Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri ve Zamanı

Bebeklerde diş çıkarma oldukça zorlu geçen bir dönemdir. Birincil dişler ve süt dişleri genel olarak 6 aylıkken çıkmaya başlar. Bebeklerin diş patlatma dönemleri farklı olabilir. Bazı bebeklerin dişi daha erken çıkarken bazı bebeklerin dişi ise oldukça geç çıkabiliyor. Ama bu durum yüzünden herhangi bir endişeye kapılmanıza gerek yok. Her bebeğin kendine özgü gelişim dönemleri vardır. Bu yüzden diş çıkarma dönemleri de her bebek için farklı şekilde geçer. Birçok soru için hekimlere danışabilirsiniz.

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Bebeklerde diş çıkarma genel olarak 6.aydan sonra başlar ama bazı bebekler için bu süre değişebilir. Bebekler zamanla ağzını keşfetmeye hatta ellerini ağzına sokmaya başlar. Nesneleri de ağız içine sokma davranışı zamanla artar. Bebeklerin bu davranışları aslında gelişim dönemi ile alakalıdır. Ama bu durum çoğunlukla diş çıkarma ile ilişkilendirilir. Dişleri olması gereken zamandan daha erken çıkacağı endişesi edinirler. Ama durum endişelenilmesi gereken bir durum değildir.

Bu davranış bebeklerin zamanla kazandığı doğal bir davranıştır. Bebeklerde diş çıkarma dönemi her bebeğe göre değişebilir. Bu zamandan sonraki aylarda da diş çıkarma gelişimi gözlenebilir. Çıkan ilk dişler ise alt ve ön dişler olarak gözlemlenir. Daha sonrasında diğer dişleri de yavaş yavaş çıkmaya başlar. 3 yaşına geldikleri zaman artık tüm dişlerin çıktığı görülür.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Bebekler diş çıkarmadan önce farklı ağız davranışları sergileyebilir. Bu davranışlar ise bebekten bebeğe değişebilir. Genellikle gözlemlenen bu diş çıkarma davranışı ile bebeklerin bu dönem içine girdiği anlaşılabilir.

  • Uyku sorunları
  • Kabızlık ya da ishal
  • İştahsızlık
  • Kulaklarda ağrı
  • Kilo kaybı
  • Ağız etrafında olan döküntüler

Bu belirtilerin hepsi her bebekte gözlemlenmeyebilir. Bu sorunlardan birkaçının bir arada görülmesi ise bebeğinizin aslında diş çıkarma döneminde olduğunu gösterir. Bu dönemde bebeğinizin davranışlarına göre hareket etmeniz daha doğru olacaktır.

Bebeklerde Diş Çıkarma Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeklerde diş çıkarma dönemi gelişim açısından olağan bir durumdur. Mutlaka her bebek bu süreçten geçer ve bu dönemi normal bir şekilde tamamlar. Bazen ateş yükselmesi ya da diş bölgesinde rahatsızlıklar gibi sorunlar görülebilir. Bu durumların daha da hafifletilmesi adına bazı önlemler alınabilir. Temiz ellerle diş etlerine yavaşça masaj yapılabilir. Bu uygulama hem dişin daha kolay çıkmasına yardımcı olacaktır hem de diş etlerini rahatlatacaktır. Diş etlerinde oluşan kaşıntı durumu için kaşıma halkaları ya da soğuk bez verilebilir.

Bebeklerde diş çıkarma döneminde kullanılan diş kaşıma aletlerinin içi sıvı olmamalıdır. Çünkü ısırma hareketi ile her an patlama durumu söz konusu olabilir. Diş kaşımak için verilecek olan nesneler bebeğin ağız yapısına ve durumuna uygun olmalıdır. Bebeklerin ateşi ise belli aralıklarla ölçülmelidir. Yüksek ateş durumu görüldüğü zaman hemen doktora başvurulmalıdır.

Her bebeğin geçirdiği diş çıkarma dönemi birbirinden farklı olabilir. Bu durum oldukça normaldir ve herhangi bir endişeye kapılmaya gerek yoktur. Bebeğin davranışlarına göre hareket ederek diş çıkarma döneminin daha rahat bir şekilde atlatılması sağlanabilir.

Bebeklerde Diş Bakımı

Bebeklerde diş çıkarma döneminde patlayan ilk diş sonrasında ağız ve diş bakımına da başlanabilir. İlk çıkan süt dişlerinin iyi bir şekilde gelişebilmesi için iyi bir bakım şarttır. Yeterli miktarda florür aldığından emin olunmalıdır. Diş etlerine zarar verebilecek olan işlemlerden ya da ürünlerden kaçınılmalıdır. Bebeğin diş fırçalama bakımına da başlanabilir. Bebekler için özel üretilen diş fırçası ve macun kullanılabilir. Zamanla bu alışkanlık geliştirilerek bebeğin yaşına göre fırça şekli ve macun değiştirilebilir.

Yorum yazın

E-Posta Adresiniz Paylaşılmayacaktır işaretli alanlar zorunludur *