3. ay gebelikte beslenme döneminde artık annelerin iştahı yavaş yavaş açılmaya başlayacaktır. Bu dönemde beslenme düzenine dikkat edilmesi ve gereken besin takviyelerinin de alınması oldukça önemlidir. Gebelik döneminde başlarda bazı besinlere karşı tiksinti ve iştahsızlık yaşanabilir. Normal yaşantınızda çok sevdiğiniz bir besini asla istemeyebilirsiniz. Özellikle bu durum süt ve süt ürünleri için geçerli oluyor. Eğer süt tüketimi yapmak istemezseniz bu besin ögesinin yerine kefir tüketimi yapabilirsiniz. Süt ürünleri kalsiyum, potasyum, fosfor gibi pek çok mineral içerdiğinden gebelik döneminde mutlaka alınması gereken besinlerdir.
Hamilelikte alınması gereken besinlerden biri de et grubu tüketimidir. Çünkü protein kaynaklı olan bu besinler sayesinde gerekli B12 ve B6 gibi önemli vitaminler alınabilir. Protein almak bebeğin gelişimi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Gebelikte beslenme düzeni oluşturulurken mutlaka her gün olacak şekilde protein kaynaklı besinler tüketilmelidir. Yetersiz protein alımında ise gebelerde vitamin eksikliği gözlenebilir. Eğer bu tür besinlere karşı bir tiksinti durumu söz konusu ise doktora danışarak yardım alınabilir. Bunun yerine omega-3 takviyesi de alınabilir.
3.ay gebelikte beslenme için karbonhidrat alımı da oldukça önemlidir. Kilo alma korkusu ile karbonhidratı hayatımızdan tamamen çıkarmak oldukça yanlış bir karar olacaktır. Tahıl içerikli karbonhidrat tüketimi daha doğru olacaktır. Bu sebepten ötürü kompleks karbonhidrat tüketimi yapılabilir. Kompleks karbonhidratların lif içerikli olmaları vücudu daha fazla çalışmaya zorlayacaktır.
3. Ay Gebelikte Neler Yenmelidir?
- Bu dönemde ceviz, badem ya da kabak çekirdeği gibi çinko içerikli besinlerin tüketilmesi gerekir. Çinko bebeğin beyin gelişimi için çok yararlıdır.
- 3. ay gebelikte beslenme için B12 takviyesi mutlaka alınmalıdır. Çünkü B12 sinir sistemi gelişimini destekler. Bunun yanı sıra folik asit ve A vitamini desteği de alınmalıdır. Bu vitaminlerin eksik olması B12 vitaminin emilmesinde sorun olmasına neden olur. B12 vitamin desteği ise genellikle kırmızı et ürünlerinde yer alır. Bunun yanı sıra yumurta ve peynir gibi besinler de tüketilebilir.
- Yoğun lif içeren yulaf, oldukça tok tutan besinlerden biridir. Kan şekerinin dengelenmesini sağlar ve enerji arttırmaya yardımcı olur. Ara öğünlerde meyve, süt ve yulaf bir arada tüketilebilir.
Gebelikte Beslenme Sonraki Aylar
1.Ay Gebelikte Beslenme
Süt ve süt ürünleri 1.ay gebelikte beslenme için kesinlikle tüketilmesi gereken besinlerdendir. Kalsiyum, potasyum, fosfor gibi mineraller bu besinlerle alınır. Bunun dışında ana öğünlerde yoğurt ya da ayran tüketilebilir.
2.Ay Gebelikte Beslenme
2.ay gebelikte beslenme döneminde yaşanılan mide bulantılarını bastıracak ve azalmasına yardımcı olacak olan besinler de vardır. Yoğurt ve şeftali bileşimi mide bulantılarının önüne geçebilir.
4.Ay Gebelikte Beslenme
4.ay gebelikte beslenme döneminde vitamin ve minerallerin önemini de göz ardı etmemek gerekiyor. Folik asit, vücudun kan yapması ve yeni hücre oluşumu gibi önemli özelliklere yarar.
5.Ay Gebelikte Beslenme
5.ay gebelikte beslenme için mutlaka bol bol sıvı tüketilmelidir. Yeterli miktarda su tüketildiğini anlamak için idrar takibi yapılabilir. Gebelikte sıvı alımında taze meyve suları da sık sık tüketilebilir.
6.Ay Gebelikte Beslenme
6.ay gebelikte beslenme dönemi artık en önemli dönemlerden biridir. Bebeğin gelişebilmesi için daha düzgün ve sağlıklı bir beslenme düzeninin devam ettiği dönemdir. Bu dönem içinde alınması gereken vitaminler, besin takviyeleri ve mineraller vardır.
7.Ay Gebelikte Beslenme
7. ay gebelikte beslenme için anne doyurucu besinlerden çok yararlı besinler tüketmeye odaklanmalıdır. Bebeğinin büyümesini ve gelişimini artıracak besinler bebek için çok önemlidir.
8.Ay Gebelikte Beslenme
8. ay anne ve bebek için sona yaklaşıldığının bir göstergesidir. Artık doğuma biraz daha yaklaşılmış ve vücut için de etkisini gösterir. Bu yüzden anne beslenme alışkanlıklarına fazlasıyla dikkat etmelidir.
9.Ay Gebelikte Beslenme
9. ay bebek için büyüme ve gelişiminin en önemli dönemleridir. Bu dönemde bebeğin kalp sağlığı korunmalıdır. Mineral ve vitamin bolca tüketilmelidir. 9 ay bebeğin kalp gelişimi için önemli bir dönemdir ve annenin tükettiği vitamin, mineral gibi, besin türleri bu gelişimi doğrudan etkiler.