9. Hafta Hamilelik | Dokuzuncu Hafta Gebelik Belirtileri

İçindekiler

9. hafta hamilelik belirtileri daha çok anne ve bebeğin vücudunda ortay çıkan fiziksel değişimlerle ilgilidir. Bu haftadan itibaren bebek yaklaşık 18 mm civarında olur ve vücut şekli yavaş yavaş belirgin hale gelir. Kritik bir dönem olarak adlandırılan bu haftada kol ve bacak gelişimi gözlenir. Bebeğin ayak parmakları belirgin hale gelir ve kolları uzamaya başlar. Bilek ve dirsek kısımları ortaya çıkan bebeğinizin ultrason görüntülerinde kacak, kol, vücut hareketlerini görmek mümkündür. Bu haftada kafa kısmı vücuduna göre oldukça büyük olan fetüsün karın kısmı gelişimine devam eder. Akciğerlerinin geliştiği bu dönemde dalak, safra kesesi, karaciğer gibi yapılar da özelleşmeye başlayacaktır.

Hamileliğin 9. Haftasında annede görülen değişimler

  1. Akşam yemeklerinden sonra ya da uzun yürüyüşler yaptıktan sonra vücudunuzda halsizlik hissedebilirsiniz. Aynı şekilde hafif kasık ağrıları da bu haftadan itibaren yaygın olarak görülebilir. Bu yüzden yürüyüşlerden sonra uzanmalısınız ve belirli aralıklarla dinlenmeye özen göstermelisiniz.
  2. Anne adayları bu dönemde sık sık idrara çıkabilir çünkü idrar torbanıza baskı yapan rahim ağzı gittikçe büyür.
  3. Doktorunuzun tavsiyesini alarak takviye vitaminler kullanabilirsiniz ancak mide bulantı ya da kusma gibi şikayetleriniz varsa bunu doktorunuza bildiriniz
  4. Demir, b vitamini, bakır, çinko, folik asit gibi vitaminler hamilelikte anne adayı için çok önemlidir.
  5. Dışarıdan karnınız çok belirgin olmayabilir çünkü bu dönemde çok büyümemiştir.
  6. Vücudunuzun belirli bölgelerinde lekelenmeler meydana gelebilir çünkü bu hafta itibariyle hamilelik hormonları vücudunuzda renk hücrelerinde artışa neden olur. Pigment adı verilen bu hücreler göğüs uçlarınızda koyuluklar meydana getirebilir. Vücudunuzda meydana gelen lekeler için endişelenmemeniz ve bunun geçici bir sürede etkili olacağınız unutmamanız gerekir.
  7. Karnınızın ortasında bir çizgi meydana gelmesi normal olup bu çizgi hamilelikten sonra yavaş yavaş geçecektir.
  8. Vücutta hamilelik döneminde meydana gelen lekelenmeler bazen uzun sürse de bebeğin doğumundan itibaren yavaş yavaş yok olmaya başlar.  Bu yüzden lekelenme gibi durumları kafaya takmamanız önerilir
9. hafta hamilelik belirtileri

9. Hafta Hamilelikte Anneye sağlık ve beslenme önerileri

9.Hafta gebelikte beslenme diğer haftalar gibi çok önemlidir ve annenin bu hafta da sağlıklı beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Protein, sağlıklı karbonhidrat ve meyve alımına dikkat etmesi gereken anne yeterli şekilde beslenmelidir. Rahat bir hamilelik süreci yaşamak için sağlıklı ve dengeli beslenmek şarttır. Bu yüzden her besin grubundan yeterli miktarda almaya özen göstermesi gereken anne adayları gerekli sıvı miktarına da dikkat etmelidir.

 Bu süreçte anne adayları çok acıkabileceği için ara öğünler yapmalıdır. Besleyici değeri yüksek olan besin tüketimi anne adaylarının daha geç acıkmasını sağlar. Kısıtlı diyetler ya da detoks gibi az besin alımı bu dönemde kesinlikle önerilmez. Bu süreçte gerekirse bir diyetisyenle çalışılmalı ya da kendi doktorunuzun tavsiyeleriyle hareket edilmelidir. Gün içinde mutlaka yeterli protein almaya özen göstermeli ve sebzelere de ağırlık verilmelidir. Lifli gıdalar sindirim ve boşaltım sisteminiz için önemlidir bu yüzden bu gıdaları da dengeli bir şekilde tüketmeye çalışın.

Bu haftadan itibaren özellikle gastrit ve mide ülseri gibi bazı mide problemleri yaşanabilir. Baharatlı ve acı yiyeceklerden uzak durarak bu tarz mide rahatsızlıklarınızın önüne geçebilirsiniz. Ayrıca bu haftadan itibaren doktorunuza danışarak spor yapmaya başlayabilirsiniz.  9. Haftadan itibaren yapmaya başladığınız spor sizi hem ruhsal hem de fiziki açıdan rahatlatır. Bu yüzden hamileliğinizin sonuna kadar yoga, yüzme, yürüyüş gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Spor yaparken bir uzmanla çalışmanız daha doğru olabileceği gibi imkânınız yoksa kısa yürüyüşler de yapmak da yeterli olur.

Resimlerin kaynağı: https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/9-weeks-pregnant

İlgili İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir