30 hafta hamilelik belirtileri
30. hafta hamilelik sürecinde kilo alma, ruh hali değişiklikleri, yorgunluk gibi durumlara alıştığınız bir dönemdir. Çünkü bu haftaya kadar artık hamileliğin verdiği belirti ve değişimleri sık sık yaşamışsınızdır. Bu da 30 ve 30. Haftadan sonra sürece daha adapte olmanızı ve uyum sorunu yaşamamanızı sağlayacaktır. Bu döneme kadar yaşadığınız belirtiler sizi rahatsız etse de bebeğinizin sağlıklı doğumuna şahit olduğunuzda yaşadığınız sıkıntılar bitecektir. Bu süreçte bebek gelişimiyle ilgili bol bol kitap okumalı ve çocuğunuzun gelişimi için bilgi edinmelisiniz. Bu süreçten itibaren kendiniz hamile psikolojisinden ziyade sürece ayak uydurmuş ve normal aktivitelerine zaman ayırabilen birine dönüştürmelisiniz. Kendinizi geliştirebileceğiniz bu dönemde sağlığınıza da özen göstermelisiniz. Kulaktan dolma bilgileri uygulamak yerine uzman tavsiyesiyle hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için uygun beslenme düzenini sağlamalısınız.
Hamileliğin 30. haftasında vücuttaki değişimler
Hamileliğin 30. haftasından itibaren anne adayları doğumu iple çeker ve bir an önce bebeğine kavuşmak için gün sayar. Duygusal ve fiziksel değişikliklerin arttığı bu dönemde anne adayları bir an önce hamilelik sürecinin sona ermesini isteyebilir. 30. hafta hamilelik belirtileri ile vücudunuzda ve ruh halinizde meydana gelen değişimler sizi çok yorduğu için bunlarla başa çıkmakta zorlanabilirsiniz. Birkaç hafta sonra bu sürecin sona ereceğini ve bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza alacağını unutmayın. Bunu kendinize hatırlatırsanız hamilelik dönemini daha sakin bir ruh haliyle atlatmanız mümkündür.
- Kilo artışı bu haftadan itibaren en çok yaşanan değişikliklerden biri olacaktır. Her hafta aynı oranda kilo almasanız da ağırlığınızda hızlı bir artış yaşamanız mümkündür.
- Besleyici gıdalar tüketerek dengeli beslenmeye dikkat etmeniz gerekir çünkü bu haftadan itibaren anne karnındaki bebek daha fazla besine ihtiyaç duyar.
- Bakteriyel enfeksiyon türü özellikle bu dönemde sık rastlanır. Rektumda ve vajinada görülen bu enfeksiyon hamile kadınlar için zararlı olmayan bir durumdur. Ancak doğumdan sonra bebekte enfeksiyon meydana gelebilir ve bebeğin güvenli tutulması gerekir. Bu yüzden b grubu strep testi pozitif olan annelere antibiyotik tedavi uygulanarak bebeğin güvende tutulması sağlanır.
- Bu haftadan itibaren ardan bel ve sırt ağrıları yaşamanız normaldir. Hafif ve düzenli egzersizler yaparak ağrılarınızın şiddetini azaltabilir ve rahatlayabilirsiniz.
- Uyku sorunları yaşayabileceğiniz bu dönemde gece sık sık uyanmanız ve gün içinde yorgun olmanız normaldir. Ancak bu durum sizin ruh ve beden sağlığınız açısından olumsuz yaratabileceği için rahat uyku pozisyonlarını denemeniz gerekir. Yeterli uyku fiziksel hem de ruhsal açıdan kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
- Gebelik diyabeti tanısının konulabileceği bu dönemde şeker seviyesinde yükselme meydana gelebilmektedir. Dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam tarzıyla bu sorunu kontrol altına alabilirsiniz. Bu süreçte yaşanan diyabet sorunu doğumdan sonra devam etmez ve hayatınızda olumsuz değişiklikler yaratmaz.
- Anemi sorunu bu haftalarda görülebilir bu yüzden bebeğin gelişimi için doktor tavsiyesinde demir takviyesi almaya özen göstermelisiniz. Aynı şekilde demiri besinlerden almaya çalışın ve yetersiz olduğu takdirde doktorunuza başvurun.
- İç organlarınızda baskı hissetmeniz bebeğiniz hızla büyüdüğü için normaldir.
- Mesaneye baskı yapıldığı için bu dönemde tuvalete gitme sıklığınızda artış yaşanabilir.
- Duygusal tepkilerinizde sıklık yaşanabilir ve daha hassas bir yapıya bürünebilirsiniz. Kırılgan olduğunuz bu dönemde insanlarla olan iletişiminize özen göstermeniz ve özellikle eşinizle kaygılarınızı paylaşmalısınız.
- Bu dönemde meydana gelen hormonsal değişiklikler bazı olaylara aşırı tepki vermenize ve kendiniz kötü hissetmenize neden olabilir.