İçindekiler
Hamilelik öncesi yapılması gerekenleri Sağlıklı bir hamilelik adına sizin için derledik. Keyifli Okumalar..
Not: Anne olmaya karar verildiğinde ilk yapılması gereken gebeliği takip etmesi istenilen hekim ile temasa geçmek, randevu almak ve muayeneye gitmektir.
Günümüz koşullarında her şeyi planladığımız gibi hamile kalacağımız zamanı da planlıyoruz. Özellikle kariyerlerini sekteye uğratmak istemeyen kadınlar hamile kalmayı iş yaşantılarındaki yoğunluğa göre planlıyor. Fakat hamile kalma süreci o kadar kolay bir süreç değil, istediğinizde hemen hamile kalamıyorsunuz.
Diyelim ki evliliğinizde ve iş yaşantınızda her şey düzgün gidiyor ve çocuk yapma zamanınızın geldiğini düşünüyorsunuz. Öncelikle yapmanız gereken Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanına başvurarak muayene olmaktır. Doktorunuza gebe kaldıktan sonra başvurmak yerine, hamile kalmayı düşünüp karar verdiğinizde başvurulmalısınız.
Hamilelik öncesinde doktorunuz size bazı tahliller yapacak ve bu tahliller neticesinde de hamilelikte, doğum sırasında ve sonrasında oluşabilecek riskleri belirleyerek gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayacaktır. Devamlı olarak kullanmak zorunda olduğunuz ilaçların gebeliğe etkilerinin değerlendirilmesi de yine bu muayenede ele alınacaktır. Anne adayına, smear, anemi, hepatit B, C, HIV ve kızamıkçık testlerinin yapılması zorunludur.
Hamile kalmaya çalışmadan önce hormonsal doğum kontrol yöntemlerinizi bırakmalısınız. Uzun süre doğum kontrol metotları kullandıysanız özellikle B vitamini olmak üzere bazı vitamin ve mineral seviyelerinde düşüklük meydana gelmiş olabilir. Doğurganlığınızın eski seviyesine dönmesi ve vücudunuzun iyileşmesi için vücudunuza zaman verin.
Hamilelik öncesinde anne adayı folik asit kullanımına başlamalıdır. Üreme çağındaki kadınların günlük 400 mikrogram folik asit almalıdır. DNA yapımında görev alan, hücre yapı taşlarının ve kan hücrelerinin ve sinir sisteminin oluşumu ve gelişiminde büyük role sahip olan folik asit bir B vitamini türevidir.
Hamileliğin ilk ayında sinir sistemi kusurlarını (nöral tür defektleri) önlüyor olması gebelik döneminde folik asit kullanımının önemini arttırıyor. Embriyo gelişiminde ilk oluşan sinir sistemi nöral tüptür ve nöral tüple beyin ve omurilik gelişir. Bazı durumlarda nöral tüp gelişmez, bazı yerleri kapanmaz, açık kalır veya üst kısmı gelişmezse doğumsal sakatlıklar oluşur. Bu nedenle hamile kalmadan en az 1 ay önce ve hamileliğin 3.ayına kadar folik asit takviyesi alınmalıdır. Bazı araştırmalarda ise folik asit ve B12 vitamini birlikte kullanıldığında folik asitin tek başına alınmasından daha etkili olduğu ortaya çıkmıştır.
Demir eksiliği varsa tedavi olunmalıdır. Demir eksikliği kadınların çoğunda görülen bir sağlık problemidir. Anne adaylarında halsizlik, yorgunluk, çarpıntı ve kansızlığa yol açar. Aynı zamanda demir eksikliği bebeklerde gelişim geriliğine yol açar.
Anne adayı sigara kullanıyor ise hamile kalmadan önce mutlaka sigarayı bırakmalıdır. Sigara kullanmak gebe kalmakta güçlüğe neden olur. Sigara kullanan anne adaylarında düşük veya erken doğum riski artmaktadır. Alkol ve gebeliğe zarar verici ilaçlardan da uzak durulmalıdır. Hamileyken alkol kullanımı bebeklerde ileri dönemde zekâ geriliği, davranış bozuklukları ve öğrenme bozukluklarına neden olmaktadır. Sigara kullanımında olduğu gibi alkol kullanımı da gebe kalmakta güçlüğe sebebiyet verir. Hamilelik öncesindeki yeme alışkanlıkları gebeliğe uygun değil ise derhal dengeli beslenme düzenine geçmelidir. Anne adayı varsa fazla kilolarını hamilelikten önce vermelidir çünkü hamilelik döneminde diyet önerilmez.
Yağlı, şekerli, asitli ve sağlıksız yiyeceklerden uzak durmalı, meyve ve sebze tüketimine ağırlık vermelidir. Radyasyon olan mekânlarda bulunmamaya gayret göstermelidir. Hamile kalmadan 3-4 ay önce et tüketmeniz çok önemlidir. Vejetaryen anne adayları protein tüketimini arttırmalı ve vitamin takviyesi almalıdır. Stresli yaşam tarzı terk edilmelidir. Stresle baş etmenin en kolay ve sağlıklı yolu egzersiz yapmaktır. Bu süreçte hafif egzersizler yapılmalı ve uyku düzeni oluşturulmalıdır. Çiftler cinsel hayatlarını düzene sokmalı ve cinsel ilişkiye beş günden fazla ara vermemelidir.
Anne adayı yumurtlama dönemini takip etmeli ve yumurtlamanın gerçekleştiği dönemlerde mutlaka cinsel ilişkide bulunmalıdır. Herhangi bir aksilik yaşanmadığı takdirde adet dönemi geçtiğinde kan testi yaptırarak sonucu en sağlıklı şekilde öğrenmelidir.
Önemli Noktalar
- Hamile kalmaya karar verildiğinde doğal olarak ilk yapılacak şeylerden birisi artık korunmayı bırakmaktır. Uygulanan yönteme bağlı olarak üreme fonksiyonlarının geri dönmesi 0-3 ay kadar sürebilir.
- Hamile kalmak için en uygun dönem 28 günde bir adet gören kadında kanamanın başlangıcından itibaren 12-15. günlerdir.
- Hamile kalmak için düzenli bir cinsel yaşam ve haftada en az 3 ilişki faydalı olacaktır.
- Hamilelik isteyen çiftlerin %15’inde 1 yılın sonunda gebelik gerçekleşmez. Bu çiftlerin infertilite araştırılması açısından hekime müracaat etmesi gerekir.
- Hamile kalınıp kalınmayacağı önceden bilinmez. Hiçbir hekim ya da kişi, hiçbir kimseye çocuğun olur ya da olmaz diye bir garanti veremez. Rahimi ya da testisi olmayan bireylerden oluşan çiftlerde doğal olarak gebelik olmaz ama anatomik olarak hiçbir problem olmasa dahi %15 vakada açıklanamayan kısırlık olduğu unutulmamalıdır.
Hamilelik öncesi döneme dair daha fazla yazı için; Hamilelik Öncesi