Diş Çıkaran Bebekler, Karşılaşılan Sorunlar ve Sorunlarla Başa Çıkma Yöntemleri

Diş Çıkaran Bebekler, Karşılaşılan Sorunlar ve Sorunlarla Başa Çıkma Yöntemleri

Bebeklerde diş çıkarma döneminde yaşanan sorunlar nelerdir?

Bebeklerde Huysuzluk

Bebeklerde yaşanan huysuzluğun nedenlerinden biri de diş çıkarmadır. Diş çıkarırken bebeğin duyduğu ağrı ve ağrıya bağlı olarak bebeklerde huysuzluk diş çıkarma döneminde en sık rastlanılan problemlerdendir.

Bebeklerde Ağrı

Bebeklerin diş çıkarırken çektikleri acı ve dişlerindeki ağrı onları huzursuz ettiği gibi sizleri de huzursuz eder. Diş damaktan çıkarken diş etine basınç uygular bu nedenle bebeğiniz diş ağrısı duyulabilir.

Bebeklerde İştahsızlık

Bebeklerin iştahsız olmalarının, verilen mamaları almamalarının nedenlerinden biri de bebeğinizin dişinin çıkıyor olması olabilir. Bebekler, özellikle diş çıkarma döneminde katı gıdaları veya verdiğiniz mamaları reddedebilirler. Bu geçici bir süreçtir. Bebek diş çıkardıktan sonra tekrar eski iştahına kavuşacaktır.

Bebeklerin salya miktarında artış

Diş çıkarma döneminde bebeğinizin ağzındaki salyalanmada artış olduğunu fark edeceksiniz. Bebeğimin salyası akıyor, salyası fazlalaştı diyorsanız yeni bir diş geliyor demektir.

Bebeklerde Uykusuzluk

Bebeklerdeki uykusuzluk nedenlerinden biri de diş çıkarmaya bağlı olarak ortaya çıkan ve bebeğinizin hissettiği diş ağrısıdır. Bebeğim sürekli huzursuz, bebeğim ağlıyor, bebeğim uykusuz – uykusuzluk nedenleri neler olabilir diye düşünen anneler bebeklerinizin diş çıkarma zamanı gelmiş olabilir. Diş çıkarma zamanında dişin diş etine uyguladığı basıncın dozuna göre şiddetli ya da hafif ağrılar oluşabilir. Bu ağrıya bağlı olarak bebeklerin uyku düzeninde bozulma yaşanabilir hatta ağlayarak uyanma gibi sorunlarla karşılaşılabilir.

Bebeklerde Öksürük

Bebeklerde diş çıkarma döneminde salya miktarı çoksa, salyanın boğazda birikmesine bağlı öksürük görülebilir. Bebeğim öksürüyor diyorsanız bunun bir sebebi de salyanın boğazda birikmesi ve buna bağlı bebeğin öksürmesi olabilir. Dişin çıkacağı bölgede dişeti kabarmıştır. Bütün bu şikayetler dişlerin çıkması ile kaybolur.

Bebeklerde Ateş

Bebekler çok hassastır ve özellikle diş çıkarma dönemlerinde huzursuzlukları olabilir. Bazı bebeklerde diş çıkarma zamanlarında hafif ateş görülebilir. 39 derecenin üzerindeki ateşlerde özellikle de ateşe, öksürük, ishal, hızlı nefes alıp verme gibi başka bulgular eşlik ediyorsa doktorunuza başvurmanızda fayda var.

Bebeklerde İshal

Bebeğiniz diş çıkarıyorsa bebeğinizde ishal görülme olasılığı artacaktır. Diş çıkarma döneminde bebekler fazla salya ürettikleri için bu dönemde bebeklerde ishal görülebilir. Eğer bu ishal geçmiyorsa, bir günden uzun sürüyor, dışkılama sıklığı günde 7-8’i buluyorsa, kakasında kan, mukus varsa mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Diş Çıkaran Bebeğin Huzursuzluğunu Alacak Sakinleştirecek Öneriler

Diş Çıkaran Bebeğe Ne Yapılır?

Su bazı sorunları azaltabilir: Bebeklerde bu dönemde artmış salya akışıyla kaybettiği suyu veya eğer ishal eşlik ediyorsa su ihtiyacını karşılamak amacıyla bebeğinize bol su vermeye özen gösterin.

Çiğneyecek bir şeyler bebeğinizin diş etindeki acıyı azaltabilir: Bebeğiniz verdiğiniz şeyleri ağzına götürecektir zaten. Bebeğinize vereceğiniz şeyin besin değerinden çok diş etlerindeki basıncı rahatlatmak amaçlanmaktadır. Çiğnenen şey soğuk olursa bebeğinizin diş eti ağrısını alabileceğinden bu bebeğinizi daha rahatlatıcı olur.  Soğuk içecekler ve soğuk yiyecekler verilebilir. Soğuk bir muz veya havuç olabilir. Bebeğiniz bu besinleri çiğnerken mutlaka yanında bulunun. Bebeğinizin yatmamasını oturur pozisyonda kalmasını sağlayın.

Ağrıyı azaltabilecek ilaçlar: Doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayın.

Parmak masajı: Temiz bir parmağınızla bebeğinizin damaklarına hafif masaj yapmanız hem bebeğinizin hoşuna gidecek hem de ağrısını ve huzursuzluğunu azaltacaktır.

Diş Çıkaran Bebeklerin Beslenmesi

Diş etleri acıyan bebeğinizin bu ağrısını azaltmak ve beslenmesine de katkı getirmek için bebeğinize hoş bir sürpriz hazırlayabilirsiniz. Muzu soymadan iyice dondurun ve sertleştiğinde bebeğinize verin. Bebek, muzu ağzına götürdüğünde hem besinin soğukluğundan keyif alacak hem de ağrıyan acıyan diş etleri soğukla temas ettiğinde rahatlayacak. Onlara soyulmuş muz, bebek bisküvisi, patates, haşlanmış havuç gibi yiyecekler verebilirsiniz. Üzerinde et parçacıkları olan halk arasında ”sıyırmalık” diye tabir edilen tavuk kemikleri çocuğunuzun elini oyalayacak gıdalardır.

Bebeğiniz yavaş yavaş iyileşiyorsa dişi çıkardı ve ağrısı azaldı ise muhallebi, sütlü yiyecekler, haşlanmış yumurta, jöle gibi besinler verebilirsiniz.

Hazmetmesi kolay ayrıca diş etlerini acıtmayacak kadar çiğnemesi kolay pirinç lapası bebeklere ilk verilen katı yiyeceklerdendir. Lapanın yanında ayrıca bebeğinize meyve suyu verebilirsiniz.

Yorum yazın

E-Posta Adresiniz Paylaşılmayacaktır işaretli alanlar zorunludur *