Bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir? En İyi Çözümler ve Tedavi Yöntemleri

İçindekiler

bebeklerde kabızlık

Bebeklerde kabızlık, düzenli olarak kakanın yapılamadığı, yaparken çok zorlanıldığı bir durumdur. Eğer bebeğiniz üç dört gün aralıklarla kaka yapıyorsa kakası top top ve sertse bebeğinizde kabız olabileceğini düşünmelisiniz. Bebeklerde en sık karşılaşılan sorunlardan biri de kabızlıktır. Kabızlık ağrı ve acıya neden olmaktadır ve bundan dolayı bebek kaka yapmaktan kaçar. Bebeğin tuvalet yapmaması durumu daha da kötüleştirebilir. Bu yüzden bir anne olarak sizin de bebeğinizi takip etmeniz ve kabız durumunu fark etmelisiniz. Bebeğin kabız olup olmadığını tuvalet yapma sıklığına bakarak anlayabilirsiniz.

 

Bebeklerde kabızlığın en sık sebebi sıvı yetersizliğidir. Bebeğinizin diyet programında az sıvı varsa kabızlık ile karşılaşma ihtimali fazladır. Bebeklerin beslenme programlarına yeterli miktarda sıvı eklenmelidir. Anne sütü alan bebeklerde kabız görülme olasılığı çok azdır. Çünkü anne sütüyle bebek gereken sıvı miktarını ve sağlığı için gerekli mineralleri almış olur. Emzirme döneminde bebeklerde kabızlık ile karşılaşmasanız da ilerleyen dönemlerde karşılaşabilirsiniz. Emzirme döneminde bebeklerde kabızlık görülmesi sıvı yetersizliğinin dışında bir nedenin kabızlığa sebep olduğunu göstermektedir. Eğer bebeğiniz altı haftadan küçükse ve kabız olduysa geciktirmeden doktorunuza danışın. Altı haftanın altındaki çocuklarda kabız için daha detaylı araştırmalar yapılır ve altta yatan neden aranır. Kabızlığın nedeni belki de bir hastalığın habercisi olabilir.

 

Bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir?

 

Bebeklerde kabızlığı gidermenin ilk yolu kabızlığa neyin sebep olduğunu öğrenmekten geçer. Kabızlığın ilk nedenlerinden biri katı beslenmedir. Bebekler anne sütünden sonra katı beslenmeye geçtiğinde genelde kabızlık sorunu oluşabilir. Anne sütünün bitimiyle geçilen katı beslenmede vücut yeni yiyecekler almaya başlar. Bu ek gıdalar bağırsaklar için yeni besin sayılmaktadır. Bu yüzden bebeğin ilk aşamada sindirebileceği ek besinler yemesini öneririz. Lif bakımından yüksek gıdalar yerse kabızlık ihtimali azalır. Katı beslenmeyi azaltırsanız bebeğinizin kabız olma ihtimalini de azaltırsınız.

 

Mamaya erken başlamakta kabızlığa sebep olabilir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin kakası daha yumuşak ve rahattır. Kabızlık sorunu görülmez. Altı ay boyunca anne sütü kullanılıp altıncı aydan sonra katı gıda verilmeye geçildiğinde kabızlık sorunu görülmesi ihtimali daha düşüktür. Bazen anne sütü yetersiz kalabilir bunun için ikinci üçüncü aylarda ek gıda olarak mamaya başlanabilir. Bağırsaklar erkenden ek gıda ile karşılaştığında sindirmede zorlanabilir ve kabızlık ile karşılaşılabilir.

 

Bebeğin yetersiz sıvı alımını da kabzın habercisidir. Bebek eğer susuz kalırsa vücut kendini korumaya almak için fazla sıvıyı alır ve sıvı dengesini sabit tutmaya çalışır. Eğer vücuda giren su ortalaması yükselirse vücut bunu daha az sıklıkla yapar ve kabızlık ile karşılaşmazsınız. Eğer bebek az sıvı alırsa sert, kuru bir dışkı görme ihtimaliniz artar. Bu sayılanlar dışında hastalıklarda kabızlığın nedeni olabilir. Hipotiroidi, alerji, botulizm, hirschsprung  ve bazı metabolik hastalıklar kabızlığa neden olmaktadır. Kabızlığa bir hastalığın neden olması düşük bir durumdur. Bundan dolayı hastalığı düşünmeden önce yukarıda verdiğimiz tavsiyeleri bebeğinize uygulayınız.

En İyi Çözümler ve Tedavi Yöntemleri

bebeklerde kabızlık

 

Bebeklerde kabızlık tedavisinin bir çok yöntemi vardır. Fitil ve bazı ilaçlar kabız için etkili olabilir. Ancak bunları kesinlikle doktor tavsiyesi ve reçetesi ile kullanmanız gerekir. Bebeğinize mama yapıyorsanız mamayı doğru yaptığınızdan emin olun ve yeterli su kullanın. Altıncı aydan sonra bebeğiniz için püre halinde kıyılmış meyve sebze yedirmenizi öneririz. Muz, pirinç, şeftali, havuç, patates gibi ürünlerden kaçınınız çünkü bunlar kabız yapan ürünlerdir.

 

Bebeklerde kabızlık tedavisi için eczanelerde satılan probiyotik ürünlerden alıp kullanabilirsiniz. Yine aynı şekilde eczanelerde bulunan demir damlaları da bebeklerde kabızlığı azaltan etkisine sahiptir. Süt ve süt ürünleri bebeğinize kabızlığa neden olabileceğinden kaçınmanızı öneririz. Bebeğinizde ek gıdaya geçeceksiniz bunu üç gün kuralına uyarak yavaş yavaş tadımlık başlayınız. Eğer tam tersi yoğun bir şekilde başlarsanız sindirim sistemi zorlanır ve kabızlık ile karşılaşırsınız. Eğer bebeğinizin beslenme alışkanlığı değiştiği ve yeterince sıvı aldığı halde hala daha kabızlık devam ediyorsa bu yöntemleri de deneyebilirsiniz:

 

  1. Bebeğinizi sırt üstü yatırıp yavaşça bisiklet kullanıyor gibi hareket ettirin. Bu yöntem ile bağırsakları harekete geçirip kabızlığı azaltabilirsiniz.
  2. Bebeğinizin sırt üstü yatırıp karnına masaj yapın. Yapılan masaj bebeğe göre saat yönünde olması daha sağlıklı olur. Bu şekilde bebeğinizi rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
  3. Bebeğinize sıcak bir banyo yaptırarak kasların gevşemesine rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Dikkat edin kasların gevşemesiyle bebeğiniz banyoda kakasını yapabilir. Bu gibi durumlara hazırlıklı olun

İlgili İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir