İçindekiler
Gebelik fizyolojik olarak oldukça zor bir sürece dönüşebilir. Kadın vücudunun adeta kendini yeniden programladığı bir dönemden söz etmekteyiz. Fizyolojik olarak gözlemlenen bu değişimler aynı zamanda mental açıdan da oldukça zorlu bir sürece işaret edebilir. Çünkü hormon düzensizlikleri bunun için uygun ortamı hazırlamıştır. Gebelikte karın sertleşmesi ise belki de en sık görülen ve en yaygın semptomlar arasındadır.
Daha önce doğum yapmış kadınlarla kıyaslandığında ilk doğumda daha da net bir biçimde gözlemlenmektedir. Bunun nedeni ise oldukça basittir. Normal şartlarda karın boşluğunda olmayan bir bebek artık orada büyümeye başlamıştır. Ayrıca hormonlar ve yaşam döngüsü nedeniyle kadın vücudunda da bir takım değişiklikler söz konusudur. Bunların tümü toplandığında karna doğru bir baskı uygular. Hamilelikte karın sertleşmesi bu sebeple ortaya çıkar.
Gebelikte Karın Neden Sertleşir?
Tabii ki gebelikte karnın sertleşmesi tam o bölgede bebeğin büyümesiyle ilişkilendirilerek açıklanabiliyor. Ancak bunun tıbbi açıdan gözlemlenmiş sebeplerine baktığımızda çok sayıda alternatifle karşılaşıyoruz.
- Bebeğin İskelet Gelişimini Sürdürmesi
Bebek ilk aylardan itibaren organları ve kaburgaları oluşarak büyüme evresine başlar. Bu süreç ise 40.haftaya kadar devam eder. Bir süreden sonra büyüme hızı o kadar hızlanır ki karında hissedilen baskı maksimum noktaya gelir.
- Kilo
Annenin hamile kalmadan önce kaç kilo olduğu, hamilelik süresi boyunca ne kadar kilo aldığı gibi kıstasları bu aşamada ele alabiliriz. Keza hamilelikte karnın sertleşmesi annenin kilosuyla doğrudan alakalıdır. Çok zayıf gebelerde ilk aylar bile sertleşme seviyesi hissedilebilir boyuttadır. Kilosu yüksek olan anne adaylarında bu süreç son aylara doğru yaşanır ve hissedilir.
- Rahim Boyutu
Rahim boyutları hamilelik süresince değişir. Büyümeye başlayan rahim 1.Trimester evresinde çok büyük bir etken değildir. Fakat 2.ve 3.Trimester evresinde çok hızlı bir ivmeyle genişler. Bu genişleme karın bölgesine baskı yapar ve baskıyla beraber karın duvarı sertleşmeye başlar.
- Diğer Faktörler
Pek çok yan faktör karın sertliğini açıklayabilir. Bunlar arasında yalancı kasılmalar, sindirim sisteminin düzenli çalışmaması, beslenme düzeninin oturtulamaması veya bebeğin konumu gösterilebilir.
Hamilelikte Karın Sertleşmesi İçin Öneriler
Gebelikte karın sertliği ile ilgili süreci referans değerler üzerinden konuşmak mümkün değil. Zayıf anne adaylarında ilk üç ay, kilolu anne adaylarında son üç ay ve genelde de ikinci üç aylık periyotta gözlemlenebilir. Gebelik süresince bu dönemleri yaşamanız gayet normal.
Ilık bir duş alarak, sertleşme anlarında baskının arttığını hissettiğiniz süreçlerde pozisyon değiştirerek ve sıvı tüketimini arttırarak bu süreci daha rahat geçirebilirsiniz. Ayrıca bazı hamileliklerde doktor tarafından magnezyum tableti önerilmektedir. Ancak bu tip kullanımlar için kesinlikle doktorunuza danışmanız ve reçete ile kullanmanız önerilmektedir. Aldığınız herhangi bir takviye ya da ilaç sizden ziyade karnınızdaki bebeğinize zarar verebilir.
Gebelikte Karın Sertleşmesi Riskli Midir?
Hamilelikte karın sertliği şikâyeti çok yaygın olmasından ötürü kadınlar tarafından genel bir semptom olarak görülmektedir. Dolayısıyla kadınların tam bu noktada hangi aşamada risk faktörü olup olmadığını merak etmesi ve bebeğin sağlığının riske atılıp atılmadığından emin olmak istemeleri gayet doğaldır.
Hemen hemen her herkes için hamilelerde karın sertleşmesi sorunu standart olarak görülebilir. Ancak bunun bir şeylerin ters gittiğine delalet etmesi için bazı yan etkilerin gözlemleniyor ve şiddetini arttırıyor olması gerekmektedir. Eğer riskli gebelik söz konusu ise zaten bu durum doktorunuz tarafından size iletilecektir. Yine de dayanılması güç ağrılar karın sertliği ile birlikte hissediliyorsa, karın sertliği solunum güçlüğü yaratıyorsa ve karnınızın sertliği sürekli olarak artmaya devam ediyorsa doktorunuza mutlaka danışmanız gerekecektir.