7. Hafta Hamilelik | Yedinci Hafta Gebelik Belirtileri

İçindekiler

Bu hafta içerisinde bebeğin anne karnındaki büyüklüğü ortalama 12 milimetre büyüklüğündedir. Bebeğin kafası beynine göre daha büyük bir haldedir, bunun sebebi ise beyin gelişiminin hızlı olmasıdır. Hamilelik içerisinde genellikle bebeğin kafası, bedeninden daha hızlı gelişir. Henüz hamileliğin yeni başladığı bu dönemler içerisinde 7. hafta hamilelik bilgileri yazı içerisinde yer almıştır.

7. Hamilelikte Bebeğin Anne Karnındaki Gelişimi

7. hafta bebeğin anne karnındaki gelişimi daha yeni başlar. Bebek henüz bir limon boyutuna yeni ulaşmış ve bir canlı görünümünü kazanmaya başlamıştır.

  • 7. haftada bebeğin solunum yolları ortaya çıkmaya başlar. Bunun yanı sıra sindirim için de vücudu alt yapıyı hazırlar. Ciğerlerinin bulunacağı bölgede ufak solunum yolları meydana gelir.
  • Embriyonun böbrekleri oluşur ve bu böbrekler ona hayatı boyunca eşlik edecektir.
  • Amniyotik sıvı içerisine boşaltım yapmak için bir hafta daha süresi var. Bu zamana kadar sindirim sistemini hazırlığı içerisindedir.
  • Kol ve ayakları uzuv olarak çıkmaya başlar. Ancak elleri henüz palet şekline sahip ve parmakları şekillenmemiştir.
  • Ağız, göz ve burnu şekil almaya başlar, takibi ultrason üzerinden yapılabilir.
  • Kasları ve vücudundaki lifleri oluşur ancak hareketlilik için birkaç hafta daha süresi vardır.

Annenin 7. Hafta Hamilelik Belirtileri

Annenin 7. hafta hamilelik belirtileri genellikle vücudundaki hissedilebilen değişimlerden oluşur. Gözle görülür bir şekilde hamilelik henüz belli değildir, karın birkaç hafta sonra büyür.

  • Hamileliğin başlarına göre rahim iki kat daha fazla büyük bir haldedir.
  • Mide bulantıları oldukça fazla olabilir ve iştahsızlık mevcuttur.
  • Rahim büyüdüğü için idrar kesesine baskı uygular ve sıklıkla tuvalet ihtiyacı meydana gelir. Bunun diğer bir nedeni ise böbreklerin, kan basıncını dengelemek için salgıladığı sıvıdır.
  • İlerleyen zaman içerisinde bulantılar azalır ancak tuvalet ihtiyacı daima fazla olacaktır.
7. hafta hamilelik belirtileri

7. Hafta Hamilelik Süresinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

7. hafta hamilelik süresinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcuttur. Anne vücudu oldukça hassastır ve enfeksiyonlara karşı savunmasızdır. Küçük çocukların taşıdığı ve bulaşan hastalıklar için vücut bu dönem bağışıklık taşımaz. Kızamık ve su çiçeği gibi hastalıkları geçiren çocuklardan uzak durulmalıdır.

Hayvanlar ile iletişime belirli bir mesafe konulması gerekebilir. Kuzu ve koyun gibi çiftlik hayvanları bazı enfeksiyonlar taşır. Bu enfeksiyonlar kadında düşük oluşumunu meydana getirebilir. Kedi kumu da insan vücudunda enfeksiyon oluşumuna neden olabilir. Kedi besleniyor ise kumu ile de temasa geçilmelidir.

İlk Doktor Muayenesi Nasıl Olur?

İlk muayene esnasında doktor öncelikle annenin hislerini sorar. Annenin kendisinde hissettiği fiziksel ya da ruhsal değişimler bu süreçte oldukça önemlidir. Bu soruların sonucunda hamilelik içerisinde görülen başlıca risklerin varlığı tespit edilir. Eğer riskler tespit edilir ise doktor bazı sorular daha soracak ve detaylı bilgi edinmeyi isteyecektir. Kasıklarda oluşan çok fazla ağrı ve kanamalar bu gibi sorulardan bazıları olabilir.

7. hafta hamilelik muayenesi esnasında ultrasonda bebek ile ilgili detaylı bilgiler yer almaz. Doktor yalnızca bebeğin duruşuna bakar ve kalp atışlarını dinler. Eğer ister ise doktor bazı testler de ister ve bebeğin sağlığı kontrol edilir. Bu esnada annenin kilosu ve boy bilgisi de doktor tarafından alınır. Annenin tansiyon, kalp ritmi ve idrarı da yapılacak ölçümlerden bazılarıdır. Bel bölgesi ölçülebilir ve annenin normal doğum için elverişliliği tespit edilebilir. Eğer tüketimi var ise sigara ve alkol kullanımı yasaklanacaktır. Annenin sağlık durumuna göre, doktor tarafından bir diyet listesi belirlenebilir. Bu liste hamileliğin daha sağlıklı olmasına yarayacaktır.

Resimlerin kaynağı: https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/7-weeks-pregnant

İlgili İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir