İçindekiler
- Hamilelikte Birinci Trimester Dönemi
- Hamilelikte İkinci Trimester Dönemi
- Hamilelikte Üçüncü Trimester Dönemi
- 1.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 2.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 3. Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 4.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 5.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 6.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 7.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 8.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 9.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 10.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 11.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 12.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 13.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 14.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 15.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 16.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 17.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 18.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 19.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 20.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 21.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 22.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 23.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 24.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 25.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 26.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 27.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 28.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 29.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 30.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 31.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 32.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 33.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 34.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 35.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 36.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 37.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 38.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 39.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 40.Hafta Gebelik ve Belirtileri
- 41.Hafta Gebelik ve Belirtileri
Hamilelik bir maceradır. İlk annelik duygusunu yaşayacak olanlarda ikinci üçüncü annelik duygusunu yaşayacak olanlarda aynı acemilikleri yaşayabilir ve hafta hafta hamilelik esnasında neler yaşayacaklarını, bebeklerinin gelişimin nasıl olduğunu, hafta hafta gebelikte hangi hafta doktora gideceklerini, neler yemeleri gerektiğini, vitamin alıp almaları konularını merak etmektedirler.
Bu yazıda her hafta anne adayının ve bebeğinin yaşadığı değişimler, içeride ve dışarıda neler olduğu, nasıl davranılması, nelerin tüketilmesi gerektiği gibi konularda bilgileneceksiniz. Ayrıca dilerseniz gebelik hesaplama aracımızı kullanabilir ve bebek isimlerinden istediğiniz harfte popüler, modern kız ve erkek bebek isimlerini bulabilirsiniz.
Hamilelikte Birinci Trimester Dönemi
Tebrikler! İlk üç aylık dönemdesiniz, hamile olma fikrine alışmaya başlıyorsunuz ve hamilelik belirtileri hafta hafta değişim göstermeye başlıyor. Gebeliğin başlangıç aşamasındasınız ve sabah bulantısı ve yorgunluklarınız bolca sizinle olacak.
Döllenme ve implantasyondan sonra bebek başlangıç olarak tüm organların ve vücut parçalarının gelişeceği iki hücre tabakasındaki sadece bir embriyodur. Bebeğiniz hızla gelişim gösterecek ve hareketlenmeye başlayacaktır. Kalbi hızla atan bebeğinizin bağırsakları oluşmaya başlayacaktır. Kulak memeleri, göz kapakları, ağzı ve burnu da şekillenecektir.
1.Hafta Gebelik ve Belirtileri
1.hafta hamilelikte yumurtladığınız dönemdir ve yumurtalarınızdan birisi folikülünden çıkıp yumurtalığında ilerleyerek fallop tüpüne ulaşmıştır.
2.Hafta Gebelik ve Belirtileri
2.hafta hamilelikte yine yumurtladığınız ve spermin yumurta ile buluştuğu dönem olarak devam etmektedir. Hamilelik normalde 38 hafta sürmektedir ama doktorlar yumurta ve spermin ne zaman birleştiği tam olarak söylenemediğinden dolayı doktorlar gebeliği son periyodunuzdan itibaren 40 hafta olarak hesaplamaktadır. Bundan dolayı döllenme yaşandığında iki haftalık hamile sayılabilmektesiniz.
3. Hafta Gebelik ve Belirtileri
3.hafta hamilelik döneminde bebeğiniz, hızla çoğalan birkaç yüz hücreden oluşan, blastosist adı verilen küçük bir toptur.
4.Hafta Gebelik ve Belirtileri
4.hafta hamilelik döneminde rahminizin derinliklerinde, bebeğiniz iki katmandan oluşan bir embriyodur ve ilk plasentanız gelişiyor.
5.Hafta Gebelik ve Belirtileri
5.hafta hamilelik döneminde küçük embriyonuz deli gibi büyüyor ve göğüs ağrısı ve yorgunluk gibi hamilelik rahatsızlıklarını fark ediyor olabilirsiniz.
6.Hafta Gebelik ve Belirtileri
6.hafta hamilelik döneminde bebeğinizin burnu, ağzı ve kulakları şekillenmeye başlamaktadır. Sabah bulantısı ve lekelenme yaşamaya başlayabilirsiniz.
7.Hafta Gebelik ve Belirtileri
7.hafta hamilelik döneminde bebeğinizi hala küçük kuyruğu olan bir embriyodur. Ellerini ve ayaklarını oluşturmaktadır. Rahminizin boyutu iki katını çıkacaktır.
8.Hafta Gebelik ve Belirtileri
8.hafta hamilelik döneminde siz hissetmeseniz de bebeğiniz sürekli hareket ediyor. Bu arada, doğum öncesi testler hakkında kararlar vermeye başlıyor olabilirsiniz.
