İçindekiler
Doğumunuzun üzerinden geçen dokuz aydan sonra 9 aylık bebek gelişimi hakkında her şeyi merak etmeye ve araştırmaya başlamış olabilirsiniz. Bu süreç ile ilgili bebeğiniz hakkında bilmeniz gereken her şeyi yazımızda kısaca özetledik.
Bu sayede daha bilinçli bir ebeveyn olabilir ve daha sağlıklı bir çocuk yetiştirebilirsiniz. Yine de her konu hakkında en detaylı bilgiyi doktorunuzdan veya sağlık ocağınızdaki görevli aile hekimi hemşirenizden alabileceğinizi aklınızdan çıkartmamalısınız.
9 Aylık Bebek Gelişimi: Kahvaltısı
Bebeğiniz 9 aylık bebek gelişimi sürecine girdiğine göre artık sizinle birlikte kahvaltı sofrasına oturabilir duruma gelmiş demektir. Genellikle doktorundan aldığınız bir diyet listesini uygulayarak bebeğinizin karnını doyuruyor olabilirsiniz. Fakat 9 aylık sürece girdikten sonra artık bebeğiniz için farklı besinler hazırlamanız gerekebilir.
Genellikle anneler çocuklarının sevmiş olduğu gıdaları öğrendikten sonra devamlı aynı besinleri yedirmeye çalışırlar. Burada asıl amaç çocuğun karnının doymasıdır. Fakat her gün aynı besinlerle beslenen bebeğiniz ne yazık ki yeterli oranda vitamin ve mineral alamaz.
Bu sevdiği besinlerin dışına çıktığınızda ise genellikle bebeğiniz bu durumu reddedecek ve yemek yemek istemeyecektir. Bu oldukça normal bir tepkidir. Fakat doktorun önerisini aşmayacak şekilde peynir, süt, meyve ve sebze gibi besinleri bebeğinize yedirmenizde fayda vardır.
Emin olun siz ısrarcı olursanız bir süre sonra bebeğiniz de bu yeni gıdalara alışacak ve yemeye başlayacaktır. Gerekirse alışma sürecinde ana öğün olarak vereceğiniz şeyi tek çeşitte 3 gün tekrarlayın. Ara öğünlerde farklı meyve ve yoğurt vermeye devam edebilirsiniz.
9 Aylık Bebek Gelişimi: Kilosu
Bir genelleme yapmak doğru olmasa da;
9 aylık kız bebek bu dönemde yaklaşık 6 kilo 700 gram ile 11 kilo 300 gram arasındadır.
9 aylık erkek bebek bu dönemde yaklaşık 6 kilo 500 gram ile 10 kilo 800 gram ağırlığındadır.
Bebeğinizin gelişimini aylık olarak mutlaka takip edin. Sağlık ocağının dışında evde kendiniz de sürekli ulaşabileceğiniz bir boy ve kilo listesi yapın. Sağlık ocağı hemşirenizin ölçümlerinden sonra bilgileri siz de kaydedin.
9 Aylık Bebek Gelişimleri: Boyu
Genellikle 9 aylık bebek gelişimi sürecinde;
Erkek bebek boyu: 64 ile 78 santimetre arasındadır.
Kız bebek boyu: 62 ile 77 santimetre arasındadır.
Bu oranlar büyüme oranına göre değişir.
9 Aylık Bebek Gelişimleri: Aşısı
Bebeğiniz 9 aylık bebek gelişimi sürecine girdikten sonra bazı aşıları yaptırmanız gerekmektedir. Bu aşı bacak kası içerisine yapılan ve ilk dozu olan menenjit aşısıdır. Bebeğinizin bakterilerden korunabilmesi için oldukça önemli bir aşıdır.
9 Aylık Bebek Gelişimi: Neler Yapar?
- Sevdiği bir oyuncuğuna uzanarak onu eline almaya çalışabilir.
- Gözünün önünde yere düşmekte olan bir şeyin takibini yapabilir.
- Pozisyonu oturur gibi olsa da ayağa kalkma işlemini gerçekleştirebilir.
- Yüz üstü pozisyonda dururken kendini kaldırarak oturabilir.
- Kendi eşyalarını sahiplenme duygusu gelişmiştir ve en üst seviyededir.
- Birinden ya da herhangi bir yerden destek alarak ayağa kalkabilir ve bir süre o şekilde kalabilir.
- Elleriyle nesneleri sıkıca kavrayabilir.
- Baba, dede ve anne gibi kelimelerin telaffuzunu yapabilir.
- Güle güle yapmayı ve el sallamayı öğrenmiştir.
- Biberon haricinde bardak kullanarak su ya da süt içebilir.
- Oynadığı oyuncakları yere atmaktan ve onun çıkarttığı sesten inanılmaz bir keyif alır. Müzikli oyuncakları oynamayı sever.
- Sıralayarak yürüme kavramına başlamıştır.
- Kimseden destek almadan kendini kaldırabilmektedir.
- Aile bireylerini tam anlamıyla tanımaya başlamıştır. Ailesinden olan herkesle çeşit çeşit oyunlar oynamaya bayılmaktadır.
- Söylediğiniz her şeyi anlayabilir ve tekrar söyleyebilir.
- Sevgisini hissetmeye başladığı herkese karşı aşırı bir sahiplenme duygusu içerisine girer.
- Eşyalarını paylaşamama gibi huylar edinmeye başlar.
- Yeni oyunlar bulmaya bayılır.
- Muhteşem bir emekleme sergiler. Emekleme her çocukta farklılık gösterir. bazı çocuklar geri geri emekler ve birden yürür. Bazı bebekler ise sürünür gibi emekler ve ardından yürür. Birçok bebek ise normal emekleme sürecinden sonra yürümeye başlar.
9 Aylık Bebek Gelişimi: Beslenmesi
Bebeğiniz 9 aylık bebek gelişiminde pek çok besine karşı bağışıklık kazanmaya başlar. 9 aylık bir bebek yumurta, balık ve et gibi pek çok gıda ürününü tüketmeye başlamıştır. Bu sebeple çocuk gelişimi dönemleri içerisinde en çok dikkat etmeniz gereken dönemlerden bir tanesi de bu dönemdir.
Hangi yiyeceğin ona faydalı olup neyin zararlı olduğunu öğrenebilmek için mutlaka doktorunuzla iletişim halinde olmanız gerekmektedir.
Bazı bebeklerin iştahı çokken bazılarının yemekle arası yoktur. Bu sebeple bebeğinizi kimseyle kıyaslamayın.
Sağlıklı olduğu sürece ne kadar yediğinin bir önemi yoktur. Fakat her şeyi yemeye başladığı bu süreçte en çok dikkat etmeniz gereken yumurta, çilek, domates ve inek sütüdür. Bu besinler alerji oranı çok yüksek besinlerdir. Bu sebeple 1 yaşını doldurmadan çocuklarınıza bu gıdalardan vermemeye özen gösteriniz.
Her şeyden az da olsa yemeye başlayan bebeğiniz katı gıdalara dönüş yaptığından dolayı reflü ya da kabızlık gibi problemlerle karşı karşıya kalabilir. Böyle durumlarda 3 gün bekleme kuralı adı verilen kuralı uygulayarak bebeğinizi rahatlatabilirsiniz.
İlk defa vereceğiniz besini tek başına verin ve alerji yapıp yapmadığını mutlaka gözlemleyin. Alerji durumunda birkaç ay sonra tekrar az bir şekilde deneyin. Yine alerji yaparsa doktorunuzla görüşün.