Hamilelikte Aşerme Ne zaman Başlar?

Gebelikte Aşermek Ne Zaman Olur?

Gebelik döneminde aşermenin başlaması, kişiden kişiye göre değişir. Farklı zamanlarda meydana gelen aşerme, bir yiyecek veya maddeyi belirli dönemlerde aşırı miktarda tüketme isteği olarak tanımlanmaktadır. Kadın doğum uzmanından Beta HCG testi yaptırıp gebeliğini kan tahlili ile kesinleştiren kadınların neredeyse hepsinde, belirli dönemlerde aşerme görülür. Hamilelikte aşerme zamanı kadınların fiziksel ve duygusal durumlarına göre değişiklik gösterebilir.

Hamileliğin ilk haftalarından itibaren kendini hissettiren aşerme, genellikle gebeliğin ilk üç ayında şiddetini arttırır. Çeşitli yiyecekler, hatta bazı durumlarda yiyecek olmayan nesneler bile aşırı şekilde tüketilme isteğiyle gündeme gelebilir. Gebelikte aşerme çoğunlukla 7. ve 16. haftalar arasında ortaya çıkmaktadır. Hamilelikte aşermenin ne zaman biteceği de yapılan araştırmalar sonucu aşağı yukarı tahmin edilebilmektedir.

Hamilelikte Aşermenin Sebepleri Nelerdir?

Gebelikte aşermenin nedenleri üzerinde araştırma yapan kadın doğum uzmanları, bunun ilk sebebini hamilelik döneminde kadınların hormonal yapısında görülen değişikliklere bağlamaktadır. Bilindiği üzere döllenme gerçekleştikten sonra anne adayının vücudunda ve kan dolaşım sisteminde hormon bazında bazı değişiklikler görülmektedir. Hamilelikte aşermenin temel sebepleri arasında bir diğer unsur da gebelikte sürekli gerçekleşen hücre oluşumudur.

Dünyaya yeni bir canlı getirme hazırlığında olan annelerin vücudunda, bebeğin ihtiyaç duyduğu maddelerin artması için bazı hormonal enzimler salgılanır. Karaciğer ve beyne giden aşırı sinyaller de kadınlarda aşermeyi meydana getirir. Vücutta meydana gelen beslenme eksiklikleri de aşermenin sebepleri arasında gösterilmektedir. Örneğin demir eksikliği olan gebelerin toprak aşermesi çok sık görülen bir durumdur. Tüm bunlarla birlikte eşin ilgisini yeniden kazanma ve isteklerini yaptırma arzusu gibi psikolojik etmenler de aşermeyi tetikleyen unsurlar arasında gösterilmektedir.

En Çok Hangi Yiyecekler Aşerilir?

En çok aşerilen yiyecekler, genellikle ekşi ve tatlı besinlerden oluşur. Uzmanların hormonal değişikliker yüzünden meydana geldiğini belirttikleri aşerme durumunda hamilelerin çok farklı tatları da yemek istedikleri bilinmektedir. Gebe olmadığı dönemde aklının ucundan geçmeyen yiyecekleri hamilelik döneminde çok iştahlı bir şekilde yemeyi istediğini söyleyen kadınların sayısı bir hayli fazladır.

Yapılan araştırmalara göre çikolata ve zıt bir lezzet olan turşu, hamilelik döneminde kadınların sık sık aşerdiği yiyeceklerin başında gösterilir. Bunun yanı sıra kola, kahve, buğday, yeşil erik, kiraz, çilek, tuz, muz gibi çok sayıda gıda ve tadın da aşerilebildiği unutulmamalıdır. Bazı kadınlar ise çamur, toprak, kiremit, kül gibi zararlı maddelere de iştah duyabilir.

Hamilelikte Aşerme Ne Zamana Kadar Sürer?

Gebelikte aşermenin bitişi de kadından kadına değişiklik gösterebilir. Ancak yapılan araştırmalara göre hamilelikte aşerme genellikle 7. ve 16. gebelik haftalarında yoğun bir şekilde hissedilmektedir. Kadın doğum uzmanları, aşeren kadınların bu iştahının belirli bir dönemden sonra kesildiğini belirtmektedir. Hamilelikte aşerme genellikle 4. aydan itibaren kesilmektedir.  İlk 3 ayda yoğun şekilde hissedilen aşermeye ek olarak anne adaylarında bulantı ve kusma gibi klinik belirtiler de kendini gösterir. Aşerme belirtileri genelde 4.aydan itibaren kesilmeye başlasa da çok nadiren 5.aya kadar uzayabilmektedir.

Aşerme Zamanında Bazı Gıdalardan Tiksinmenin Nedeni

Aşerme döneminde tiksinilen gıdalar, bazı kadınlarda iştahsızlık problemlerine de yol açabileceği için önemli bir konudur. Anne adayları, aşerme dönemiyle birlikte daha önce hiç rahatsız olmadıkları bir yiyeceğin kokusuna, tadına ya da her ikisine birden tahammül edemez hale gelebilirler. Genelde kahve ve balık gebelik döneminde anne adaylarının en çok tiksindiği yiyecekler arasında gösterilir. Hamilelikte aşerme zamanı süresince görülen sabah bulantısı da bazı kokuların ve tatların tiksinilmesine yol açabilir.

Yorum yazın

E-Posta Adresiniz Paylaşılmayacaktır işaretli alanlar zorunludur *