Gebelikte toxoplasmadan bahsetmeden önce ‘’toxoplasma nedir’’ sorusunun cevabını verelim.
TOXOPLASMA NEDİR? İNSANA NASIL GEÇER?
Toxo; aynı zamanda ‘’gondi’’ de denilen bir mikroorganizma çeşididir. Çoğunlukla kedilerde görülür ve insanlara da bulaşabilen bir hastalıktır. Peki, ‘’nasıl bulaşır?’’ Direkt temas yoluyla olmasa da enfekte hayvanın dışkısıyla, dışkının temas ettiği eşyalarla ve bulaştırdığı bazı çiftlik hayvanlarının az pişmiş veya pişmemiş etlerinin tüketilmesi sonucu insana geçer.
KORUNMA YOLLARI?
Gebelikte kadınların kedilerin dışkısından uzak durması, evde besleyenlerin kumlarını başkalarına temizletmeleri veya eldiven kullanmalı, az pişmiş veya hiç pişmemiş et tüketmekten kaçınmaları, çiğ veya az pişmiş yumurta gibi çiftlik hayvanı gıdalarından kaçınmaları gerekmektedir. Sebze ve meyveler bol su ile yıkanmalı ve bahçe ile uğraşılacaksa mutlaka eldiven takılmalıdır. Gebelikte düşük riskine veya bebeklerinde ciddi sağlık problemlerine yol açar.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Toxoplasmanın belirtilerisolunum yolu hastalıklarıyla benzerlik gösterir. Bu yüzden enfekte olunduğu hemen akla gelmeyeceğinden tanı konulması güçtür. Normal zamanda çoğunlukla insanlarda belirti vermezken, bazı insanlarda da;
-Vücut ağrısı
-Baş ağrısı
-Yüksek ateş
-Yorgunluk, halsizlik
-Lenf düğümleri şişliği belirtileri görülür.
BEBEKLERDE TOXOPLASMA
Anneden bebeğe geçen toxoplasma sonucu bebeklerde şu sorunlar görülebilir.
-Nöbet geçirme
-Sarılık
-Göz enfeksiyonları
-Dalak ve karaciğer büyümesi
-Doğumdan sonra bebeklerde genellikle işitme kaybı veya zihinsel engellilik görülebilir.
NASIL TANI KONUR?
Gebelikten önce gebelik düşünen kadınların aile hekimliklerinde veya hastanelerde test vermesi en sağlıklısıdır. Hamile kaldıktan sonra ilk 3 ay rutin yapılan testler arasındadır. Yapılan kan tahlili sonucu ortaya çıkar.
KAN DEĞERLERİ NASIL OKUNUR?
Kanda ‘’toxoplasma IgM’’ ve ‘’toxoplasma IgG’’ şeklinde iki tahlil bakılır. IgM aktif olarak varlığı yada yokluğu, IgG ise daha önce geçirilip geçirilmediğini gösterir.
IgM (+) pozitif, IgG (-) ise aktif enfeksiyon vardır ve tedavi edilmedilir. IgM (-) negatif, IgG (+) pozitif ise aktif enfeksiyon yoktur daha önce geçirilmiştir. IgM (+) pozitif ve IgG (+) pozitif ise 2 hafta sonra test yenilenmelidir.
TEDAVİSİ NEDİR?
Normal zamanda bağışıklığı güçlü insanlar tedaviye gerek duymaz ve kendi kendine iyileşir. Tedavi gerekirse doktorun önereceği ilaç tedavisi ile yanıt alınabilir.
Gebelikte ise doktorun önerdiği ilaç tedavisine başlanır. Bu tedavi ile bu mikroorganizmanın bebeğe geçmesi %60 önlenebilir.