5. Hafta Hamilelik | Beşinci Hafta Gebelik Belirtileri

İçindekiler

5. hafta hamilelik, Gebeliğin 5. haftasında neler olur? Vücudunuzun artık tüm hamilelik belirtileri göstermeye başladığı bu dönem (5.hafta), annelik heyecanının da en yüksek olduğu dönem olarak nitelendirilebilir. 5.haftaya gelindiği vakit hamileliğin kesinleştiğine dair pek çok belirti ile karşılaşabilmeniz mümkündür. Anne adaylarının yaşamış olduğu erken hamilelik belirtileri olarak nitelendirilen kusma, bulantı, göğüslerde meydana gelen hassasiyet, yorgunluk gibi durumlarda yine bu dönemde hamileliğin kesinliğinin habercisidir. Adet gününüz geçiyor ve siz hâlâ adet olmadıysanız, çeşitli pek çok erken hamilelik belirtileri de peşinizi bırakmıyorsa yapacağınız test size nereden bakarsanız bakın hamile olduğunuz sonucunu verecektir. Çeşitli pek çok belirti ile beraber hamile olduğunuzu düşünüyor ve hala bir doktor ile görüşme sağlamadıysanız, bir an önce randevu almanız hem siz değerli anne adayı hem de minik bebeğiniz için son derece doğru bir karar vermiş olacaksınız.

5.Haftalık Hamilelik Döneminde Minik Bebeğiniz Ne Durumda?

Anne adaylarının 5 haftalık hamilelik sürecinde, minik bebeklerinin hücreleri son derece hızlı bir biçimde bölünmeye başlar ve 5. haftada bebek gelişimi hızlı bir artışa girer. Bebeğiniz bu süreçte üç parçadan oluşuyor ve yaklaşık 5mm boylarında sizi karnınızdan selamlıyor. Üç parça diye nitelendirdiğimiz bu parçalar endoderm, mezoderm ve ektoderm olarak isimlendirilir. İlerleyen zaman ile beraber minik bebeğinizin beyin, omurilik ve sinirlerini oluşturmaya başlayacak olan nöraltüp, biraz önce bahsetmiş olduğumuz bebeğin oluşmasını sağlayan üç parçadan birinde, yani ektoderm tabakasının üst kısmında oldukça yavaş bir biçimde biçimlenmeye başlar. Ektoderm ismi ile karşımıza çıkan bu tabaka, zamanın ilerlemesi ile beraber minik bebeğinizin saç, cilt, diş ve tırnaklarının oluşmasını da sağlayacak. Toparlamak gerekirse, hamileliğin en önemli dönemlerinden birisi olarak kabul görülen 5.haftada minik bebeğiniz kendisine ait olan ilk fonksiyonel sistemini geliştirmek için tüm çabasını sarf etmiştir.

5.Haftalık Gebelik Döneminde Vücudumdaki Değişimler Nelerdir?

5. hafta hamilelik belirtileri farklılaşmaya başlar. Adet görmeme, çeşitli kanamalar (yerleşme kanaması), göğüslerde hassasiyet vs. gibi durumlar ile vücudunuzda anormal değişiklikler görülür. Hamilelik sürecinde meydana gelen kanamaları doktorunuza bildirmeyi kesinlikle ihmal etmeyin. Hayat kalitenizin düşmeye başladığı bu dönemde, gündelik yaptığınız işlerde aksama, rutin düzeninizin bozulması gibi durumlar söz konusudur. Sabahları yataktan çıkmak istememe duygusu, kendinizi yorgun hissetmeniz gibi daha pek çok sebep de yine hamilelik ile beraber hormonların doğurduğu durumlardır. Moralinizi daima yüksek tutmaya çalışın ve bebeğiniz ile geçireceğiniz güzel günleri hayal edin.

5. hafta hamilelik belirtileri

Sağlıklı Hamilelik İçin: İlk Doktor Randevunuz

Erken hamilelik döneminde doktorunuz ile sık sık görüşmeye özen gösterin, bu durum sizi her anlamda rahatlatacaktır. Henüz doktorunuz ile görüşmediyseniz derhal bir randevu alın ve unutmayın ki hazırlıklı bir biçimde doktora gitmeniz sizi daha iyi hissettirecektir. Hamilelik sürecinize yakın bir zamanda yaptırmış olduğunuz kan tahlillerini de doktorunuza göstermenizde fayda vardır. Ailenizde genetikfaktörlerin başrolü oynadığı herhangi bir hastalık var ise bu durumu da doktorunuz ile paylaşmanız büyük önem taşır.

5.Hafta Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Hamileliğin her dönemi için mutlaka uyulması gereken hususlar vardır ve uyacağınız bu hususlar size bol bol huzur ve mutluluk getirecek!

  • Hamileliğinizi etkileyebilecek bazı sağlık problemleriniz var ise (akciğer-kalp rahatsızlıkları, zihinsel sağlık problemleri, epilepsi vs.) hamileliğin erken dönemlerinde annelik bakımınıza başlamaya son derece önem göstermelisiniz.
  • Doktorunuz hamilelik durumunuz için herhangi bir ilaç alıp almayacağınız konusunda size çeşitli tavsiyeler verecektir ve siz ile bebeğinizin gereksinim duyduğu uzman bakımı sağlarken, sizi yönlendirmeyi de asla ihmal etmeyecektir.
  • Hamileliğinizin erken dönemlerinde doktorunuza danışmadan reçeteli ilaç almaya son vermeniz de yine önemli adımlardan birisidir.
  • Hamilelik sürecinde sigara içmemeniz hem kendiniz hem de bebeğiniz için son derece önemli bir adım olacaktır.
  • Hamilelik sürecinizde oluşabilecek enfeksiyonları önlemek adına bazı yiyecekleri yememeye özen göstermelisiniz.

İlgili İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir