5. ay gebelikte beslenme için mutlaka bol bol sıvı tüketilmelidir. Yeterli miktarda su tüketildiğini anlamak için idrar takibi yapılabilir. Gebelikte sıvı alımında taze meyve suları da sık sık tüketilebilir. Meyve sularını evde taze sıkılmış olarak yaparsanız daha lezzetli ve daha sağlıklı olacaktır. Bu sayede meyve sularından bol bol C vitamini takviyesi almış olursunuz. Fakat meyve suları sıkıldıktan sonra asla bekletilmemeli ve hemen tüketilmelidir. Aksi takdirde bakteriler tarafından içerisinde bulunan vitamin ve mineraller yok olacaktır.
5. ay hamilelikte beslenme için süt ve süt ürünleri grupları bol bol tüketilmelidir. Hamileliğin 5.ayında artık süt, peynir, kefir gibi besinlerin sıklıkla alınması gerekir. Çünkü bu besinler bol miktarda kalsiyum, fosfor, potasyum gibi pek çok mineral barındırır. Bunun yanı sıra önemli pek çok vitamin gruplarını da içerir. Bu besinleri tüketen anneler ve bebeklerin gelişimi de daha olumlu olacaktır. Aynı zamanda süt, ayran ve kefir tüketimi sıvı tüketimine de destek olacaktır. Bu besinlerin yanında meyve tercih ederek kan şekerinizi dengeleyebilirsiniz.
Ihlamur ve rezene çayı bu dönemlerde tüketilebilir. Vücut direncinizi arttırmak ve hastalıklara karşı daha güçlü olmak adına bu çaylar oldukça önemli bir rol oynar. Aynı zamanda rezene çayı kabızlık ve gaz sorunlarını da ortadan kaldırır. Tabi bu çayları tüketmeden önce doktorunuza danışmanız daha doğru olacaktır.
5. Ay Gebelikte Neler Yenmelidir?
- Hamilelikte tiroid hormonlarının yapımı daha da artar ve bu da iyot ihtiyacının artmasına sebep olur. Bu yüzden hamilelikte iyotlu tuz kullanılması daha iyi olacaktır.
- 5.ay gebelikte beslenme için mutlaka protein desteği alınmalıdır. Protein desteği her dönemde oldukça önemli iken bu aylarda daha fazla önem taşımaya başlar. Bebeğin gelişimi ve sağlığı açısından protein ağırlıklı olan besinlere yönelmek daha iyi olacaktır. Proteini almak için en iyi besin kırmızı ettir.
- Pekmez enerji kaynağı olan besinlerdendir ve hamilelik döneminin tam da bu aylarında tüketilmesi gerekir. Çünkü artık bebeğin büyümesiyle annenin daha yorgun düşmesi enerjisinin azalmasındandır. Enerjisini toplamak adına pekmez tüketimi oldukça iyi olacaktır.
- D vitamini gebelik döneminde alınması gereken önemli vitaminlerden biridir. Bu vitamin eksikliğinin görülmesinde bazı sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir. Bu yüzden D vitamini takviyesi alınması daha doğru olacaktır.
Gebelikte Beslenme Sonraki Aylar
1.Ay Gebelikte Beslenme
Süt ve süt ürünleri 1.ay gebelikte beslenme için kesinlikle tüketilmesi gereken besinlerdendir. Kalsiyum, potasyum, fosfor gibi mineraller bu besinlerle alınır. Bunun dışında ana öğünlerde yoğurt ya da ayran tüketilebilir.
2.Ay Gebelikte Beslenme
2.ay gebelikte beslenme döneminde yaşanılan mide bulantılarını bastıracak ve azalmasına yardımcı olacak olan besinler de vardır. Yoğurt ve şeftali bileşimi mide bulantılarının önüne geçebilir.
3.Ay Gebelikte Beslenme
3.ay gebelikte beslenme döneminde artık annelerin iştahı yavaş yavaş açılmaya başlayacaktır. Bu dönemde beslenme düzenine dikkat edilmesi ve gereken besin takviyelerinin de alınması oldukça önemlidir.
4.Ay Gebelikte Beslenme
4.ay gebelikte beslenme döneminde vitamin ve minerallerin önemini de göz ardı etmemek gerekiyor. Folik asit, vücudun kan yapması ve yeni hücre oluşumu gibi önemli özelliklere yarar.
6.Ay Gebelikte Beslenme
6.ay gebelikte beslenme dönemi artık en önemli dönemlerden biridir. Bebeğin gelişebilmesi için daha düzgün ve sağlıklı bir beslenme düzeninin devam ettiği dönemdir. Bu dönem içinde alınması gereken vitaminler, besin takviyeleri ve mineraller vardır.
7.Ay Gebelikte Beslenme
7. ay gebelikte beslenme için anne doyurucu besinlerden çok yararlı besinler tüketmeye odaklanmalıdır. Bebeğinin büyümesini ve gelişimini artıracak besinler bebek için çok önemlidir.
8.Ay Gebelikte Beslenme
8. ay anne ve bebek için sona yaklaşıldığının bir göstergesidir. Artık doğuma biraz daha yaklaşılmış ve vücut için de etkisini gösterir. Bu yüzden anne beslenme alışkanlıklarına fazlasıyla dikkat etmelidir.
9.Ay Gebelikte Beslenme
9. ay bebek için büyüme ve gelişiminin en önemli dönemleridir. Bu dönemde bebeğin kalp sağlığı korunmalıdır. Mineral ve vitamin bolca tüketilmelidir. 9 ay bebeğin kalp gelişimi için önemli bir dönemdir ve annenin tükettiği vitamin, mineral gibi, besin türleri bu gelişimi doğrudan etkiler.