Gebelik Takibi Nedir? Nasıl Yapılır?

İçindekiler

gebelik takibi scaled

Gebelik takibi, gebelik süresi boyunca anne ve bebek sağlığını korumak için yapılır. Gebelik takibi, gebelik tanısının ilk konduğu zamandan itibaren başlar. Kan ya da idrar testi ile gebelik tanısı konulduktan sonra ultrason ile gebelik kesesi görüntülenebilir. Özellikle bu dönemde dış gebelik durumunun olup olmadığına bakılır. Bir iki hafta sonrasında ise ultrasonla bebeğin kalp atışları dinlenebilir. Anneye yapılan testlerle de şeker hastalığı ya da kan uyuşmazlığı gibi sorunların olup olmadığına bakılır.

Gebelik Hesaplama Aracı

Gebelik Takibi Sıklığı

İlk 3 ay boyunca iki ya da üç hafta ile yapılan gebelik takibi daha uygundur. Daha sonrasında ise aylık olarak gebelik takibine devam edilir. Bu durum tekli gebeliklerde daha aralıklı olurken çoklu gebelik durumlarında ise daha sık olarak takip edilmelidir. Takip süresinde belirleyici olan faktörlerden biri de anne ve bebeğin sağlık durumudur. Anne için risk faktörleri varsa gebelik takibi daha sık ve daha titiz olarak yapılmalıdır.

gebelik takibi

Gebelik Takibinde Haftalık Kontroller

  • Gebelik takibinde ilk olarak 10-14. haftalar arasında ultrason ile bebeğin ense kalınlığına bakılır. Ayrıca bu dönemde ikili tarama testleri yapılır. Bu test sayesinde bebeğin Down Sendromu gibi hastalığının olup olmadığı kontrol edilmiş olur.
  • 16 ve 18. Haftalar arasında ise anne üçlü tarama testine alınır ve sorun olup olmadığına bakılır. Bebek bu süreçte yine ultrasonla değerlendirilir. Üçlü tarama testinin yüksek çıkması durumunda amniyosentez sıvısından örnek alınması gerekir.
  • 20 ile 24.haftalar arasında bebeğin artık organ gelişimlerinin tamamlanması gerekir. Bu yüzden daha detaylı bir şekilde incelenmesi için detaylı ultrasonografi yapılır. Bu sayede bebekte herhangi bir sorun varsa bu test ile kolay bir şekilde anlaşılabilir.
  • 24-28. haftalar arasında yapılan gebelik takibinde anneye şeker yüklemesi yapılması gerekir. Şeker yükleme testinde sorun çıkan annelere uygun bir diyet belirlenir ve buna uymaları istenir.
  • 28.haftada kan uyuşmazlığı olan annelere iğne vurulur ve bu sorun ortadan kalkar.
  • 28 ve 36.haftalar arasında bebeğin ultrason ile takibine devam edilir ve annenin kilosu, tansiyonu takibe alınır.
  • 36.haftadan sonra kadın doğum uzmanı bebeğin doğum şeklini belirler. Normal doğuma engel olan bir durum varsa bebeğin doğması için sezeryan doğum planlanır. Bebeğin durumunu öğrenmek adına NST testi yapılır ve bu testler 40.haftadan sonra 2-3 günde bir olarak tekrarlanır.
  • 40.haftadan sonra anne 2-3 günde bir kontrol edilir. Doğum başlamadıysa hastaneye yatışı yapılır ve doğum için ilaç takviyesi yapılır.

Gebelik Takibinde Doktorunuzun Söylediklerine Kulak Verin

Gebelik takibinde prenatal bakım hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı için oldukça önemlidir. Bu yüzden doğum öncesinde alınacak bakım bebeğin gelişiminde oldukça etkili olacaktır. Doktor kontrollerinin düzenli olarak yapılmasının yanı sıra annenin beslenmesi ve dinlenmesi de oldukça önemlidir. Anne için gebelik sürecinde vitamin takviyesi de alınması gerekebilir. Daha sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek adına bu detaylara dikkat etmek gerekiyor.

 

İlgili İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir