Bebeklere mama yedirme yöntemlerini bu yazı dizimizde sizin için derledik…
Özellikle bebeklik döneminde bebeklerin anne sütüyle beslenmesi oldukça önemli bir husus. İlk 6 ayda takviye bir besine gerek duymadan anne sütü bebeğin ihtiyacı olan besin içeriklerini sağlama konusunda yeterli. Asıl beslenme konusundaki problem çoğu ailede 6 aydan sonra başlıyor: anne sütüne takviye mamaların yedirilmesi, anne sütü kesilerek bebeklere mamaya, çorbaya vs. besinlere alıştırılması ve beslenmesi gibi…
Çoğu bebekte mama tüketimi konusunda zorluk yaşanmakta, ısrarla verilmeye çalışılmasına rağmen bebeklerin mamayı ağzına almaması, ağzından geri çıkarması gibi durumlarla karşılaşılmakta. Bu en başta ‘’bebek acıkmamıştır’’ şeklinde düşünülse de bebeklerin beslenmesinin önemli olduğu konusu akla gelince bunun ortadan kaldırılması gereken bir sorun olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Özellikle yaşını dolduran bebeklerde mama yememe, yemek yemememe, çorba içmeme, ağzındakini geri çıkarma gibi çeşitli durumlarla çokça karşılaşılmakta.
Bebekler için mama yedirme teknikleri ve püf noktaları nelerdir?
Bebekler yemekleri nasıl yerler? Bebekleri doyurmanın onlara yemek yedirmenin yolları nelerdir?
Bebeklik döneminde odaklanma tek yönedir. Bu yüzden bebeğiniz mama yemiyorsa başka noktaya odaklanmasını sağlayarak yemek verebilirsiniz. Özellikle bir oyuncağa, hareketli bir nesneyle bebeğin dikkati çekilerek bebeğe mama verilebilir. Bu durumda bebek mamaya tekrar odaklanana kadar yemek yiyecektir. Bebeklik döneminde odaklanılan nokta çok hızlı değişebilmekte. O yüzden bu yöntem geçici bir yöntem olabilir. Ayrıca başka bir başlığının konusu olsa da burada bir parantez açılması gereken noktaya değinmek gerek. Son yıllarda bebeklere televizyonun ya da telefon, tablet, bilgisayar gibi ekranların karşısında yemek yedirme furyası başlamış durumda.
Unutmayın ki bebek gelişiminden bahsettiğimiz şey sadece bebeğin yemek yemesi ve fiziksel olarak gelişmesi değil. Bilişsel gelişim de ‘’bebek gelişimi’’nin içerisindedir. Bebeğin bilişsel gelişimindeki aksaklıklar vücut gelişimini de olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle bebeğe yemek yedirmek, karşısına telefon ya da tablet koymakla kolay oluyor, diye tercih edilmemeli. Bebekleri telefonla oynatarak yemek yedirmenin zararları konusunda uzmanlar pek çok makale ve incelemeler yayınladılar. Bebekgeliyor.com olarak bu konuya detaylıca değineceğiz. Çocuğa odak noktası seçerken onun zihinsel dünyasını geliştirecek şeyler seçilmeli. Oyunlar tercih edilmeli.
Bebeğe yemek yedirmeyi sevdirmeye çalışın. Yemek yerken direnen bebeklere bebeklerin sevdiği şekilde onların tarzında konuşarak bir oyun oynuyormuş gibi yemek-mama-çorba yedirebilirsiniz. Çokça kullanılan ”aç ağzını bak tren geliyor, vınnn” gibi çocukça cümlelerdir.
Çocuğunuzu kıskandırabilirsiniz. Özellikle 2 yaşından büyük çocuklarda yemek yedirmek için kullanılan yöntemlerden biri de “bak abi yiyecek yemeğini aç ağzını” gibi cümlelerle sahip olduğu yemeğin başkası tarafından kullanılacağı söylenerek aksi bir durum oluşturulması ve çocuğun yemek yemesi davranışıdır.
Çocuğunuzun veya bebeğinizin çoğu davranışları belirlidir. Uyku saati gibi. Yemek saatini de bebeklikten gelen zamana bağlı olarak ayarlanabilir. Bebeğin biyolojik saati uzun süre aynı zamanlarda yemek yedirilerek ayarlanabilir. Yemek yemeyen bebeklerin anneleri için bir rüya gibi gelse de bebeğiniz o saatte kendisi size acıktığını hissettirebilir. Sadece sabırla aynı saatlerde yemek yedirmeye özen gösterilmeli.
Çocuğunuza arkadaş bir çocuk, kardeş veya sevdiği kişiyle birlikte yemek yedirebilirsiniz. Böylece yemek yemeyi bir oyun gibi görecektir.
Her öğünde önce 3-4 ayrı çeşit yemek hazırlayın. Bu yedirme şansınızı bir anda 4 katına çıkaracaktır.
Sizlerde bebeğinize, çocuğunuza yemek yedirme yöntemlerinizi paylaşarak okuyucularımıza yol gösterebilirsiniz. Beslenme önemli bir konudur. Özellikle bebeklik ve çocukluk döneminde beslenmenin ayrı bir önemi vardır. Bu yüzden bebeklerin, çocukların yeterli ve dengeli beslenmesine özen göstererek onların gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.
Daha fazla bilgilendirici yazı için BEBEK kategorisini inceleyebilirsiniz