İçindekiler
Hamilelik döneminin bitişiyle gelen Lohusalık hem yenidoğan hem de anne açısından ortaya çıkan bir adaptasyon sürecidir. Aynı zamanda süt salımının da yüksek olduğu bir süreçtir. Lohusalık sürecinde annenin vücudu ve hormonları hamilelik dönemi bitişiyle toparlanmaya ve düzelmeye giderken lohusalıkla birlikte süt salınımını arttırmaya ve emzirme dönemine odaklanır.
Emzirme işlemi uzman diyetisyenler tarafından belirtildiğine göre ortalama 600 kalori harcanmasına neden olmaktadır. Kişiden kişiye ortalama 400 ila 800 kalori arasında değişmektedir. Kalori sayısı emzirme süresi ve kilo miktarı gibi ölçütlere bakarak bu sayı değişmektedir. Kalori sayısına bakarsak hamilelik sonrası fazla kilolarından kurtulmak isteyen annelere en aktif ve en önemli yardımcı olabilecek olay emzirmedir.
Lohusalık Sürecinde Ne Kadar Hızlı Kilo Verebiliriz?
Kilo vermek bahsettiğimiz gibi kişiden kişiye, metabolik bir hastalığın olup olmamasına veya geçmişte olan kilo verme ve diyet programlarına göre değişmektedir. Bunların dışında hamilelik sürecinde aldığı kilo, yaptığı fiziksel aktiviteler, hamilelikten önce bulunmuş olduğu kilo gibi bazı kriterlerde vardır.
Kilo verme konusunda sadece bu ölçütlere bakılmaz bunun yanında moralde çok önemlidir. Eğer anne kendi moralini yüksek tutmazsa kilo verme süreci uzayabilir. Moral için çevresinden veya internetten bakıp hamilelik sonrası kilo veren kişileri görebilir. Kendine bir günlük tutup ne kadar kilo verdiğinin takibini yapabilir.
Örnek vermek gerekirse internette veya forumlarda görüldüğü üzere hızlıca 8-9 kg verebilen kişiler vardır. Yine gördüğümüz üzere çok az kilo veren veya hiç kilo veremeyen annelerde vardır. Kilo kayıp miktarı yenidoğanın ağırlığına ve hamilelik sürecine bağlı ortaya çıkan ödeme göre değişmektedir.
Emzirirken Ne Kadar Kalori Harcarız?
Emzirme döneminde günlük kalori hesaplaması yapmanız gerekmektedir. Bu hesapta emzirmenin hacmini veya sıklığını da işin içine katmalısınız. Genel olarak baktığımızda günlük kalori hesabı yaparken emzirme için ekstra ortalama 500 kalori eklenmesi gerekmektedir. Burada önceliğimiz kilo vermek yerine bebeğe kaliteli süt vermektir. Yani siz kilo verme amacıyla beslenmenizi keserseniz sütün verimi ve kalitesi düşebilir.
Aşırı kalori kaybı oluşturmadan dengeli ve düzenli beslenerek süt veriminizi arttırmalısınız. Dengeli beslenip sağlık besinler tüketmelisiniz. Bu besinler sabah kahvaltıda yumurta, peynir, yoğurt olabilir. Akşam ise tavuk, balık, et, köfte gibi proteinli yiyecekler tüketebilirsiniz. Her gün düzenli meyve ve sebze yemeyi unutmayın. Emzirme sürecinde olan annelerde karşılaşın sorunlardan bir tanesi de süt hacmi ve verimini arttırmak için sürekli şekerli yiyecekler yenmesidir.
Şeker oranı yüksek olan içecek ve yiyecekler hem fazla kalori alımına sebep olur hem de kan şekerinizi hızlı bir şekilde yükseltir. Kan şekerinin hızlı yükselip düşmesi de çabuk karnınızın acıkmasına sebep olur. Karnınız sürekli acıktığında diyetinize bağlı kalmakta zorlanabilir bundan dolayı günlük kalori alımının üstüne çıkabilirsiniz.
Emzirme Döneminde Hızlı Kilo Verme Yöntemleri
Sağlıklı Karbonhidratlar Tüketin: Günlük aldığınız karbonhidrat miktarını düşürmek yerine sağlıklı karbonhidratlara yönelip süt hacminizi ve kalitesini arttırabilirsiniz. Üstelik sağlıklı karbonhidratlar sizi diğerlerine göre daha tok tutacaktır bu sayede hızlı kilo vermenize yardımcı olabilirler.
Genelde anneler için komşulardan, akrabalardan şeker eklenmiş komposto, tatlı, çikolata tarzı basit karbonhidratlar gelebilir. Bunları tüketmek yerine eğer yemenizde bir sorun yoksa çorba, erişte, bulgur gibi kompleks karbonhidrat tüketimi hem daha uzun süre tok tutacak hem de daha verimli süt yapımına yardımcı olacaktır.
Yürüyüş Yapın: Günde yarım saatlik, hafif yürüyüşler annenin hormonel dengelerinin eski haline gelmesi, stres düzeyini azaltması ve hızlı kilo vermesi konusunda destek olacaktır. Yürüyüşü doktorunuza danışmadan yapmayınız.
Bol Bol Su İçin: Emzirme sürecinde suyun önemi çok büyüktür. Yanınızda sürekli su şişesi bulundurun ve her gün 3-4 litre su içmeye çalışın. Hem kilo vermeye yardımcı olur hem de süt verimini arttırır.
Öğün Atlamayın: Emzirme döneminde olup da kilo vermek istediğinizi biliyoruz ancak kilo vermenizin dışında yenidoğanın sağlığı da çok önemlidir. Bu yüzden emzirme dönemindeki anneler öğün atlamamalıdır. Öğün atlamak metabolizmayı yavaşlatıp enerjiyi düşürebilir bundan dolayı da süt verimini azaltır.
Bebek bakımı yaparken, annelerin kendilerine az zaman kaldığından dolayı emzirme dönemindeki anneler öğünlerini unutabilir. Bunun önüne geçmek için yanında biri varsa ona hatırlatmasını söyleyebilir veya tek başınaysa telefonuna alarm kurup yemek saati geldiğinde öğününü atlamadan yemeğini yiyebilir. Büyük öğünler hazırlayacak vakti yoksa kuru meyvelerden, fındık, ceviz, badem gibi kuru yemişlerden yardım alarak hem kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur hem de bunlarla öğünü tamamlayabilir.