9.Hafta Gebelik ve Belirtileri
9.hafta hamilelik döneminde bebeğinizin neredeyse 2,5 cm uzunluğunda. Bebeğiniz görünüm olarak daha da insani bir görünüme bürünmeye başlıyor. Bu dönemde muhtemelen belinizin kalınlaştığını fark ediyorsunuzdur.
10.Hafta Gebelik ve Belirtileri
10.hafta hamilelik döneminde bebeğiniz gelişim sürecinin en kritik bölümünü bitirdi. Organlar ve vücudun gerekli tüm her şeyi yerli yerinde ve büyümeye hazır.
11.Hafta Gebelik ve Belirtileri
11.hafta hamilelik döneminde bebeğinizin elleri yakında açılıp kapanır hale gelecek ve diş etlerinin altında minik diş tomurcukları belirecek.
12.Hafta Gebelik ve Belirtileri
12.hafta hamilelik döneminde bebeğinizin ufacık ayak parmakları kıvrılabilir hale geliyor. Ayrıca beyni hızlıca büyüyor ve böbrekleri idrar çıkarmaya başlıyor.
13.Hafta Gebelik ve Belirtileri
13.hafta hamilelik döneminde ilk üç aylık dönemin son haftasına geldiniz. Bebeğiniz artık mükemmel parmak izlerine sahip ve neredeyse 7,6 cm uzunluğunda.
Hamilelikte İkinci Trimester Dönemi

Hamilelikte ikinci trimester döneminde bebeğinizin küçük benzersiz parmak izleri vardır ve kalbi günde 25 litre kan pompalamaktadır. Haftalar ilerledikçe bebeğinizin iskeleti lastiksi kıkırdaktan kemiğe doğru evirilmeye ve sertleşmeye başlar. Duyma yeteneğini de gelişim gösteren bebeğinizin henüz hissetmediyseniz, yakında kesinlikle tekme ve titremeleri de bu dönemde sizinle olacaktır.
14.Hafta Gebelik ve Belirtileri
14.hafta hamilelik döneminde bebeğinizin minik yüz hatları farklı ifadeler ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca kendinizi daha enerjik ve daha az mide bulantısına sahip hissediyor olabilirsiniz.
15.Hafta Gebelik ve Belirtileri
15.hafta hamilelik döneminde bebeğiniz artık ışığı algılayabilir ve tat alma hissiyatı oluşmaya başlar. Hamileliğin bir yan etkisi olarak burnunuz tıkanabilir!
16.Hafta Gebelik ve Belirtileri
16.hafta hamilelik döneminde bebeğinizin ani bir büyüme dönemine hazır olun. Önümüzdeki birkaç haftada bebeğiniz kilosunu ikiye katlayacak ve boyuna birkaç santim daha ekleyecek.
17.Hafta Gebelik ve Belirtileri
17.hafta hamilelik döneminde bebeğinizin iskeleti artık yumuşak kıkırdaktan kemiğe dönüşmektedir ve göbek kordonu gittikçe güçlenip kalınlaşmaktadır.
18.Hafta Gebelik ve Belirtileri
18.hafta hamilelik döneminde bebeğinizin cinsel organları ultrasonda görülebilecek kadar gelişmiştir. Bu haftada açlık hissiyatınızın ve iştahınızın artması normaldir.
19.Hafta Gebelik ve Belirtileri
19.hafta hamilelik döneminde bebeğiniz artık sizi duyabilir. Bu haftada yanlarınızda ağrılar başladıysa bunların sebebi yuvarlak bağ ağrısı olabilir.
20.Hafta Gebelik ve Belirtileri
20.hafta hamilelik döneminde bebeğiniz artık daha fazla yutuyor ve mekonyum (bebeğinizin ilk dışkısı) üretiyor. Tebrikler! Hamileliğinizin yarısına geldiniz.
21.Hafta Gebelik ve Belirtileri
21.hafta hamilelik döneminde bebeğinizin hareket ettiğini hissetmeye başlayabilirsiniz ve bebeğinizin artık kaşları var.
22.Hafta Gebelik ve Belirtileri
22.hafta hamilelik döneminde bebeğiniz minyatür bir yeni doğan gibi gözükmeye başlıyor.
23.Hafta Gebelik ve Belirtileri
23.hafta hamilelik döneminde bebeğiniz siz hareket halindeyken sizin hareketlerinizi hissedebilir. Ayrıca çok yakında ayak bileklerinizde ve ayaklarınızda şişlik oluşmaya başlayabilir.
24.Hafta Gebelik ve Belirtileri
24.hafta hamilelik döneminde bebeğiniz bir mısır başağı gibi uzun ve zayıftır. Ayrıca büyüyen rahminiz artık bir futbol topu büyüklüğündedir.
