Bebekler Ne Zaman Oturur? Ne zaman oturmaya başlatılmalı?

Bebekler ne zaman oturur? 4 aylık bebek mama sandalyesine oturabilir mi? 6 aylık bebek oturabilir mi? Mama sandalyesinin zararları nelerdir? Mama sandalyesi sendromu nedir? Erken doğan bebekler ne zaman oturmaya başlar? Ve benzeri birçok sorunuza bu yazıda cevap bulacaksınız.

Bebekler için mama sandalyesi ilk 6 ay için acil bir ihtiyaç değildir. Çünkü bebek ilk 6 ay boyunca anne kucağında anne sütü ile beslenmektedir. Bebeklere 6. aydan itibaren ek gıdalar verilmeye başlanır.

Bebeğin beslenirken, 6. aydan itibaren 3 ya da 4 yaşına kadar mama sandalyesine ihtiyacı olacaktır. Mama sandalyesinin tercih edilmesinin nedeni, bebeğin beslenme alışkanlığı edinmesi ve düzene girmesini sağlamak ve ayriyeten el, göz, ağız koordinasyonunun sağlanmasını amaçlamaktır.

Bebeğin aile bireyleri ile aynı sofrada oturmasını da sağlayan mama sandalyesi, annenin bebeği kucağına almak zorunda kalmamasını ve bebeğinde bir süre sonra kendi kendine yemeğini yiyebilmesine olanak tanımaktadır.

Bebekler Ne Zaman Oturur?

Bebekler çok hızlı gelişir ve her ay farklı bir beceriye kavuşurlar. İlk defa oturmakta da bu yetilerden birisidir.

Bebekler 4.aylarını doldurduktan sonra kendilerini öne doğru itebiliyorlarsa, yanlardan yastıklarla destek vererek koltukta ana kucağı hissiyatındaymış gibi oturabilirler. Ancak tam oturmaya başlamaları 6.ayı bulabilir.

Bebeklerde 6.ay ile bel kontrolü gelişmeye başlar. Kendilerini öne doğru iterek durmaya çalışırlar. Bunları fark etmeye başladığınızda bacaklarını iyice açarak dengeli bir şekilde oturup oturmadıklarını kontrol edebilirsiniz.

Mama Sandalyesi Ne Zaman Kullanılmaya Başlanır?

Mama sandalyesini bebeğiniz 6-7 aylık iken kullanmaya başlayabilirsiniz ve bu bebeğinizin 36.ayına kadar devam edebilir. Bu süreç bebekleriniz için artık dik bir şekilde oturabileceği ve ek gıdaya geçtiği dönemi oluşturur.

Mama sandalyesinin en yaygın kullanılmaya başlandığı ay, 10.aydır. Bu ayda bebeklerde besin algısı gelişmiş olur, birçok besini tanıyor hale gelirler.

Mama Sandalyesi Sendromu Nasıl Oluşur?

Mama sandalyesi, çocukların hareket etmeden ne verilirse yenilecek bir yer olarak düşünülmemelidir. Bu tür yaklaşım çocuğun yemek yememesine, yemek için direnmesi ve annenin de yemek yedirmek için inat etmesine sebep olacak bir tablo oluşturur. Buna da mama sandalyesi sendromu nedir.

Mama sandalyesi sendromu, çocuğunuz sizin verdiğiniz hiçbir şeyi yememesine ve sandalyeyi gördüğü an her nerede olursa olsun ağlamaya başlamasına sebep olur.

Mama Sandalyesi Sendromu Oluşmaması İçin Yapmanız Gerekenler

  • Bebeğinizi mama sandalyesine ilk oturttuğunuzdan günden itibaren yemek konusunda ısrarcı olmamanız.
  • Sanki olmalısınız. 8..aydan itibaren öğünleri, saatlerini ve benzeri ayrıntıları siz ayarlayın ama ne kakar yiyeceğini bebeğiniz kendisi karar versin.
  • Yiyeceklere dokunmasına izin verin.

Mama Sandalyesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Bebeğinizi yemek yedirirken mama sandalyesini televizyonun karşısına koymayın. Bu ilerde çocuğunuz kontrolsüz besin tüketmesine neden olabilir.
  • Yemeği yedirirken, yiyeceklerin renklerini ve isimlerini söylemeniz, bebeğinizi besin algısını geliştirir.
  • Kırılmaz tabak, çatal, kaşık kullanmanız güvenlik açısından daha faydalı olacaktır.
  • Farklı yiyecekleri aynı kaplarda veya farklı kaplarda tükettirmeniz, bebeğinizin lezzet çeşitliliğini algılamasına yardımcı olur.
  • Mama sandalyesi alırken dengeli olduğuna ve belden bağlanabilir olmasına dikkat edin.
  • Mama sandalyesinin örtüsünün yıkanabilir olması, anneye kolaylık açısından bir etkendir.
  • Mama sandalyesine bebeğinizi oturttuğunuzda mutlaka emniyet kemerinin takınız. Bebek mama sandalyesinden hareket etmek isteyebilir ve emniyet kemerinin takılı olmaması istenmeyen kazalara sebebiyet verebilir.
  • Mama sandalyesinde özellikle bebeğin yemek yediği bölüm her yemekten sonra temizlenmelidir. Bu bölgenin temiz olmaması mikrop oluşumuna neden olabilir.
  • Bebek beslenmeye başlamadan önce önlüğünü, ağzının silineceği bezi hazır edilmelidir.
  • Bebeğin mama sandalyesinde kaymaması ve rahat oturması için yumuşak yastıklardan veya havlulardan yararlanabilirsiniz.

5 Aylık Bebeğim Oturabilir mi?

Bebeklerde genellikle 3-4 aydan sonra kendi başlarını tutabilme motor becerileri gelişir. Bu gibi motor becerilerini keşfettikten ve kas geliştirme çalışmalarını tamamladıktan sonra ilk oturma alıştırmalarına başlanabilir.

6 Aylık Bebek Mama Sandalyesinde Oturur mu?

Bebeklerinizin sizinle birlikte yemek yeme düzenine dahil olması hem psikolojik hem de fizyolojik olarak önemlidir. 6-7.aydan itibaren desteksiz oturabilen bebekleriniz, mama sandalyesiyle yemekte size eşlik edebilir.

Erken Doğan Bebekler Ne Zaman Oturmaya Başlar?

Prematüre bebeklerin gelişim süreci diğer bebeklere göre daha farklıdır. Bundan dolayı prematüre bebeklerin oturmaya başlama zamanı değişkenlik gösterebilir. Gelişim döngüleri değişiklik gösterdiğinden dolayı, prematüre bebeklerin oturmaya başlaması 7.ayın sonuna doğru olabilir.

Yorum yazın

E-Posta Adresiniz Paylaşılmayacaktır işaretli alanlar zorunludur *