Bir bebek sahibi olmak dünyanın en hoş duygusu olduğu için onların sağlığı hayatımızın merkezinde konumlanıyor. Dolayısıyla bebeklerde göbek fıtığı görüldüğünde her ebeveyn büyük bir endişe duyuyor. Fakat bu endişeye mahal olmadığını söyleyerek başlayalım. Zira yenidoğan bebeklerin %20’si yani her 5 bebekten 1’i için bu durum yaşanabiliyor.
Bebeklerin gelişimi son derece hızlı olmasın rağmen tamamıyla kontrolsüz bir biçimde devam etmektedir. Bazen ise bu kontrolsüz gelişim süreci aksaklıkları beraberinde getirebilir. Göbek fıtığı yetişkinlerde pek çok nedenden dolayı yaşanıyor olsa da bebeklerde böyle bir durum söz konusu değildir. Daha çok gelişim aşamasında karın duvarının zayıf kalması ya da iç organlarından birisinin karın duvarına aşırı baskı yapmasından ötürü gözlemleniyor.
Bebeklerde Göbek Fıtığı Nasıl Anlaşılır?
Bebeklerde göbek fıtığı belirtileri son derece nettir ve doğrudan anlaşılabilir. Göbek deliğinin etrafında dışa doğru çoğunlukla ufak bir bombe oluşur. Bunu fark etmemek mümkün değildir. Dolayısıyla doktorunuzun bunu görmemesi de ihtimal dahilinde değil. Endişe etmenize gerek olmaması ise bebeklerde bu tip gelişim aşamalarında böyle ufak sorunların sık sık gözlemlenmesidir.
Fakat insan vücudu gelişim aşamasında olası tersliklere göre hareket edebilecek mekanizmaya sahiptir. Karın duvarında ufak bir kısım olması gerekenden daha yumuşak kaldıysa ya da organlar bu bölgeye baskı yapıyorsa hızlı bir biçimde bu problemin üstesinden gelmeye çalışır. Ki çok hızlı büyüyen bebeklerin vücudunda bunu tolere etme hızı inanılmazdır. Yine de bazı bebeklerde 4 yaşa kadar göbek fıtığı görülebilir. Bebeklerde göbek fıtığı sebepleri arasında daha ciddi bir unsur söz konusu ise doktorunuz tarafından müdahale edilir. Ancak genele bakıldığında bebeklerin göbek fıtığı gibi semptomları 4 yaşa kadar %90 gibi yüksek bir oranla kendiliğinden geçmektedir.
Bebeklerde Göbek Fıtığı Neden Olur?
Her anne babanın bebeklerde göbek fıtığı nedenleri hakkında bilgi sahibi olmak istemesi normaldir. Ancak yetişkinlerde olduğu gibi ağır kaldırma ya da ters hareket gibi sebepler söz konusu değildir. Gelişim aşamasında karın boşluğunda bulunan özellikle bağırsak gibi organlar karın duvarına her zaman baskı yapabilir. Eğer karın duvarı tüm karnı kaplıyorsa bu aşamada fıtık oluşumu görülmez.
Ancak bazı bebeklerde karın duvarında çok küçük boşluklar kalır. Bu boşluk ise iç organların dışa doğru baskı yapmasına neden olur. Kalıcı bir durum olmaması ise bebeğin vücudunun büyümesiyle orantılıdır. Her ne kadar iç organları büyüse de karın boşluğu genişler, karın duvarı daha güçlü bir hale gelir. Sonucunda da bebeğinizin göbek fıtığı kendiliğinden geçmiş olur.
Bebeklerde Göbek Fıtığı Tedavisi
Normal şartlarda bebeklerde göbek fıtığı tedavisi gerekmeden sorun çözüme kavuşur. Bu süreç bazı bebeklerde aylar içerisinde mümkün iken bazılarında 2 yaşa kadar devam edebilir. Hatta tedavi için beklenebilecek üst sınır 4 yaştır. Yani 4 yaşına gelene kadar %90 ihtimalle kendiliğinden geçebilme potansiyeli halen daha devam eder. Burada birkaç etkeni ayrı tutabiliriz.
- 2 yaştan sonra göbek fıtığının halen daha büyümeye devam etmesi
- Göbek fıtığının çapının 2 santimetreden daha büyük olması
- Bağırsak tıkanıklığına yol açabilecek bir düğüm oluşması
- Bebeğinizi rahatsız edecek ağrılara sebep olması
- 4 yaşı doldurduğunda halen daha geçmemesi
Bu noktada uzman doktorunuz tarafından muayene edildikten sonra cerrahi operasyon yapılır. Oldukça hızlı bir operasyon olmakla beraber bebeğiniz için hiçbir riski yoktur. Bebeklerde fıtık ameliyatı yapıldıktan sonra karın duvarının güçlendirilmesi için özel bir dikiş tekniği tercih edilir. Bu sayede fıtık tekrarlamaz.