9. Ay Gebelikte Beslenme Önerileri ve Püf Noktalar

9. ay bebek için büyüme ve gelişiminin en önemli dönemleridir. Bu dönemde bebeğin kalp sağlığı korunmalıdır. Mineral ve vitamin bolca tüketilmelidir. 9 ay bebeğin kalp gelişimi için önemli bir dönemdir ve annenin tükettiği vitamin, mineral gibi, besin türleri bu gelişimi doğrudan etkiler.  Annenin beslenmesi doğrudan bebeğe iletilir. Bu yüzden annenin düzenli ve sağlıklı beslenmesi çok önemlidir. Birçok gelişim faktörü anne karnında meydana gelir. Peki gebeliğin son ayında dikkat edilmesi gereken beslenme alışkanlıkları nasıl olmalıdır? 9. Ay bebeğin dış dünyaya gelmesi için geçirdiği son evre olarak anılır. Anne karnında son defa beslenecek olan bebek için annenin aldığı besinler önem taşımaktadır.

9. ay gebelikte beslenmenin önemi

9. ay gebelikte beslenme için öncelikle; bebeğin büyümesi midenin baskı yapmasına sebep olur. Bu dönemde yenilen besinler anne vücuduna gaz olarak döner ve rahatsız edici bir etki bırakabilir. Beyaz ekmek ve kızarma gibi sindirimi zor besinlerin tüketiminden uzak durulmalıdır. Ambalajlı ürünler ve glikoz şurubu gibi basit şeker içeren ürünler mümkün olduğunca tüketilmemelidir. Bu ayda yediğiniz ürünler sizi zor durumda bırakabilir bu yüzden beslenme konusunda oldukça seçici davranmalısınız.

Bu dönemde susuzluk yaşayabilirsiniz. Bu yüzden bol bol sıvı tüketilmesi gerekir. Bol su tüketimi vücudun hafiflemesinde yardımı olur. Ayrıca su tüketimi kabızlık gibi sorunların ortadan kalmasını sağlar.  Tıpkı 8. Aydaki gebelik kuralları bu ayda da etkisini gösterir. Şişlikler ve sindirim sistemi bozuklukları etkisini gösterebilir. Kramp gibi sorunlar etkisini bu ayda göstermektedir. Bu tür sorunlardan kurtulmak için vitamin tüketimi önemlidir. Kramp, ödem, sindirim sistemi bozuklukları gibi sorunların üstesinden gelmek için potasyum ve magnezyumu yapısında barındıran besinlerin bol tüketilmesi gerekir. Bu besinler; tam buğday ekmeği, mercimek gibi baklagillerdir.

 

9. ay gebelikte beslenme için probiyotik tüketimi fazla olmalıdır. Yoğurt, kefir gibi ürünler bol alınmalıdır. Bebeğin kemik ve kas gelişimi için büyük bir etkisi vardır. Bu dönemde omega-3 desteği de yeterince verilmelidir. Bebeğin gelişimi için gerekli bir faktördür. Bu desteği ceviz gibi kuruyemişlerden temin edebiliriz. Ayrıca omega-3 annenin ruhsal sağlığı açısından destekleyicidir. Vücudunu yatıştırır ve dinlendirir. Omega-3 desteğini balıklardan da karşılayabiliriz. Bir hafta boyunca 2 ya da 3 defa tükettiğimiz balık omega-3 ihtiyacımızı karşılayacaktır. Eğer balık tüketmiyorsak bu desteği ceviz besini ile de sağlayabiliriz. Omega-3 sayesinde ayrıca vücut direnci artar, bağışıklık sistemi güçlenir ve hunların yanında kan şekeri düzenlenir.

9. ay gebelikte beslenme alternatifleri için dikkat edilmesi gereken başka konular; bol meyve tüketimidir.  Bir gün içinde mümkünse tam 5 porsiyon meyve tüketilmesi bebeğin ve annenin sağlığı için oldukça önemlidir.  Ara öğünlerde vücuda da meyve ile takviye yapılabilir.  Bu dönem sebze tüketimi de en az meyve tüketimi kadar önemlidir. Sebzeler vücudun direncini arttırır ve enerjik bir hal alınmasına yardımcı olur. Bütün bunların dışında protein ve lifli gıdaları tüketimi de göz ardı edilmemelidir. Hamileliğin diğer evrelerindeki gibi bu besinlerden de faydalanılmalıdır. Sadece bazı gıdaların gaz oluşumuna sebep olduğunun farkına varılmalı ve alınması kesilmelidir.

