Mercimek büyüklüğüne ulaşan bebeğiniz, 6. hafta hamilelik sonuna gelindiği vakit yaklaşık üç kat daha büyüyerek varlığını size daha fazla hissettirmeye başlayacak. Zaman ilerledikçe hamile olduğunuzu vücudunuzda meydana gelen pek çok belirti ile daha açık bir şekilde görmeye başlayacaksınız. Gündelik hayatınızı aksatacak, sizi rahatsız edecek pek çok durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. (Kusma, yorgunluk, vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelen ağrılar) Tüm bunların yaklaşık 8 ay sonra sona ereceğini ve bebeğinizi kucağınıza alacağınız o güzel günü düşünerek aşabilirsiniz.
6 Haftalık Hamilelik Döneminde Minik Bebeğiniz Ne Durumda?
Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi mercimek boyutundaki bebek gelişimi büyük bir hız ile büyümede devam ediyor. 8 ayın sonunda koklamaya, bakmalara doyamayacağınız minik bebeğinizin ağzı, kulakları ve burnu yavaş yavaş biçim kazanmaya başlıyor. Minik bebeğiniz bu gelişim döneminde kulakları ve kafasının yan tarafındaki çıkıntının oluşması için de oldukça büyük çaba sarf edecek. Düzenli bir ritimde atan kalbi vücudunda kan dolaşımının da başlamasını da sağlayacak. Bağırsakları da yavaştan gelişmeye başlayan minik bebeğinizin ilerleyen zamanla beraber ciğerleri de merhaba diyecek.
6 Haftalık Hamilelik Sürecinde Vücudunuz Nasıl Değişecek?
HCG ismi ile bilinen hamilelik hormonu sebebi ile hamile kadınlar bu süreçte kan akışının artması ile beraber oldukça sık biçimde tuvalete giderler. Kanı daha fazla temizlemeye başlayan böbrekler, hamileliğinizi size bir kez daha hatırlatacak. Tüm bu durumlara ek olarak rahminizin büyümesi ile beraber idrar keseniz baskılanma sonucunda sizde daha fazla tuvalete çıkma isteği yaratacak. Bu bahsettiğimiz durumların siz değerli anne adaylarını endişelendirmesine izin vermeyin, ilerleyen zamanla beraber rahminiz karın boşluğunuza doğru yükselmeye başladığından oluşan bu baskı ortadan kalkacak ve tuvalet probleminiz de eski düzenine dönecek. Hamilelik sürecinde başınıza sık sık gelecek durulardan bir tanesi ise mide ekşime problemidir. Sindirim enzimlerinin yukarı doğru çıkmasına engel olan kaslar, bu süreçte mide ekşimesi problemini gün yüzüne çıkaracak.
Hamileliğin 6.haftası ruhsal olarak oldukça değişken hissedeceğiniz bir süreç olarak da açıklanabilir. Bu durum hormonsal değişimlerin büyük bir etkisi ile açıklansa da, önceki hayatınıza nazaran oldukça farklı bir döneme girmiş olmanız da bu durum üzerinde büyük bir rol oynamaktadır. Henüz erken yaşta hamile kalan bir anne adayıysanız, lekelenme biçiminde kanamalar ile karşılaşmanız oldukça mümkündür. Normal hamilelikte de görülebilmesi son derece mümkün olan bu kanamalar, bazı zamanlarda düşük yapmanın ya da dış gebeliğin habercisi olarak da karşınıza çıkabilir. Kanama yaşadığınız herhangi bir durumda mutlaka ama mutlaka doktorunuza haber vermeyi ihmal etmeyiniz.
6 Haftalık Hamilelerin Uzak Durması Gereken Yiyecek ve İçecekler
Oldukça hassas bir süreçten geçtiğiniz hamilelik döneminde hem kendi sağlığınız hem de minik bebeğiniz sağlığı için yediğiniz ve içtiğiniz şeylere son derece dikkat etmeniz gerekir. Ne yazık ki etrafta, hangi yiyecek ve içeceklerin iyi ya da kötü olduğuna dair çok fazla bilgi dolaşıyor ve bu hassas dönemde tercihiniz olabildiğince ev yapımız temiz yiyecek ve içeceklerden yana olsun. Hamileliğinizin 6.haftasına kadar uzak durmanız gereken yiyecek ve içecekleri listeleyerek buzdolabınıza asın ve 6.haftadan sonraki süreçte de bu yiyecek ve içeceklerden uzak durmaya son derece özen gösterin. Unutmayın ki, siz artık tek can değil iki cansınız ve atacağınız her adımı bir kez değil en az iki kez düşünmek durumundasınız. Midenize giden her şeyin belli bir miktarının minik bebeğinize de konuk olacağını unutmayın!
Resimlerin kaynağı: https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/6-weeks-pregnant