Epidural Doğum Nedir? Nasıl Uygulanır?

Epidural Doğum Nedir?

Epidural doğum omuriliklerin arasından iğne yapılarak doğum sancısının hissedilmesini engelleyen doğum çeşididir. Uygulanan ilaç miktarına göre epidural sezaryen doğum ve epidural normal doğum olarak ikiye ayrılır. Epidural sezaryen doğumda anestezi yapılırken epidural normal doğumda analjezi işlemi uygulanmaktadır.

Epidural doğum ilk kez 1900’lü yıllarda denenmiştir. Denendiği ilk zamanlar bazı yan etkileri görülse de zamanla gelişen teknolojiye ve artan imkanlara bağlı olarak başarısı artmıştır. Günümüzde artık ağrısız doğum olarak bilinen epidural doğum oldukça yaygınlaşmıştır.

Epidural boşluktan iğne yapılması sonucu ağrısız bir doğum olan epidural doğum gerçekleşmektedir. Epidural boşluk omuriliği çevreleyen zar ile omurlar arasında bulunan milimetrik boşluğa denilmektedir. Buradan uygulanan ilaç ile ağrı hissedilmez. Birçok kronik ağrının tedavisinde kullanılan bu yöntem doğum sancısı için de kullanılmaktadır.

Epidural Sezaryen Doğum Nedir?

Epidural sezaryen doğum epidural boşluğa ilaç enjekte edilerek anestezi yapılmasıdır. Bu anestezinin normal anestezilerden farkı bir mucizeye sebep olmasıdır. Sezaryen doğum yapacak olan anne uyuşturulur fakat bilinci yerinde olur. Ameliyat sırasında ağrı hissetmez ama yapılan tüm işlemlere ve bebeğinin doğum anına şahit olabilir. Bu anlamda epidural sezaryen doğum, sezaryen doğum yapacak olan anne adaylarının bir numaralı tercihidir.

Epidural sezaryen doğumda epidural boşluktan anneye lokal anestezik ilaç verilmektedir. İlaç verildikten 15 dakika kadar sonra hissizlik başlar. Daha sonra ameliyata geçilir. Bebeğin dünyaya gelişi yaklaşık 5 dakika sürer. Daha sonra kesikler dikilir.

Epidural boşluğa yerleştirilmiş katater yardımıyla ameliyattan 48 saat sonraya dek ağrı kesici yapılmaktadır. Eğer sonrasında ağrı yine olursa anne ek dozu da kendisi uygulayabilmektedir.

Epidural Normal Doğum Nedir?

Epidural normal doğum yani ağrısız doğum yine epidural boşluktan anne adayına lokal anestezik ilaç verilmesiyle yapılan epidural doğum çeşididir. Epidural normal doğumun epidural sezaryen doğumdan farkı verilen ilaç miktarıdır. Epidural analjezi yapıldıktan sonra doğum normal doğum prosedürüne uygun şekilde gerçekleşir. Bebek doğum kanalından çıkarak vajinal doğum gerçekleşir. Normal doğumdan hiçbir farkı yoktur. Sadece epidural normal doğumda ağrı hissedilmez.

Epidural Sezaryen Doğum ve Epidural Normal Doğum Arasındaki Farklar Nelerdir?

Epidural normal ve epidural sezaryen doğum arasındaki fark kullanılan ilaç miktarıdır. Aslında iki doğum şeklinde de lokal anestezik ilaç kullanılır fakat ilacın dozu farklıdır.

Epidural normal doğum ve epidural sezaryen doğum arasındaki farklar şu şekildedir:

  • Epidural normal doğumda bebek vajinadan çıkarken epidural sezaryen doğumda bebek ameliyat ile alınmaktadır.
  • Epidural normal doğumda epidural analjezi yapılırken epidural sezaryen doğumda epidural anestezi yapılır. Epidural analjezi ağrısızlık, epidural anestezi hissizlik demektir.

Epidural Doğumda Oluşabilecek Risk Faktörleri Nelerdir?

Epidural doğumun riskleri gelişen teknolojiye bağlı olarak önemli ölçüde azaltılmıştır. Omurilikten iğne yapılması felç riskini akıllara getirse de uzman bir anestezist tarafından yapıldığında böyle bir endişeye gerek yoktur. 

Epidural doğum sırasında oluşabilecek bazı komplikasyonlar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Tansiyon Düşmesi: Bebeğin ana toplar damara baskı yapması sonucu ani tansiyon ve nabız düşüklüğü yaşanabilir.
  2. Baş Ağrısı: Epidural boşluğa iğne yapılırken hareket edilmesi ya da iğne yapan kişinin uzman olmaması sonucu dura zarı delinir ve baş ağrısı oluşabilir.
  3. Bulantı / Kusma: Bazı hastalarda görülebilir. Anestezi uzmanı tarafından hemen müdahale edilecektir.
  4. Enfeksiyon
  5. Kullanılan İlaca Karşı Alerjik Reaksiyon
  6. Başarısız Anestezi

Yukarıda sayılan komplikasyonlar epidural doğum sırasında ortaya çıkabilecek ve hemen tedavi edilebilecek sorunlardır. Bu sorunlar epidural doğum kararını etkilememektedir.

Yorum yazın

E-Posta Adresiniz Paylaşılmayacaktır işaretli alanlar zorunludur *