Tıpkı 8. Aydaki gibi beslenilmelidir. Çünkü 8. ayda anne vücudunda meydana gelen değişimler 9. Ayda da etkisini göstermiştir. Vücut gerekmedikçe ağır işlerle meşgul olmamalı bunun yanında ağır ve sindirimi zor besinler tüketmemelidir. Bu besinler anne vücuduna bebekle birlikte baskı yapabilir. Bu durum da anne sağlığı için tehlike bile oluşturabilir.  Sindirimi kolay besinler tüketilmelidir ve sindirimi kolaylaştıran besinler tercih edilmelidir.

9. ayda gebelikte beslenme kadar ruh sağlığını da dinç tutmak oldukça önemlidir. Beslenme vücudu ve vücut da ruhsal sağlığımızı etkileyebilir. Bu dönemde stres ve sinirden olabildiğince uzak durulmalıdır. Bunun yanında probiyotik kullanımına da ağırlık verilmelidir. C, E ve D vitamini açısından zengin besinler bol tüketilmeli alınabildiği kadar sıvı alınmalıdır. Hamileliğin son zamanlarına gelinmesine rağmen beslenme düzeninin bozulmaması gerekir.  Hafif ve doyurucu besinler tercih edilmeli mevsiminde çıkan meyveler yenmelidir. İyotlu tuz kullanılmış yemekler tercih edilmelidir. Mümkün olduğunca paketlenmiş ürün yemekten uzak durulmalı ve sigara alkol gibi alışkanlıklardan uzak durulmalıdır. Anne vücudu dinlendirilmeli ve doğuma hazır bir halde beklemelidir.

Gebelikte Beslenme Sonraki Aylar

1.Ay Gebelikte Beslenme

Süt ve süt ürünleri 1.ay gebelikte beslenme için kesinlikle tüketilmesi gereken besinlerdendir. Kalsiyum, potasyum, fosfor gibi mineraller bu besinlerle alınır. Bunun dışında ana öğünlerde yoğurt ya da ayran tüketilebilir.

2.Ay Gebelikte Beslenme

2.ay gebelikte beslenme döneminde yaşanılan mide bulantılarını bastıracak ve azalmasına yardımcı olacak olan besinler de vardır. Yoğurt ve şeftali bileşimi mide bulantılarının önüne geçebilir.

3.Ay Gebelikte Beslenme

3.ay gebelikte beslenme döneminde artık annelerin iştahı yavaş yavaş açılmaya başlayacaktır. Bu dönemde beslenme düzenine dikkat edilmesi ve gereken besin takviyelerinin de alınması oldukça önemlidir. 

4.Ay Gebelikte Beslenme

4.ay gebelikte beslenme döneminde vitamin ve minerallerin önemini de göz ardı etmemek gerekiyor. Folik asit, vücudun kan yapması ve yeni hücre oluşumu gibi önemli özelliklere yarar.

5.Ay Gebelikte Beslenme

5.ay gebelikte beslenme için mutlaka bol bol sıvı tüketilmelidir. Yeterli miktarda su tüketildiğini anlamak için idrar takibi yapılabilir. Gebelikte sıvı alımında taze meyve suları da sık sık tüketilebilir.

6.Ay Gebelikte Beslenme

6.ay gebelikte beslenme dönemi artık en önemli dönemlerden biridir. Bebeğin gelişebilmesi için daha düzgün ve sağlıklı bir beslenme düzeninin devam ettiği dönemdir. Bu dönem içinde alınması gereken vitaminler, besin takviyeleri ve mineraller vardır.

7.Ay Gebelikte Beslenme

7. ay gebelikte beslenme için anne doyurucu besinlerden çok yararlı besinler tüketmeye odaklanmalıdır. Bebeğinin büyümesini ve gelişimini artıracak besinler bebek için çok önemlidir.

8.Ay Gebelikte Beslenme

8. ay anne ve bebek için sona yaklaşıldığının bir göstergesidir. Artık doğuma biraz daha yaklaşılmış ve vücut için de etkisini gösterir. Bu yüzden anne beslenme alışkanlıklarına fazlasıyla dikkat etmelidir.

Yorum yazın

E-Posta Adresiniz Paylaşılmayacaktır işaretli alanlar zorunludur *