Bebeklerde Uyku Düzeni
Uyku bebeklerin hem fiziksel hem de zekâ yönünden gelişmesinde önemli katlı sağlamaktadır. Bebekler yeni doğdukları dönemde sürekli uyku döngüsü içindedirler.
Uyku bebeklerin dinlenmesi, gelişmesi ve büyüme hormonu salgılamalarında oldukça önemli rol oynamaktadır. Bebekler sürekli uykuya ihtiyaç duyarlar. Her aylığın uyku süresi bir önceki aydan farklıdır. Zaman geçtikçe daha az ve düzenli olarak uyumaları gerekmektedir. Lakin bebeğinizi uyku düzenine alıştırmak, gece – gündüz ayrımını öğretmek ve kendi yatağında uyumasını sağlamak bir hayli sabır istemektedir. Bir süre sabrettikten sonra, minik yavrunuz artık kendi başına ve uyku saatinde sizi zorlamadan uyutacaktır. Bebeklerde düzenli uyku için biraz zor ve sabır isteyen aşamalar maddeler halinde aşağıda yer almaktadır.
Bebeklere Gece–Gündüz Farkındalığının Kazandırılması
Bebeklerin uyku ve uyanıklık süreleri gece – gündüz farkındalığı için oldukça önem taşımaktadır. Yeni doğan bir bebeğin mutlaka gece uyku saati gündüz uyku saatinden farklı olmalıdır. Bebekler gece ve gündüz ayrımını doğdukları andan itibaren ayırt edebilirler. Bazı ufak sinyaller sayesinde uyku saati, oyun saati, gece uykusunu ve gündüz uykusunu ayırt edebilirler. Gece ve gündüz uykusunu bebeklere alıştırmanın bazı ufak detayları aşağıdaki listede mevcuttur.
- Bebeğinizi gündüz uykusuna yatacaksa bulunduğunuz ortamın sıcaklığına dikkat etmeniz gerekmektedir. Çok sıcak güneş gelen bir ortamda bebeğiniz rahat uyku uyuyamayacaktır.
- Mümkün olduğunca hafif aydınlık, mevsimine uygun sıcaklıkta ortamlarda gündüz uykusuna yatırmayı deneyebilirsiniz.
- Bebeğiniz gündüz uykusuna yatacağı ortamda dikkatini çekecek herhangi bir nesne veya oyuncaklarını uykusunun dağılmaması adına bulundurmamanız gerekmektedir.
- Bebeğiniz gece uykusuna yatacağı sırada artık ışıkları kapatmalı ve sessiz bir ortam hazırlamanız gerekmektedir.
- Gece uykusuna yatırmadan önce bebeğinizin karnını doyurup, karanlık bir ortamda uyutmanız, gece ve gündüz ayrımını açısından oldukça önemlidir.
Tavsiye Yazı: Bebekler Ne Zaman Oturur? Ne Zaman Oturmaya Başlatılmalı?
Bebeğinizin Uyku Hazırlıkları Nelerdir?
Bebeğiniz gece ve gündüz ayrımını anladıktan sonra uykuya geçiş aşamasında bazı hazırlıkla yaparak, hem uyku sinyalleri verebilir hem de bebeğinizi daha rahat bir uykuya hazırlayabilirsiniz. Bebeğinize yaptığınız uyku hazırlıkları zamanla bir düzen haline gelecek ve bu hazırlıkları yaparken bebeğiniz artık uyku saati geldiğinin farkına varacaktır. Bebeğinizin uykusuna yardımcı olacak hazırlıklar aşağıdaki listede yer almaktadır.
- Bulunduğunuz ortamın değişikliği veya ortamı uyku saatine hazır hale getirmeniz gerekmektedir.
- Gece uykusu için karanlık veya loş bir ortam oluşturulmalı, gündüz uykusu içinde olabildiğince etraftaki dikkat çekici nesne ve oyuncakların ortadan kaldırılması gerekmektedir.
- Bebeğiniz uykuya dalmadan önce onu emzirmeli veya göğsünüzde yatırarak sakinleştirmeniz, güven vermeniz gerekmektedir.
- Bebeğinizi uykuya yatırmadan önce bir banyo yaptırıp, bebek yağı ile masaj yaparak bebeğinizi rahatlatabilir ve güzel bir uyku uyumasına yardımcı olabilirsiniz.
Bebeğiniz uykuya dalmakta zorluk çekiyor ise telaş yapmadan bebeğinizin rahat olduğundan emin olmalısınız. Bebeğinizin uykuya dalamama nedenleri aşağıdaki listede yer almaktadır
- Bebeğinizin karnı aç ise uyumakta zorlanabilir ve ağlayabilir.
- Bebeğinizin bulunduğu ortam gereğinden fazla sıcak veya soğuk ise bebeğinizin bağışıklığı kuvvetli olmadığından uykuya dalmakta zorlanabilir.
- Bebeğinizin herhangi bir yerinde ağrı var ise uyumakta zorlanabilir. Bebeğinizin ateşini ölçüp sağlık durumunu kontrol edip ağrı kesici vererek uyumasına yardımcı olabilirsiniz.
Bebeğinizi uyku düzenine alıştırıp gerekli maddelere uyarak rahat bir uykuya alıştırmanız mümkündür. Unutmayınız her bebeğin mutlaka anne kucağına, şefkatine ve anne göğsünde güvende olmaya ihtiyacı vardır. Sizde bebeğinize destek olup sağlıklı bir uyku düzeni oluşturabilirsiniz. Sağlık ve sevgi ile kalmanız dileğiyle.