İçindekiler
Uyku her insanın hayatında en önemli yere sahiptir. Zira yeteri kadar enerji toplayabilmek, düzgün bir uykuyla sağlanır. Bebeklerine uyurken bile dikkat eden anne-babalar, bebeklerinin ağzı açık uyuduklarını görünce bu durumdan dolayı endişelenebilirler. Dolayısıyla çocuğun ağzı açık uyuması gibi sorgular oldukça merak edilir.
Her ebeveyn bu durum karşısında endişelenerek, bir hastalık veya rahatsızlık olup, olmadığını inceler. Peki, bebekler neden ağzı açık uyur?
Bebeğin Ağzı Açık Uyuması Neden Olur?
Bebeklerin ağzı açık uyumasının farklı nedenleri vardır. Eğer üst solunum yolu enfeksiyonu mevcutsa, mukus salgısının artmasıyla, bebek yatar konumdayken burundan nefes alınmasını zor hale getirebilir. Bebeğiniz bu durumda burnundan nefes almada zorluk yaşayacağı için, ağzını kullanabilir. Bu normal olup, dilerseniz doktora gidebilirsiniz.
Şayet bebeğinizde böyle bir hastalık yoksa alerjik etkenler de sebep olabilir. Bebeklerde burun delikleri ile nasal cohona bölgesi dar olduğu için, deviasyon tarzı meydana gelebilecek yapısal sorunlar bunların daha fazla daralmasına nedendir. Dolayısıyla bebeğin burnun nefes alması daha zor bir hal alır. Böylece ağız açılarak, gerekli nefes alınır.
Ayrıca dil kökü, geniz eti ile bademcik kısmını kapsayan lenf halkası bulunur. Burası enfeksiyonlara karşı muhafaza eder. Halkaların herhangi birinde büyüme söz konusuysa, hava yolları tıkanabilir. Dolayısıyla burundan nefes almak güç hale geldiği için ağız da açılır.
Bebeğim ağzı açık uyuyor diyorsanız, zaman kaybetmeden bir doktora görünmek, sağlığını korumak ve önlem almak için gereklidir.
Bebeğin Ağzı Açık Uyuması Hastalık Sebebi Mi?
Her anne baba, çocuğunun en küçük rahatsızlık belirtisinde oldukça endişelenir. Dolayısıyla bebeğim ağzı açık şekilde uyuyor diyen kişiler için bu oldukça önemli bir meseledir. Eğer bahsettiğimiz şekilde enfeksiyon yoksa ve her türlü burun temizliği de güzelce yapılmışsa ancak sorun devam ediyorsa, farklı problemler olabilir.
Burada sıklıkla geniz eti görülür. Bu bölge doğum ardından, çocukluk dönemine dek ilerleyen; yetişkinlik dönemine erişildiğinde küçülerek ortadan kaybolan bir bölgedir. Şayet bebeğinizin bademcikleri şişmişse ya da geniz eti aşırı büyümüşse, ağzın açılmasına neden olabilir.
Nedenler daha fazla olduğu için yapılması gereken bir doktora görünerek, bebeğinizi muayene etmedir. Zaman kaybetmemek, daha hızlı müdahale etmeye imkân tanır.
Bebeğin Ağzı Açık Uyuma Nedenleri Nelerdir?
Bebeğin ağzını sürekli açması uyku durumlarında anne babaların aklına birçok soru getirir. Bebekler uyku esnasında daha savunmasız bir hal alır. Ancak ağzın açık kalması, bunu daha da arttırır. Zira oksijen bebeğin burnundan süzülürken, kıl ve mukus sayesinde filtrelenir. Ancak ağız yoluyla nefes alınması durumunda, bir süre sonra üst hava yollar enfeksiyonu meydana gelebilir.
Bu durum bir süre sonra uykunun kalitesini de etkilemeye başlar. Zira yeteri kadar uyku alamayan çocuklar, bir süre sonra huzursuzlanır ve ağlamaya başlar. Eğer müdahale edilmez ve uzun süre ağzı açık uyuma olursa, ağzı yapısı bozulur. Ayrıca ilerleyen dönemlerde diş problemleri de meydana gelebilir.
Zira bebeklik çağında gelişim uyku evresinde daha çok görüldüğü için, yüz bu harekete göre biçimlenebilir.
Bebeğin Ağzının Açık Kalmasını Önlemek İçin Ne Yapılabilir?
Peki, bebeğin ağzının açık kalması nasıl önlenir? Çocuğunda bu tür sorunlar olan ebeveynlerin aklında buna yönelik bir soru işareti vardır. Mukusun genizde birikmemesi adına yastık yükseltmek, bir çözüm olabilir. Eğer bir alerji varsa hipo-alerjenik nitelikte kıyafet ve çarşaf tercih edilebilir. Ek olarak bebeğin odası da havalandırılabilir.
Bu sorun varsa zaman kaybetmeden bir doktora görünülmelidir.