle; kan uyuşmazlığı aslında Rh uyuşmazlığıdır. Rh(-) bir annenin Rh(+) bebeği olur. 2. Hamilelik sırasında ortaya çıkar. Hem anne hem de bebek rutin kontrolleri yaptırıp gerekli önlemleri alarak bu olaydan kolayca kurtulabilir.

İlgili İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir