Bebeğinizi kucağınıza almanızla beraber başlayan emzirme serüveninizin sonuna geldiyseniz eğer mutlaka yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Acısıyla, tatlısıyla bir emzirme dönemi geçirdiniz. Artık hepimiz biliyoruz ki bebeklerimiz için anne sütü oldukça değerli. Bu konuda uzmanların önerisi mutlaka 2 yaşına kadar emzirilmesi yönündedir. Tabi ki bazılarımız gerek sağlık problemleri gerekse psikolojik nedenlerle bu sürenin öncesinde de emzirmeyi sonlandırmış olabiliriz. Bu sizin ne eksikliğinizi ne de iyi bir anne olmadığınızı gösterir.
Anne sütü, özellikle ilk 6 ay bebekler açısından oldukça değerli ve kıymetlidir. Çünkü, bebeğin ilk 6 ay ihtiyacı olan demir, protein, yağ, vitamin gibi her türlü besin değerini içeren besin kaynağıdır. Anne sütünde yeterli miktarda su ve vitamin bulunduğu için çok sıcak olsa bile bebeğe su verilmesine gerek yoktur. Bebekleri her türlü enfeksiyondan korur. Bir çok hastalıkların oluşumunda koruyucu niteliğindedir. Bağışıklığının güçlenmesi adına da oldukça değerlidir. Bu aşamada emzirme, anne ile bebeğin sevgi bağlarının en yüksek olduğu iletişim yoludur. Peki bu dönemi sonlandırırken nasıl bir yol izlenmeli?
Son dönemlerde araştıran annelerin sayısı oldukça fazla. Emzirmeyi bırakma ile de ilgili bebeğe en uygun şekilde bir yol izlemek önceliğimiz haline geliyor. Hepimiz biliyoruz ki ülkemizde pek çok bırakma yöntemi uygulanmış, uygulanması da tavsiye edilen bir çok hatalı yöntem bulunuyor. Mesela; memeye salça sürmek, sabır taşı kullanmak, acı biber sürmek gibi aniden pat diye kesilen yöntemler aslında bebeklerimiz için oldukça hatalı yöntemlerdir. Çünkü, bebeklerimizin doğduğu andan itibaren kendini güvende hissettiği, ağlarken sakinleştiği, memeyi görmesiyle bile mutlu ettiği ihtiyacından bir anda koparılması onun psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine neden olacaktır. Düşünün; sizin çok sevdiğiniz bir şey aniden elinizden alındı. Otomatik olarak bir boşluğa düşer ve derin bir üzüntü yaşarsınız. Bebek açısından da memeden aniden koparılmak, onda bu hissiyatı yaşatacaktır. Ama farkındalığın artmasıyla bir çok anne bebeğine ve onun psikolojisine en uygun şekilde yöntemlerle emzirmeyi bırakmayı hedefliyor. Bizler de bu hedeflerinizde size faydası olabilecek birkaç yöntem öneriyoruz.
Öncelikle şunu söylemeliyiz ki, emzirmeyi ne zaman bırakacağınıza ancak siz karar verebilirsiniz. Bebeğinizi en iyi anlayan, onun ihtiyaçlarına en iyi şekilde karşılık veren ancak sizsiniz.
- YAVAŞ YAVAŞ BIRAKTIRIN.
Nasıl bir yöntem denerseniz deneyin mutlaka yavaş yavaş zamana yayarak bıraktırmanız gerekir. Bebeğinizi bu duruma alıştırarak, bundan en az şekilde etkilenmesini sağlayabilirsiniz.
- EMZİRME SAYILARINIZI GÜN GÜN AZALTIN.
Eğer bir günde 5 kere emziriyorsanız yavaş yavaş 4-3-2-1 şeklinde her bir emzirmeyi bırakabilirsiniz. Ama bu beş emzirmenin birini de günlere yaymalısınız. O bir emzirmeyi bebeğiniz alışıncaya kadar usulca bırakmanız daha iyi olacaktır.
- ONUNLA KONUŞUN.
Mutlaka bebeğinizle konuşun. Sizi dinlediğine emin olun. Ona, artık emziremeyeceğinizi, artık memede sütün bittiğini, artık emmeye ihtiyacı olmadığını söylemelisiniz.
- ONU HER KOŞULDA SEVECEĞİNİZİ ANLATIN.
Belki de en önemlisi bu olabilir. Bebeğinize mutlaka memeyi bıraksa bile onu her zaman seveceğinizi, istediği zaman her koşulda yanınızda olacağınızı belki alışıncaya kadar memeniz ile konuşabileceğini, ona dokunabileceğini, ona sarılabileceğini söylemeniz oldukça yararlı olacaktır.
- EN FAZLA 1 AY SÜRE İLE SINIRLANDIRIN.
Kendinize plan çizin. Ama bu planda mutlaka kendinizi sınırlandırın. Uzamamasına özen gösterin. Esneklik payını da ekleyerek kendinize bir çizelge hazırlayabilirsiniz.
- EMZİKLERE VEDA EDİN.
Eğer bebeğiniz emzik kullanıyorsa bu süreçte emziklere veda edin. Çünkü emzik bebeğe mutlaka memeyi hatırlatacak ve bu süreci daha zor geçirmesine neden olacaktır.
- MEMEDE GEÇİRDİĞİ ZAMANI AZALTIN.
Memeyi bıraktırmaya karar verdiyseniz emzirme sürelerinizi takip etmelisiniz. Eğer 10 dakikadan fazla zaman geçiyorsa bu süreyi azaltarak ilerleyin.
- ATLADIĞINIZ ÖĞÜNLERİ DOLDURUN.
Biraz önce de anlattığımız gibi eğer günde 5 kere emiyorsa o eksildiğiniz emzirmenin yerini farklı bir şeylerle doldurmalısınız. Bu durumda bebeğiniz emmenin eksikliğini hissetmeyecektir.
- DİKKATLERİNİ DAĞITIN.
Eğer bebeğiniz size bazı durumlarda zorluk çıkarıyor ve diretiyorsa mutlaka dikkatini başka bir yöne çevirin. Dışarı çıkmak, parka gitmek, oyun oynamak ya da başkalarıyla buluşmak size oldukça kolaylık sağlayacaktır.
- SAVAŞLARI YÖNETME
Bebeğiniz bu dönemde oldukça hırçın davranıyorsa ve diretip bunu savaş haline getiriyorsa zorlamayın. Belki de doğru zaman henüz gelmemiştir. Özellikle hasta olmadıkları, taşınma gibi bir eylemin bulunmadığı zaman diliminde tekrar deneyebilirsiniz. Bizim size tavsiyemiz herhangi bir sağlık problemi olmaksızın eğer bu ay emzirmede savaş yaşanıyorsa diğer ay tekrar denemeniz. Unutmayın er ya da geç bunu da başaracaksınız.