25.Hafta Gebelik ve Belirtileri
25.hafta hamilelik döneminde bebeğiniz daha çok saç çıkarmaya başlıyor. Ayrıca saçınız bu haftada ekstra parlak görünebilir.
26.Hafta Gebelik ve Belirtileri
26.hafta hamilelik döneminde bebeğiniz küçük miktarlarda amniyotik sıvıyı solur ve verir, bu da solunum için iyi bir uygulamadır.
27.Hafta Gebelik ve Belirtileri
27.hafta hamilelik döneminde bebeğiniz gözlerini açıp kapatıyor ve parmaklarını emmeye başlıyor. Ayrıca gıdıklanıyorsanız, bunun nedeni bebeğinizin hıçkırması olabilir????
Hamilelikte Üçüncü Trimester Dönemi

Hamilelikte üçüncü trimester döneminde bebeğinizin artık kirpikleri vardır ve gözlerini kırpabilir. Ayrıca el tırnakları, ayak tırnakları ve gerçek saçları (veya en azından biraz şeftali tüyü) gelişmektedir ve beyinlerine milyarlarca nöron eklenmektedir. Bebeğiniz son haftalarını rahimde kilo alarak geçirecektir. Tam anlamıyla ortalama bir bebek 48 cm uzunluğundan daha fazla ve ortalama 3 kg olacaktır.
28.Hafta Gebelik ve Belirtileri
28.hafta hamilelik döneminde gelişmekte olan bebeğinizin gözleri, rahminize giren ışığı görebilir. Son üç aylık döneme hoş geldiniz!
29.Hafta Gebelik ve Belirtileri
29.hafta hamilelik döneminde bebeğinizin kasları ve ciğerleri olgunlaşmaya devam ediyor ve gelişen beynine yer açmak için başı büyüyor.
30.Hafta Gebelik ve Belirtileri
30.hafta hamilelik döneminde bebeğiniz neredeyse 1,360 gr ağırlığında. Ayrıca bu haftada ruh hali değişimleri, hantallıklar, sakarlıklar ve yorgunluklarla mücadele ediyor olabilirsiniz.
31.Hafta Gebelik ve Belirtileri
31.hafta hamilelik döneminde bebeğinizin güçlü tekmeleri sizi geceleri uyutmayabilir. Ayrıca siz de Braxton Hicks kasılmalarını hissetmeye başlayabilirsiniz
32.Hafta Gebelik ve Belirtileri
32.hafta hamilelik döneminde genişleyen rahminiz mide ekşimesine ve nefes darlığına neden olabilir.
33.Hafta Gebelik ve Belirtileri
33.hafta hamilelik döneminde bebeğiniz 1.8 gr ağırlığında biraz fazladır. Badi badi yürümeye başlamış olabilirsiniz. Ayriyeten rahat bir yatak keyfinden mahrumda olabilirsiniz.
34.Hafta Gebelik ve Belirtileri
34.hafta hamilelik döneminde bebeğinizin merkezi sinir sistemi ve akciğerleri olgunlaşıyor. Baş dönmesi ve yorgunluk sizi yavaşlatıyor olabilir.
35.Hafta Gebelik ve Belirtileri
35.hafta hamilelik döneminde bebeğinizin hareketlerini sık hissedeceksiniz.
36.Hafta Gebelik ve Belirtileri
36.hafta hamilelik döneminde bebeğiniz günde yaklaşık bir 0.45 gr kazanıyor. Doğum tarihinize yaklaşırken bebeğinizin pelvisinize yerleştiğini hissedebilirsiniz.
37.Hafta Gebelik ve Belirtileri
37.hafta hamilelik döneminde bebeğinizin beyni ve ciğerleri olgunlaşmaya devam ediyor. Daha fazla vajinal akıntınız ve ara sıra kasılmalarınız olabilir.
38.Hafta Gebelik ve Belirtileri
38.hafta hamilelik döneminde bebeğiniz sağlam bir kavrayışa sahip. Bu arada preeklampsi belirtilerine dikkat edin.
39.Hafta Gebelik ve Belirtileri
39.hafta hamilelik döneminde bebeğiniz tam doğum vakitlerinde ve dünyayı selamlamayı bekliyor! Suyunuz gelirse, sağlık uzmanınızı arayın.
40.Hafta Gebelik ve Belirtileri
40.hafta hamilelik döneminde bebeğiniz küçük bir balkabağı büyüklüğünde! Hala hamileyseniz endişelenmeyin, doğum tarihinizi geçmeniz yaygındır.
41.Hafta Gebelik ve Belirtileri
41.hafta hamilelik döneminde ne kadar rahat olursa olsun bebeğiniz içinizde daha fazla kalamaz. Doğuma girecek ya da yakında indükleneceksiniz (uyarılacaksınız).