Kadın sağlığı için hamilelik aşamasında beslenme çok önem taşır. Çünkü anne ne yer ise bebek de aynı besinleri tüketmektedir. Gebelik döneminde anneler besinlerine dikkat etmeli ve mutlaka vücut ve bebek için yararlı besinler tüketmelidir. Bu dönemde anneler zararlı alışkanlıklardan uzak durmalı ve sağlıklı bir beslenme listesi hazırlamalıdır. Hamileliğin ilk aylarında bebeğin organlarının gelişimi için yararlı besinler tüketirken ilerleyen dönemlerde kemik gelişimi için gereken besinlere ağırlık vermelidir. Hamileliğin ilerleyen aylarında da beslenme alışkanlıkları çok önemlidir. Anne bebeği için elinden gelen özeni göstermelidir. Peki, hamileliğin önemli bir everesi olan ve genelde erken doğuma bile sebep olabilecek 7. Ay gebelikte beslenme nasıl olmalıdır? Hep birlikte inceleyelim.
7. Ay Gebelikte Neler Yenmelidir?
7. ay gebelikte beslenme için anne doyurucuyu besinlerden çok yararlı besinler tüketmeye odaklanmalıdır. Bebeğinin büyümesini ve gelişimini artıracak besinler bebek için çok önemlidir. Anne ne besin tüketirse bebek de aynı besinleri tüketir. En önemli kilit noktalarından biri protein destekli beslenmedir. İnsan vücudu için gerekli olan proteinler vücudumuzun temel taşlarından biridir. Proteinleri genellikle hayvansal gıdalardan temin ederiz. Bunun yanında bitkilerden de karşılarız yalnız bitkiler amino asit içermediği için hayvansal gıdalar da mümkünse tercih edilmelidir. Tavuk göğsü, dana eti (az yağlı), yumurta, barbunya, badem, fındık, fıstık, ceviz, kabak çekirdeği, peynir gibi besin kaynakları ile protein ihtiyacımızı karşılayabiliriz.
7. ayda gebelikte beslenme konusunda lif değeri yüksek besinleri tüketmek de oldukça önemlidir. Lifli gıdalar bizim vücudumuzda besinlerin sindirilmesi ve emilmesinde rol oynarlar. Bu yüzden vücut için gereklidir. Gebeliğin 7. Ayında da anne için sindirimi kolaylaştıran harika bir besin türüdür. Lifli gıdaları tüketirken tam buğday unundan yapılmış ekmek ve türevlerini tüketmek gerekir. Bu tam buğday ununu oluşturan tahıllar genellikle; tahıllar (rafine edilmemiş) keten tohumu, yulaf gibi besinlerdir. Son yıllarda chia gibi tohumlarda pazarlarda yerlerini almıştır. Bunların yanında lifli gıdaları tüketirken kuru meyveler ve yaş meyveler, mercimek nohut gibi baklagiller de tüketilmelidir. Meyveler tüketilirken posası ile tüketilmesi vücut için daha büyük yarar sağlar. Gebelikte dinç bir vücut bebeğiniz için yarar sağlamaktadır.
7. ayda gebelikte beslenme halinde dikkat etmemiz gereken diğer bir konu bol sıvı tüketimi olmaktadır. Hamileliğin 7. Ayında vücutta şişmeler ve ödem oluşumu gerçekleşebilir. Bu tür bir sorundan kurtulmak için mutlaka sıvı tüketilmeli özellikle de bol bol su içilmelidir. Bu sayede zihin yeterince canlı bir hal alır. Hafiflik ve canlılık hissedilir. 7. ayda anne karnındaki bebek için de sıvı tüketimi oldukça önemlidir. Çünkü anne kadar bebeğin de suya ihtiyacı vardır. Ayrıca sindirimin kolaylaşmasında sıvı tüketimi önenmeli bir rol oynamaktadır. Bunun yanında şekerli sıvıların tüketilmesi fazla önerilmemektedir. Gazlı içeceklerden da sindirim açısından uzak durulmalıdır.
