29. Hafta Hamilelik | Yirmi Dokuzuncu Hafta Gebelik Belirtileri

İçindekiler

29. hafta hamilelik

29. Hafta Hamilelik Belirtileri

29. hafta hamilelik döneminde daha önceki haftalarda olmayan sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu haftada vücudunuzda ödem olabileceğinden el ve ayaklarınızda şişmeler görülebilir. Bu yüzden daha zor hareket edebilir ve ağrı yaşayabilirsiniz. Ellerinizde oluşabilecek şişmelere karşı bu bölgede kullandığınız takıları çıkarmanız ve özellikle yüzük takmamanız önerilir. Yüz ve el bölgesinde aşırı şişme olursa doktorunuza mutlaka başvurmalısınız. Kalsiyum yetersizliğinden ötürü bacaklarınızda kramplar ve kasılmalar meydana gelebilir. Bu durum kalsiyum ile magnezyum dengesinin bozuk olmasından da kaynaklanabilir. Bu yüzden doktorunuza danışarak gereken tedaviyi alarak vücudunuza takviye sağlamalısınız.

Bu hafta egzersiz yapmaya başlayabilirsiniz ancak önceki haftalar yapmadıysanız kendiniz çok zorlamayın. Yüzme, yoga, yürüyüş gibi egzersizler bu dönemde size çok iyi gelecektir. Spor yapmaya karar verdiyseniz doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin ve bir uzmanla çalışmaya özen gösterin. Hamileliğiniz için bir risk taşımadığı takdirde sürecin sonuna kadar yüzme sporuyla ilgilenebilirsiniz. Bu dönemde yüzme en iyi egzersizlerden biri olup anne adayına çok rahatlık sağlayacaktır. Yüzme hem vücudun hareket kabiliyetini artıracak hem de zihin olarak sizi dinlendirecektir. Ancak bir havuzda yüzecekseniz havuzun temizliği sizin ve bebeğinizin sağlığı için çok önemlidir. Bu durum denizde de geçerlidir ve her iki yerde de suyun temiz olmasına dikkat etmeniz gerekir.

29. hafta hamilelik
29. Hafta Hamilelik | Yirmi Dokuzuncu Hafta Gebelik Belirtileri 1

Gebeliğin 29. haftasında bebekte görülen değişimler

29. hafta hamilelik belirtileri açısından önemli bir hafta olup erken doğum riskini taşıyan dönemlerden bir tanesidir. Bu haftada doğarak prematüre sınıfına giren bebeklerde koku, tat ve ses gibi algıların tam olarak gelişmediği gözlemlenmiştir. Bu haftadan itibaren hareketlerinize daha çok dikkat etmeniz gerekir ve vücudunuzda görülen beklenmedik durumlar için hemen doktorunuza başvurmanız gerekir.

  1. 29. haftadan itibaren bebeğinizin kasları güçlenmeye başlayarak hareket yeteneği artar. Bebeğiniz bulunduğu bölgede pozisyon değiştirmeye başlar ve dönerek hareket eder.
  2. Sinir sisteminin gelişmeye başladığı bu dönemde bebek sert tekmeler atabilir. Bununla beraber minik yumruklar da gelişen sinir sistemiyle beraber hissedilir.
  3. Bu hafta ultrason görüntülerinde kemikler parlak bir şekilde görülür. Çünkü kemikler sert bir hal almaya başlamış ve güçlenmeye devam etmiştir.
  4. Nefes alma hareketlerine devam eden bebeğinizin karaciğeri gelişim göstermiş ve olgunlaşmıştır.
  5. Ultrason görüntülerinde bebeğinizin hıçkırdığını ya da parmağını emdiğini görebilirsiniz.
  6. Bebeğiniz bu hafta baş aşağı pozisyonunda durmaya başlamış olabilir ancak hala düz duruyorsa da endişelenmenize gerek yoktur.

Hamileliğin 29. Haftasında anne vücudunda yaşanan değişimler

29. hafta gebelik döneminde bebek ciddi şekilde büyüdüğü için iç organlarınızda bazı değişimler yaşanabilecek. Bağırsaklarınız ve mideniz yukarı doğru sıkışacak ve rahimdeki kaslar güçlenecek. Sindirim sisteminizde yaşadığınız hazımsızlığın en büyük nedeni olarak görülen bağırsak ve midede yaşanan bu sıkışmalar sizi rahatsız edebilir. Bu yüzden hazımsızlığı hafifletmek için uygun bir diyet yapmalı ve beslenme düzeninizi ona göre şekillendirmelisiniz. Bunun için doktorunuza da başvurarak gerekli tedbirleri almanız gerekir. Bu haftadan itibaren prolaktin hormonunda artış olacağı için memede süt oluşumu sağlanır. Bu yüzden göğüs bölgesinden gelen sızıntılar görürseniz endişe yapmanıza gerek yoktur.

 29. Hafta hamileliğin epey ilerlediği bir dönem olduğu için anne adayları beklemekten kaynaklı bir yılgınlık yaşayabilir. Gerek ağrıların artması gerekse vücutta hissedilen ağırlık annelerin farklı bir psikolojiye bürünmesine neden olabilir. Bu dönemde ayrıca doğumla ve bebekle alakalı bazı endişeler duyabilirsiniz. Bu yüzden 29. haftadan itibaren sevdiğiniz insanlarla vakit geçirmeye ve dinlenmeye özen gösterin. Kendinizi stresten uzak tutmak için farklı aktivitelerle meşgul olmaya çalışın.

İlgili İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir