8. Ay Gebelikte Beslenme Önerileri ve Püf Noktalar

8. ay anne ve bebek için sona yaklaşıldığının bir göstergesidir. Artık doğuma biraz daha yaklaşılmış ve vücut için de etkisini gösterir. Bu yüzden anne beslenme alışkanlıklarına fazlasıyla dikkat etmelidir.  Anne için beslenmek çocuk, için de beslenmeyi ifade eder.  8. Ayda anne aşerme diye nitelediğimiz besin eksikliğinden kaynaklanana durumlar yaşayabilir. Örneğin vücut B vitamini eksikliği yaşadığı için çikolata gibi besinleri arzulayabilir. Anne, eğer bir besini çok fazla tüketme ihtiyacı duyuyorsa o besin, içinde bulunan vitamini eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. 8. Ayda anne karnındaki bebek daha fazla büyüdüğü için besin tüketimi de artar ve anne halsizleşebilir. Bu gibi durumlarda enerji verecek sağlıklı besinlere yönelmelidir.

8. Ay Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

8. ay gebelikte beslenme için ilk olarak vücutta oluşacak şişliklere çare bulunmalıdır. Vücutta oluşan ödem anneyi rahatsız edebilir. Bu yüzden hamileliğin bu evresinde ödem atıcı besinler tüketilmelidir. 

Ananas ödem atmak için birebir bir besindir. Yapısında bulunan A vitamini sayesinde ödemin vücuttan kolay bir şekilde atılmasına katkı sağlar.  Ananas içinde Bromelain enzimi mevcuttur ve bu enzim sıvı atılmasında görevlidir. Ayrıca anne için tatlı ihtiyacını karşılayacak doyurucu bir meyvedir diyebiliriz. Vücudun hafifleşmesinde de önemli rol oynamaktadır ve tamamı değil bir dilimi bir porsiyon görevi görür.

Yaban mersini de tüketilmesi gereken bir diğer besindir.  Yaban mersini yapısında E ve C vitaminlerini içerir ve ayrıca lifli gıdalar listesinde mevcuttur. Vücudun lif ihtiyacını karşılamada da oldukça etkilidir. Vücutta idrar söktürür ve idrar yollarının enfeksiyonun tedavisinde de kullanılan ve iyileştiren bir etki bırakır, idrar kesesinin temizlenmesinde görev alır. Bu özellikleri ile vücuttaki şişliklerin gitmesinde etkilidir. 8. aydaki gebelik için bir küçük kâse yenilmesi önerilir. 

Bir diğer besin ise kividir.  Yapısında bulunan zengin C vitamini sayesinde vücuda enerji verir.  Ayrıca yapısında A ve E vitaminlerini de barındırır. Vücudun toksin maddelerden arınması için önemli bir besindir. 8. ay gebelikte beslenme konusunda kivi tüketimi önemli bir yer kaplar. Ödem atıcı ve vücudun şişkinliğini almada etkilidir.  Cildi güzelleştirir ve vücuda dinçlik verir. Her gün bir adet orta boy kivi tüketilmelidir.

8. ay gebelikte beslenme durumu koşundan dikkat edilmesi gereken diğer hususlar; tüketilen besinleri iyi tanımak ve özelliklerini bilmektedir. Bebeğin gelişimi için bu besinleri özenle yemek bebek ve anne için önemlidir. Salatalık bol tüketilmedir. Vücudun su ihtiyacını karşılar ve mideyi rahatlatan, kalorisi düşük, doyurucu bir besindir. Salatalarda tercih edilmeli ya da ara öğünlerde bir adet orta boy tüketilmelidir. 8. Ay gebelikte tüketilmesi gereken bir diğer besin ise muzdur. Yapısında bulunan lif sayesinde vücudun lif ihtiyacını karşılamayı destekler. İnsan için açlık hissini bastırır ve uzun süreli tok tutar. Vücudun ödem atmasında görevlidir. Vücudun şeker ihtiyacını karşılar ve çoğu zaman tatlı yerine yenebilir.  Günde bir adet orta boy muz tüketilmelidir.

8. ay gebelikte beslenme için meyve tüketimi önemli bir yer alır. Anne vücudunun hızlı bir şekilde değişmesi ve bu değişimlerden anne-bebeğin etkilenmemesin için beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmelidir. Protein ve lif ağırlıklı gıdalar tüketilmeli bunun yanında bol su içilmeli ve bol bol meyve yenmelidir. Bol su tüketimi ve bol meyve tüketimi vücudun ödem atmasında görev alır ve vücut şişkinliğini geçirir. Fakat meyve tüketirken dikkatli olunmalı ve aşırıya kaçmamalıdır. Fazla miktarda alınan meyve kan şekerinin ani yükselmesine ve daha sonra ani düşmesine sebep olur. Bu yüzden vücutta dengesizlikler meydana gelebilir.  Bu ani değişimler anne ve bebeği, için risklidir. Bu yüzden belli ölçüde meyve tüketilmelidir.

8.ay gebelikte beslenme alternatifleri için hafif gıdalar tercih edilmelidir. Hafif olmalarının yanında doyurucu besinler olmalıdır. Anne 8. Aydaki gebeliği sırasında kendisini bu sayede hafif hissedebilir. Bol sıvı tüketimi mutlaka yapılmalıdır. Bu dönemde ödem dışında gaz problemi de görülebilir. Bunun için gaz yapıcı besinlerden uzak durulmalıdır. Bu gaz yapıcı besinler; brokoli, karnabahar, roka, tere, lahana gibi besinlerdir.  Bunların yerine kabak ve ıspanak tüketilebilir. Gebeliğe bir adım daha yaklaşıldığını gösteren bu dönemde stres ve ruhsal problemlerden uzak durulmalıdır. Oldukça sakin bir psikoloji halinde olunmalıdır.

Gebelikte Beslenme Sonraki Aylar

1.Ay Gebelikte Beslenme

Süt ve süt ürünleri 1.ay gebelikte beslenme için kesinlikle tüketilmesi gereken besinlerdendir. Kalsiyum, potasyum, fosfor gibi mineraller bu besinlerle alınır. Bunun dışında ana öğünlerde yoğurt ya da ayran tüketilebilir.

2.Ay Gebelikte Beslenme

2.ay gebelikte beslenme döneminde yaşanılan mide bulantılarını bastıracak ve azalmasına yardımcı olacak olan besinler de vardır. Yoğurt ve şeftali bileşimi mide bulantılarının önüne geçebilir.

3.Ay Gebelikte Beslenme

3.ay gebelikte beslenme döneminde artık annelerin iştahı yavaş yavaş açılmaya başlayacaktır. Bu dönemde beslenme düzenine dikkat edilmesi ve gereken besin takviyelerinin de alınması oldukça önemlidir. 

4.Ay Gebelikte Beslenme

4.ay gebelikte beslenme döneminde vitamin ve minerallerin önemini de göz ardı etmemek gerekiyor. Folik asit, vücudun kan yapması ve yeni hücre oluşumu gibi önemli özelliklere yarar.

5.Ay Gebelikte Beslenme

5.ay gebelikte beslenme için mutlaka bol bol sıvı tüketilmelidir. Yeterli miktarda su tüketildiğini anlamak için idrar takibi yapılabilir. Gebelikte sıvı alımında taze meyve suları da sık sık tüketilebilir.

6.Ay Gebelikte Beslenme

6.ay gebelikte beslenme dönemi artık en önemli dönemlerden biridir. Bebeğin gelişebilmesi için daha düzgün ve sağlıklı bir beslenme düzeninin devam ettiği dönemdir. Bu dönem içinde alınması gereken vitaminler, besin takviyeleri ve mineraller vardır.

7.Ay Gebelikte Beslenme

7. ay gebelikte beslenme için anne doyurucu besinlerden çok yararlı besinler tüketmeye odaklanmalıdır. Bebeğinin büyümesini ve gelişimini artıracak besinler bebek için çok önemlidir.

9.Ay Gebelikte Beslenme

9. ay bebek için büyüme ve gelişiminin en önemli dönemleridir. Bu dönemde bebeğin kalp sağlığı korunmalıdır. Mineral ve vitamin bolca tüketilmelidir. 9 ay bebeğin kalp gelişimi için önemli bir dönemdir ve annenin tükettiği vitamin, mineral gibi, besin türleri bu gelişimi doğrudan etkiler. 

Yorum yazın

E-Posta Adresiniz Paylaşılmayacaktır işaretli alanlar zorunludur *