7. ayda gebelikte beslenme konusunda dikkat etmemiz gereken diğer hususlar nelerden uzak durmamız gerektiğidir. Öncelikle zararlı alışkanlık içeren maddeler; alkol sigara vb. gibi besinler uzak durulması gereken konulardır. Bebeğin zihinsel yapısına ve gelişimine büyük zarar verebilir. Bunların yanında glikoz şurubu içeren besinler, raf ömrü uzun atıştırmalıklar, basit şekerli diğer ürünler, soya ürünlerinin bulunduğu besinler, alkollü içecekler, sakatatlar ve sindirim zor diğer besinler öncelikle anne ve daha sonra bebek için sorun tekil edebilir. 7. Ayda annenin ne yediği kadar ne yemediği de oldukça önemlidir. Annenin beslenme konusunda elinden geldiği kadar seçici davranması ve dikkatli davranması gerekmektedir. Kontrolünü elliden bırakmamalıdır.
7. ayda gebelikte beslenme için son olarak süt ve süt ürünlerini de bol tüketmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Kendi kemik sağlığı ve bebeğinin kemik gelişimi için 7. Ayda oldukça dikkatli olmalı ve bol bol süt ürünü tüketmelidir. Annenin beslenmesine dikkat etmesi kadar psikolojik sağlığını da dinç tutması gerekir. Bunun için beslenme alışkanlığı belli bir düzen halinde devam ettirmeli ve ruh sağlığı için de elinden geleni yapmalıdır. 7. Ayda anne artık kendisini, annelik duygularına yeterince hazırlamalı ve doğum için psikolojik olarak kendisini sağlıklı tutmalıdır. Belki bir miktar bitter çikolata, kuruyemiş vücut için keyif ve mutluluk verebilir. Fakat bu besinler kilo aldırmayacak ve aşırıya kaçılmayacak ölçüde vücuda alınmalıdır.
Gebelikte Beslenme Sonraki Aylar
1.Ay Gebelikte Beslenme
Süt ve süt ürünleri 1.ay gebelikte beslenme için kesinlikle tüketilmesi gereken besinlerdendir. Kalsiyum, potasyum, fosfor gibi mineraller bu besinlerle alınır. Bunun dışında ana öğünlerde yoğurt ya da ayran tüketilebilir.
2.Ay Gebelikte Beslenme
2.ay gebelikte beslenme döneminde yaşanılan mide bulantılarını bastıracak ve azalmasına yardımcı olacak olan besinler de vardır. Yoğurt ve şeftali bileşimi mide bulantılarının önüne geçebilir.
3.Ay Gebelikte Beslenme
3.ay gebelikte beslenme döneminde artık annelerin iştahı yavaş yavaş açılmaya başlayacaktır. Bu dönemde beslenme düzenine dikkat edilmesi ve gereken besin takviyelerinin de alınması oldukça önemlidir.
4.Ay Gebelikte Beslenme
4.ay gebelikte beslenme döneminde vitamin ve minerallerin önemini de göz ardı etmemek gerekiyor. Folik asit, vücudun kan yapması ve yeni hücre oluşumu gibi önemli özelliklere yarar.
5.Ay Gebelikte Beslenme
5.ay gebelikte beslenme için mutlaka bol bol sıvı tüketilmelidir. Yeterli miktarda su tüketildiğini anlamak için idrar takibi yapılabilir. Gebelikte sıvı alımında taze meyve suları da sık sık tüketilebilir.
6.Ay Gebelikte Beslenme
6.ay gebelikte beslenme dönemi artık en önemli dönemlerden biridir. Bebeğin gelişebilmesi için daha düzgün ve sağlıklı bir beslenme düzeninin devam ettiği dönemdir. Bu dönem içinde alınması gereken vitaminler, besin takviyeleri ve mineraller vardır.
8.Ay Gebelikte Beslenme
8. ay anne ve bebek için sona yaklaşıldığının bir göstergesidir. Artık doğuma biraz daha yaklaşılmış ve vücut için de etkisini gösterir. Bu yüzden anne beslenme alışkanlıklarına fazlasıyla dikkat etmelidir.
9.Ay Gebelikte Beslenme
9. ay bebek için büyüme ve gelişiminin en önemli dönemleridir. Bu dönemde bebeğin kalp sağlığı korunmalıdır. Mineral ve vitamin bolca tüketilmelidir. 9 ay bebeğin kalp gelişimi için önemli bir dönemdir ve annenin tükettiği vitamin, mineral gibi, besin türleri bu gelişimi doğrudan etkiler.