Bebeklerde Pişik Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Pişik her yaştan insanı etkileyebilecek dermatolojik bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık yenidoğan dahil olmak üzere tüm bebekler için de bir risk faktörü oluşturabilmektedir. Amonyak dermatiti olarak tıbbi literatürde yer alan bebeklerde pişik sorunu bazı önlemler alarak ortadan kaldırılabilir. Pişik oluşabilmesi için bazı faktörlerin bir araya gelmiş olması gerekiyor. Bebeğinizin sağlığı için dikkat etmeniz gereken bu etmenlerle beraber pişik bir problem olmaktan çıkabilir.

Her ne kadar temizliğine, sağlığına ve bakımına özen gösterilse de bebekler çok hassas bir cilt yapısına sahip oldukları için pişik olurlar. Bu genel anlamda tüm insanlar için pişik nedenleri arasında yer alan bir sebeptir. Bazı durumlar için önlemler almak bu sorunu çözüme kavuşturacaktır.

Bebeklerde Pişik Belirtileri

Pişik cilt üzerinde hemen anlaşılabilecek bir deri rahatsızlığıdır. Cilt renginden daha kırmızı, yer yer kabarmalara sebep olabilecek bir farklılık gözlemlersiniz. Çoğunlukla sürtünmenin yoğun olduğu bölgelerde görülür. Dolayısıyla popo, genital bölge, uyluk bunun için ideal konumlardır. Ancak çok sıcak havalarda bebeğinizin koltuk altlarında ve eklemlerin kıvrıldığı noktalarda da görülmesi gayet mümkündür.

En çok karşılaşılan belirti olarak kalçasında görülen kızarıklıklar dikkat çeker. Çünkü diğer noktalardan bağımsız olarak burada ana etken biraz daha farklı olabilir. Altı ıslak kalan, bezi çok sık değiştirilmeyen bebeklerde pişik belirtileri daha nettir. Sırf bu yüzden bebek bezleri olabildiğince emici bir yapıya sahiptir. Yine de altını ıslatan bir bebeğin bezinin hızlıca değiştirilmesi en sağlıklısıdır.

Bebeklerde Pişik Neden Olur?

Bebeklerde pişik nedenleri arasında en çok rastlananı sık bez değiştirilmemesidir. Bu noktada bebeğin altının ıslak kalması ve bu bölgede tahrişe sebep olması pişiğin başlıca nedeni olarak görülür. Fakat siz altını anında değiştiriyor olsanız bile bebeğinizin pişik olmayacağı anlamına gelmez.

Pişik tıbbi açıdan incelendiğinde pek çok farklı sebepten meydana gelebilir. Bebekler için bu etkenler biraz daha kısıtlı olsa da şöyle özetlenebilir.

  • Nem

Bebeklerin ciltleri fazlasıyla hassas olduğu için banyo sonrasında nemli kalmaması önerilir. Aynı zamanda terledikten sonra da mümkün olabildiğince terlemelerden kaynaklı nemli vücut temizlenmelidir. Kuru bir cilt pişik olmaması için önemlidir.

  • Beslenme

Bunun için net bir kıstas olmasa da bebeklerin beslenmeleri pişik faktörünü ortaya çıkarabilir. Fakat bu bazı bebeklerde anne sütünde, bazı bebeklerde katı gıdaya geçildiğinde meydana gelmektedir.

  • İlaçlar

Bebeğinizin sağlık sorunları nedeniyle kullandığı antibiyotikler yan etki olarak cilt hassasiyeti yaratabilir. Bunun sonucu içinse pişik gayet normal bir semptoma dönüşür.

  • Bebek Bezi ve Islak Mendil

Bebek bezleri ve ıslak mendiller bebek hijyeni açısından en önemli araçlardır. Ancak bunların her ne kadar cilde uygun yapıda tasarlanmış olsalar da bebeğinizin cildiyle uyum sağlayıp sağlamayacağı garanti değildir. Bu yüzden bebeğinizin cildinde tahriş yaratmayan markaları tercih etmeye özen göstermelisiniz.

Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer?

Bebeklerde pişik nasıl geçer konusu her anne için önemli bir noktayı temsil eder. Öncelikle bebeklere özel dermatolojik kremler kullanılabilir. Bunlar aynı zamanda pişik kremi olarak geçmektedir. Ayrıca bebeğinizin cildinin kuru kalmasını önemsediğiniz kadar nefes almasını da önemsemelisiniz.

Bunun içinse günün birkaç saatini altına bez bağlamadan geçirmesini sağlayabilirsiniz. Bu saat aralığını bebeğinizin durumuna göre belirleyebilirsiniz. Dilerseniz gündüz birkaç saat, gece birkaç saat olarak arttırabilirsiniz. Bebeklerde isilik belirtileri genellikle kırmızı olur. Fakat kabarmalar veya su toplanması gibi semptomlar görüldüğünde ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Bu tarz bir durumda su ya da irin toplamış kabarıklıklara kesinlikle müdahale etmeyiniz. Uzman doktorunuzun size tavsiye edeceği ilaçları kullanmanız gerekebilir. 

Yorum yazın

E-Posta Adresiniz Paylaşılmayacaktır işaretli alanlar zorunludur *