Bebeklerde İnce ve Kaba Motor Gelişimi Nedir?

Bebeklerde motor gelişimi nedir? Sorusu ailelerin çocuk yetiştirme konusunda bilgi edinmelerini gerektiren önemli konulardan birini kapsamaktadır. Yaşamlarının ilk senesi fiziksel olarak gelişim sağlayan, çeşitli beceriler elde eden, olgunlaşma yaşayan ve psikolojik açıdan etkilenim almaya başlayan bebeklerin en önemli dönemlerinden birisidir.

Büyümeyi takip etmek kadar gelişim açısından ne kadar ilerleme sağlandığına da dikkat edilmesi son derece büyük bir öneme sahiptir. Büyüme yalnızca fiziksel açıdan gelişim sağlamayı ifade etmemektedir. Beden ölçümlerinin yapılması kadar dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar bulunmaktadır.

Gelişme belli kabiliyetler elde etme, değişim sağlama şeklinde algılanmalıdır. Bununla birlikte yaşa bağlı olarak kazanılan özelliklerin değerlendirmesi doğru yapılmalıdır. Gelişim bağlamında söz edilebilecek alanlar ince motor, kaba motor, dil becerileri, sosyal ve duygusal beceriler olarak sınıflandırılabilir. Motor gelişim tanımı için tek tek bu gruplar hakkında bilgi edinmek gerekmektedir.

İnce Motor Gelişimi Nedir?

İnce motor gelişimi nedir? Motor gelişimi hakkında bilgi edinmek isteyen kişilerin öğrenmesi gereken öncelikli konulardan biridir. İnce motor gelişimi, diğer motor gelişimlerinde olduğu gibi bebeğin aktif bir şekilde hayata katılabilmesini sağlayan temel hareketleri içermektedir.

Motor gelişiminin sağlıklı tamamlanması ile birlikte bebeklerin yaşamlarının ilk süreci de sorunsuz ilerlemiş olmaktadır. Bununla beraber herhangi bir eksiklik fark edilmesi halinde doğrudan bir uzmana danışmak önemlidir. İnce motor gelişimi eksikliği anlaşılması için şu gelişim aşamalarının uygun bir şekilde ilerlemesi gerekmektedir:

  • 3 ile 4 ay arası; ellerini tutmaya başlar, nesneleri kavrar.
  • 5 ile 6 ay arası; nesnelere erişim sağlayabilmek adına uzanır ve onları tutar.
  • 7 ile 9 ay arası; nesneleri elinin avuç içi ve parmak gibi kısımlarını kullanarak hareket ettirebilir. Tutar.
  • 10 ile 12 ay arası; boyutu küçük olan nesnelerin baş ile işaret parmaklarının yardımıyla tutulmasını sağlar.
  • 13 ile 15 ay arası; küçük nesneleri baş ve işaret parmağı yardımıyla tutar. Diğer parmaklarına gerek duymadan çeşitli işlemler gerçekleştirebilir.
  • 16 ile 18 ay arası kalemin tutulması ve çeşitli belli belirsiz çizimler yapılması söz konusu olur. Oyuncaklarla oynanarak şekiller yapılabilir.
  • 19 ile 24 ay arası kalemin tutulması ve çizgilerin çizilebilmesi sağlanmaya başlar. Küplerle kule yapabilecek hale gelir.

Kaba Motor Gelişimi Nedir?

Kaba motor gelişimi nedir? Sorusu temel belli adımları içermektedir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • 2 ile 4 ay arasında; kafanın dik ve sabit duracak şekilde tutulabilmesi. Üç ile dördüncü ayda kaldırdığında başın geriye gitmemesi.
  • 5 ile 6 ay arasında; dıştan destek sağlanması ile oturma gerçekleşir.
  • 7 ile 9 ay arasında; destek vermeden oturmaya başlar.
  • 10 ile 12 ay arasında; bir yerden destek alarak kalkabilir, yürüyebilir hale gelir.
  • 13 ile 15 ay arasında; ayakta durmaya başlar, bir yerlere tutunabilir ve yardım almadan yürüyebilir.
  • 16 ile 18 ay arasında; kendi başına yürümeye başlar.
  • 18 ile 24 ay arasında top ile oynayabilir.

Tüm bu dönemlerde bebeğin doğru desteklenebilmesini sağlamak adına belli pekiştirmelerin yapılması gerekmektedir.

Bebeklerin motor gelişimi nasıl desteklenir?

Sık tekrarlar bebeklerin bir davranışı daha iyi anlayabilmesini ve uygulamasını sağlamaktadır. Bebek için çeşitli ürünler alarak örneğin pedal çevirmesini, esneme egzersizi yapmasını sağlayacak ekipmanlar edinerek onun daha etkili bir şekilde motor gelişimini sağlamasına destek olunabilmektedir.

Herhangi bir sorun görüldüğünde ise doğrudan uzman bir kişiye başvurulması, bu sorunun nasıl düzeltilebileceği konusunda destek alınması oldukça büyük bir önem taşımaktadır.

Yorum yazın

E-Posta Adresiniz Paylaşılmayacaktır işaretli alanlar zorunludur *