Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Çıkarılır? Ne İyi Gelir?

Bebeklerde gaz sancısı doğumdan itibaren birçok bebeği etkileyen ve ebeveynleri de muzdarip eden bir durumdur. Bu durumdan muzdarip olan ebeveynler bebeklerde gaz probleminin neden olduğunu ve bebeklerdeki gaz probleminin nasıl çözüleceğini / tedavi edileceğini öğrenmek isterler.

Bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir?  

Bebekler korunmaya muhtaç tatlı varlıklardır. Daha doğdukları andan itibaren hassas bir bünyeye sahip olarak sürekli gelişmeye başladıkları bir dizi döneme girerler. Doğdukları andan itibaren anne sütü ile beslenmeye başlayan bebeklerin sindirim sisteminin tam olgunlaşma gösterememiş olması, annenin gergin veya sıkıntılı olması gibi fizyolojik veya psikolojik nedenlere bağlı olarak gaz sancısı çektikleri görülür.

Bebeklerde gaz sancısı ilk 2-3 haftalık dönemde başlayarak 4-6. haftalarda en zirve dönemini yaşar. Bebeklerde gaz sancısı anne sütünden sonra mama tüketmeye başlayan çocuklarda daha sık görülmektedir. Çünkü hazır mamanın içerisinde bulunan enzimler ve proteinler çoğu zaman bebeğin sindirim sisteminde takılı kalmaktadır. 

Tavsiye Yazı: Tüm Püf Noktalar ile Bebek Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebeklerde gaz sorunu belirtileri nelerdir?

Acıkan bebek meme emmek ister ancak gaz sorunu olduğu için daha emmeden ağlamaya başlar. Bebeğin vermiş olduğu bu psikolojik tepkinin gaz sancısından olabilme ihtimali yüksektir. 

Bebeklerde gaz sorunu ilk olarak karnın şişmesi ile kendini gösterir. Karnı normalden daha sert ve şişkin olan çocuklarda gaz sorunu var demektir. 

Anne sütü ile beslenen bebeklerde, annelerin yediği besinler sütüne geçer ve rahatsız edici bir yemek yerlerse bebekte rahatsız olabilir.

Çok sıcak ortamlarda bulunduğunda karın ağrısı yaşadığı için bebekler ağlayabilirler. 

Bebeklerde gaz sorunu şu 6 basit yöntemle giderilebilir:  

  • Bebeğin göbeğini hafifçe ovmak. Bebeğinizin gazından kurtulmak için: ellerinizin yanlarını kullanarak kaburga bölgesinden aşağıya doğru hafifçe süpürür gibi yapın. 
  • Futbol topu gibi tutup gezdirmek. Bu tutuş için, kolunuzun iki tarafına bebeğin bir bacağı gelecek şekilde yatırın. Baş, boyun ve vücudun üst kısmını sabit tutmak için diğer elinizi kullanın. 
  • Kucağınıza bebeği yüz üstü yatırın. Bu duruş bebeğin karnına hafif bir baskı oluşturacaktır. Daha sonra bebeğin sırtını ovun ya da dizlerinizi nazikçe aşağı yukarı doğru titreştirin. 
  • Bebeğin bacaklarını pompalayın. Bebeğinizi rahat bir zemine yatırın. Bebeğin ayaklarından veya ayak bileklerinden tutarak, sanki bisiklet sürüyormuş gibi bacaklarını göğsüne doğru bükerek yavaşça itin. Bu hareketi birkaç kez tekrarlamak hem bebeğin sindirim sistemini çalıştırır hem de gaz çıkarmasına yardımcı olur.  
  • Ilık su ile banyo yaptırmak veya bebeğin karnına ılık bir havlu koymak etkili olacaktır.  
  • Tıptan yardım alın. İlaca başvurmak çoğu zaman bebeğin gazını yatıştırabilir. İlaç kullanmak istemiyor olabilirsiniz ama tüm seçenekleri tükettikten sonra birkaç damla gaz giderme ilacı çözüm olabilir. Fakat gaz ağrılarını azaltma etkisi kanıtlanmış bir ilaç bulunmamaktadır. Hangi ilacın bebeğe iyi geldiğini başta doktorunuz olmak üzere daha sonra aile bireyleri olarak sizin gözlemlemeniz gerekir. İlacın faydalı olduğunu düşündüğünüz takdirde doktorunuzun kontrolü dahilinde ilaç tedavisi uygulamaya devam edebilirsiniz.

Bebeğinizde gazı önlemek için önlemler alın

  • Beslenme sırasında ve sonrasında bebeğin geğirmesi midede sıkışan gazı azaltmaya yardımcı olur. Fakat bu da beslenme sırasında bebeğin sindirim sistemine giren tüm gazdan kurtarmaz. Ayrıca gaz sütün sindirimi sırasında da üretilir. 
  • Bebeğin sevmediği gıdalara dikkat edin. Emziren anneler beslenmelerine dikkat etmelidir. Özellikle süt ürünleri, çay, kahve, kuru baklagiller, çikolata, gazlı içecekler vb. ürünleri dikkatli tüketmelidir.  Eğer emziriyorsanız, bazı gıdaların gaz oluşturduğunu göreceksiniz. Gaz oluşumunu önlemek için bu gıdaları not edin ve kullanıp kullanmamak hakkında doktorunuza danışın. 
  • Doğru biberon boyutu seçin. Biberon ile beslemede yanlış biberon boyutu gaz oluşmasına neden olabilir. Biberonun ucu çok küçükse bebek nefes almakta zorlanacaktır. Eğer biberonun ucu çok büyük olursa, hava girişi çok olacağından bebek hızlıca biberonu bitirecektir. Biberon ile beslenmenin ardından bebeğin gazı mutlaka çıkarılmalıdır. 

Yorum yazın

E-Posta Adresiniz Paylaşılmayacaktır işaretli alanlar zorunludur *