Bebekler Emeklemeye En Erken Ne Zaman Başlar?

Bebek geliyor haberi duyulduğu andan itibaren bebekle alakalı heyecan ve düşünceler dünyamıza renk katar. Bu düşüncelerden biriside bebek doğduktan sonra emekleye ne zaman başlayacağı konusudur. Bebekler en erken ne zaman emekler? Bebek kaç aylıkken emekler gibi sorular aklımıza gelir.

Emekleme, bebeklerin fiziksel gelişiminde önemli bir adımdır. Bebeğin fiziksel gelişiminin normal bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini belirlemek için bebeğin fiziksel gelişim aşamasını sağlıklı bir şekilde tamamlayıp tamamlamadığını takip etmek önemlidir. 

Bebekler Ne Zaman Emekler? 

Bebeklerin gelişim sürecinde en önemli adımlardan birisi emeklemedir. Bu aslında yürümeye giden yolun başıdır. Bebeğin gelişimim yakından takip edilmeli ve her şeyin doğal akışında ilerlediğine emin olunmalıdır.  

Emeklemenin başlaması aynı zamanda fiziksel ve kas gelişiminin sağlıklı gelişiminin de bir göstergesidir. Ancak unutulmamalıdır ki emeklemeyen bazı bebeklerin emeklemeden yürümeye başlaması da unutulmamalıdır. Sürünmeye başlamak bebeğin hareket etmesi ve etrafını keşfetmesi için bir alan sağlayacaktır. Bu bebeğin bağımsız olmasının ilk adımıdır. 

Bebeklerin Emeklemeden Önce Hangi Becerileri Olmalıdır? 

Emeklemeye başlamak için bebeklerin bazı spor becerilerine hâkim olması gerekir. Bebekler dengeyi koruyabilmeli, başlarını dik tutabilmeli ve karın, sırt, kol ve bacak kaslarını güçlendirebilmelidir. Bebeğin bu kaslarını güçlendirmek için doğumdan itibaren yapılan egzersizler önemlidir. Kolları ve bacakları ritmik şekilde döndürmek bu kasları güçlendirebilir. Bunu yaparken nazik olunmaı ve bebek daima kontrol altında olmalıdır. 

Bebek Kaç Aylıkken Emekler? 

Birçok ebeveynin bilmek istediği şey, bebeğin ne zaman emeklemeye başlayacak olmasıdır. Bebek 4 aylıkken destekle oturmaya başlar ve 6. ayda desteksiz oturur. Bu da emeklemeye hazırlandığının göstergelerinden biridir. 

Bebeğin vücut kasları ve becerileri 6. ayda hazırdır. Yaklaşık 8 aylıkken emeklemeye başlar. Bu ay emeklemeye başlamayan bebekler için endişelenmeyin. Her bebeğin gelişim süreci ve hızı farklıdır. Bebeğin emekleme aktiviteleri 6. ve 10. aylarda başlayabilir. Bazı bebekler hiç emeklemeden yürümeye başlayabilir. 

Bebekler Nasıl Emekler?

Bebeklerin kol kasları bacak kaslarından daha güçlüdür. Önce kollarını öne çekerek hareket etmeye başlayabilirler. İleri yürümek yerine ileri geri hareket edebilirler. Otururken kalçalarında ileri geri hareket edebilir ve çeşitli şeyler deneyebilirler. Bu deneme yanılma egzersizlerinden sonra bebekler gerekli becerileri geliştirecek ve emeklemeyi öğreneceklerdir. Bu zamanlarda bebeğinizin gelişimi hızlanacaktır ve bunu fark edeceksiniz. 

Bebekler Emeklemeye Nasıl Teşvik Edilir?  

Bebek emeklemeye başladığında, bebeği aşırı derecede engellememesi ve kısıtlamaması önemlidir. Bu süreçte bebeklere dikkat çeken bir yere ulaşmaları ve bedenlerini keşfetmeleri için yerde vakit geçirme, emekleme ve dönme fırsatı vermek gerekir. Bebekleri oyun oynamaya teşvik etmek, emeklemeyi öğretmenin pratik bir yoludur. Bebeğin oyun matına koymak ve en sevdiği oyuncağı ulaşamayacağı bir mesafeye koymak ve ardından elleriyle ona ulaşmasını sağlamak eğlenceli bir yoldur. Vücudu hareket ettirerek bebeğin kaslarını güçlendiren egzersizler ve masajlar da bebeğin emeklemeye hazırlanmasına yardımcı olur. Emekleyen bir bebeğe gülümsemek onu emeklemeye teşvik edecektir. 

Emekleme Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir? 

Emekleyen bebekler artık daha aktif olacak ve daha fazlasını keşfetmeyi umut edecekler. Bu nedenle bebeğe zarar verebilecek eşyaların bebeğin ulaşabileceği bir yerde kaldırılması ve ortamın bebek için güvenliğinin sağlanması gerekmektedir. Elektrikli aletleri gizlemeye veya kapatmaya, çekmeceyi kilitlemeye ve yutulabilecek kadar küçük eşyalardan uzak tutmaya dikkat edin. Evin hijyenine dikkat etmek, bebeğin faaliyet alanını kısıtlayan her şeyi kaldırmak ve sürekli izlemek önemlidir. 

Yorum yazın

E-Posta Adresiniz Paylaşılmayacaktır işaretli alanlar zorunludur *