28. Hafta Hamilelik Belirtileri
1000 gram ağırlığında olan bebeğiniz bu haftaya kadar ciddi bir büyüme yaşar. Bu haftadan itibaren bir stetoskop kullanarak bebeğin kalp atışları dinlenebilir. Doğru yeri bulmak zor olsa da eşiniz ya da yakınınız da karnınıza bir kulak koyarak onu duyabilir. 28. Hafta gebelik belirtileri daha çok sizin ilerleyen hamilelik sürecinizde yaşadığınız sorunlarla ilgilidir. Ayrıca bu dönemde bebeğiniz daha çok büyür ve sizin de ağırlığınız artar. Bebeğiniz kilo almaya ve büyümeye devam eder çünkü cildinizin alt katmanında daha çok yağ görünür. Bu haftada;
- Tansiyonunuzu belirli aralıklarla ölçün/ölçtürün.
- Reflü ya da mide ekşimesi gebelik sürecinde yaygın görüldüğü için diyetinize dikkat edin. Özellikle bu dönemde rahatsız edici düzeyde olabilen bu rahatsızlıklar zararlı olmasa da sizi gün içinde huzursuz eder. Az az ancak sık sık beslenerek mide ekşimesini hafifletebilirsiniz. Eğer diyetinize uymanıza rağmen bu rahatsızlığınız devam ederse doktorunuza başvurarak uygun tedavi yöntemini seçin. Reflünün oluşma nedenlerinden biri yemek borusunun mideyle birleştiği kısımdaki sfinkter hormonlar sebebiyle gevşeme göstererek yiyeceklerin daha kolay biçimde yemek borusuna kaçmasıdır. Bu yüzden bir öğünde aşırı miktarda yemek tüketiminden kaçının ve daha az porsiyonlarda yemek yemeye özen gösterin.
- Karnınızdaki bebeğinizi korumak adına size gebelik sürecinde bir enjeksiyon önerilir çünkü kan grubunuzun rhesus negatif olması mümkün olduğunda bunun yapılması gerekir. Gelecekte tekrar yaşayabileceğiniz bir hamilelik döneminde bebeğinizin sağlığını korumak adına doğum esnasında bebeğiniz ile sizin kanınızla alakalı testler tekrar yapılacaktır.
- Bebeğiniz ve sizin için gerekli olan egzersiz yapmak bu dönemde de çok gereklidir. Bu süreçte bir spor eğitmeniyle çalışmanız imkânınız varsa daha doğru olacaktır. Böylece bilinçsiz hareketlerden uzak durarak bebeğinizin ve sizin sağlığınızı tehlikeye atmamış olursunuz.
Hamileliğin 28. Haftasında vücutta oluşan değişimler
Hamileliğin 28. Haftası itibariyle artık doktorunuza daha sık gidebilir ve 2 haftada bir doktorunuza danışabilirsiniz. Farklı bir sağlık durumunuz varsa doktorunuz bu aralığı daha kısa tutarak sizi sık muayene edecektir.
- Karmaşık duygulara sahip olabilirsiniz ve bu dönemde psikoloji açısından farklı ruh hallerine bürünebilirsiniz. Güvensizlik, korku ve şüphe gibi duygular en çok hissettiğiniz duygular arasında olabilir. Bu hislerden uzaklaşmak adına sevdiklerinizle daha sık vakit geçirmeye özen göstermeli ve gün içinde bir araya gelemiyorsanız onları aramalısınız. Farklı ve sizi rahatsız eden bir hamilelik belirtiniz olduğunda çok beklemeden bir sağlık kurumuna başvurmanız gerekir. Bu yüzden hem içinizin rahatlaması hem de olası bir tehlikeye karşı randevu gününü beklemeden sağlık kuruluşuna uğramalısınız. Erken tedbir almak bu süreçte daha da önemli olduğu için ekstrem bir durumda doktorunuza derhal başvurmanızı öneririz.
- Kabızlık şikâyeti bu dönemde de artarak devam edebilir çünkü rahim kolon üzerine baskı uygular. Çatlak oluşumuna da neden olabilecek bu durum aynı şekilde hemoroidi de meydana getirebilir. Bol bol su tüketerek ve lifli gıdalar yiyerek bu süreci çok zorlanmadan atlatmanız mümkündür.
- Mide ekşimesi sorunu rahmin göbek üzerinde yükselip mideye baskı yapması sonucunda ortaya çıkar ve bu da sizi huzursuz eder.
- Uykusuzluk bu dönemde en sık karşılaşılan problemlerden biri olup özellikle gece uykularında sık sık uyanma durumu gözlenebilir. Kendinizi yorgun hissettiğiniz bu dönem genellikle rahat bir uyku süreci geçirmediğiniz için olur.
- Karın şişmesi, gaz gibi rahatsızlıklar sindirim sisteminde meydana gelen bozulmalardan ötürü olabilir. Bu yüzden porsiyonlarınızı küçük tutun ancak yeteri kadar beslenmeye özen gösterin.