4. Ay Gebelikte Beslenme Önerileri ve Püf Noktalar

İçindekiler

4 ay gebelikte beslenme

Gebeliğin ilk üç ayı genellikle bulantı ve uyku hali ile geçer. Bu dönemlerde annenin çok fazla tatlı ya da tuzlu yeme isteği artabilir. Bu aylarda bebek için besin değeri yüksek olan besinleri tüketmek daha faydalı olacaktır. Bebeğin gelişimi için 4.aydan sonra günlük beslenmede belli bir düzeyde kalori artışı yapılabilir. Fakat yapılacak olan bu kalori artışları ise enerji kaynaklı olmalıdır. 4.ayda artık kilo alımı gerçekleşmeye başlar ve karın belirginleşir. Yeterli ve dengeli beslenmenin dışında gün içinde belli miktarda yürüyüş yapılabilir.

4. ay gebelikte beslenme döneminde vitamin ve minerallerin önemini de göz ardı etmemek gerekiyor. Folik asit, vücudun kan yapması ve yeni hücre oluşumu gibi önemli özelliklere yarar. Bu yüzden gebelik döneminde folik asit alımı çeşitli sorunların önüne geçmek için oldukça yararlı olacaktır. Folik asit açısından zengin kaynaklara bakıldığı zaman mercimek, kuşkonmaz gibi besinler tüketilebilir.

Hamilelik döneminde kalsiyum ve fosfor bebeğin gelişimi için önemli bir yer tutar. Özellikle kalsiyumun büyük bir kısmı gebeliğin son üç ayında birikir. Kalsiyum alımı vejetaryen olan kişilerde daha az olarak görülür. Bu yüzden süt, yoğurt, fındık, yeşil yapraklı sebzeler tüketilerek kalsiyum takviyesi alınabilir.

4. ay gebelikte beslenme

4.ay gebelikte beslenmede demirin ise oldukça büyük bir önemi vardır. Anne ve bebek için kan yapımına destek olur. Demir eksikliği olan hamilelere ise demir takviyesi verilir. Et ve et ürünleri, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler tüketilerek demir takviyesi alınabilir.

B12 vitamini ise sinir siteminin gelişmesine yardımcı olmak adına önemlidir. B12 yetersizliğinde doğumsal anomaliler ya da sinir sistemi bozuklukları oluşabilir. Bu vitamin takviyesi et, balık, yumurta gibi besinlerden alınabilir.

Çinko hamilelik döneminde mutlaka alınmalıdır. Çinko içerikli gıdalar için deniz ürünleri, süt ürünleri gibi gıdalar tüketilebilir.

4. Ay Gebelik Döneminde Neler Tüketilmelidir?

4. ay gebelikte beslenme için omega-3 desteği alınması da gerekir. Ceviz, badem, soya, yeşil yapraklı sebzeler gibi omega-3 açısından zengin içerikli besinler tüketilebilir. Avokado, ara öğünlere eklenerek tüketilebilecek besinlerdendir. Bu besin içinde bol miktarda folik asit vardır. Bunun yanı sıra kalsiyum alımı ise son derece önemlidir. Peynir gibi süt ürünleri tüketilerek kalsiyum desteklenebilir.

Gebelikte Beslenme Sonraki Aylar

1.Ay Gebelikte Beslenme

Süt ve süt ürünleri 1.ay gebelikte beslenme için kesinlikle tüketilmesi gereken besinlerdendir. Kalsiyum, potasyum, fosfor gibi mineraller bu besinlerle alınır. Bunun dışında ana öğünlerde yoğurt ya da ayran tüketilebilir.

2.Ay Gebelikte Beslenme

2.ay gebelikte beslenme döneminde yaşanılan mide bulantılarını bastıracak ve azalmasına yardımcı olacak olan besinler de vardır. Yoğurt ve şeftali bileşimi mide bulantılarının önüne geçebilir.

3.Ay Gebelikte Beslenme

3.ay gebelikte beslenme döneminde artık annelerin iştahı yavaş yavaş açılmaya başlayacaktır. Bu dönemde beslenme düzenine dikkat edilmesi ve gereken besin takviyelerinin de alınması oldukça önemlidir. 

5.Ay Gebelikte Beslenme

5.ay gebelikte beslenme için mutlaka bol bol sıvı tüketilmelidir. Yeterli miktarda su tüketildiğini anlamak için idrar takibi yapılabilir. Gebelikte sıvı alımında taze meyve suları da sık sık tüketilebilir.

6.Ay Gebelikte Beslenme

6.ay gebelikte beslenme dönemi artık en önemli dönemlerden biridir. Bebeğin gelişebilmesi için daha düzgün ve sağlıklı bir beslenme düzeninin devam ettiği dönemdir. Bu dönem içinde alınması gereken vitaminler, besin takviyeleri ve mineraller vardır.

7.Ay Gebelikte Beslenme

7. ay gebelikte beslenme için anne doyurucu besinlerden çok yararlı besinler tüketmeye odaklanmalıdır. Bebeğinin büyümesini ve gelişimini artıracak besinler bebek için çok önemlidir.

8.Ay Gebelikte Beslenme

8. ay anne ve bebek için sona yaklaşıldığının bir göstergesidir. Artık doğuma biraz daha yaklaşılmış ve vücut için de etkisini gösterir. Bu yüzden anne beslenme alışkanlıklarına fazlasıyla dikkat etmelidir.

9.Ay Gebelikte Beslenme

9. ay bebek için büyüme ve gelişiminin en önemli dönemleridir. Bu dönemde bebeğin kalp sağlığı korunmalıdır. Mineral ve vitamin bolca tüketilmelidir. 9 ay bebeğin kalp gelişimi için önemli bir dönemdir ve annenin tükettiği vitamin, mineral gibi, besin türleri bu gelişimi doğrudan etkiler. 

İlgili İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir