26. Hafta Hamilelik Belirtileri
Bebeğin boyu ortalama 35 santim olarak ölçülür, ayrıca bu hafta içerisinde 800 grama yakın bir kilosu bulunur. Cildindeki dokular büyük bir hızla gelişir ve kilo alımı bu haftadan sonra daha da hız kazanır. Ultrason görüntüsünde oldukça kırışık bir cildi olduğuna şahit olunabilir. Görüntüsü kırmızıdır, bunun nedeni ise kılcal damarlarının belirginleşmeye başlamasıdır. Parmaklarının oluşumu büyük ölçüde tamamlanmış ve tırnakları da meydana gelmiştir. Tırnakları artık gözle görülür bir hale gelir.
26. Hafta Bebeğin Anne Karnındaki Gelişimi
- 26. hafta hamilelik belirtileri içinde bebeğin duyu organları en hızlı gelişime sahip bölgesidir. Seslere karşı artık duyarlı bir hale gelir ve sesli ortamlarda hareketliliği ile hissedilir.
- Bebeğin ışığa karşı hassasiyeti meydana gelir ve parlak ışığa kıvrılmaları ile tepki verir.
- Akciğerleri hala gelişim aşamasındadır ve küçük hava kesecikleri gelişmeye devam eder.
- Ultrason görüntüsü sonucunda bebeğin solunum yaparken kasları gözlemlenebilir. Bu aktivitesi sayesinde bebek doğduğunda rahat bir solunum gerçekleştirir.
- Anne karnındaki bebeğin gözleri açılır ve ultrasonda açık olarak görüntü alınabilir. Gözün pigmentleri henüz oluşmamıştır ve göz rengi belli değildir.
- 26. hafta bebeğin anne karnındaki değişimin sırasında bebeğin artık kendisine ait bir düzeni vardır. Günün belirli saatlerinde uyurken, belirli saatlerinde de oldukça aktiftir.
26. Hafta Hamilelikte Annenin Bedenindeki Değişimler
- Annenin hamileliğin 26. haftasında aldığı kilo 7 ile 10 arasında olmalıdır. Bu sayıların üstündeki miktarlar dengeli bir beslenme yapmanın vakti geldiğini işaret eder.
- Annenin sıklıkla baş ağrısı yaşaması oldukça normaldir.
- Sırtta oluşan ağrı ya da bacaklara giren kramplar hamilelikte normal karşılanır. Ayrıca bu zaman içerisinde annede varis oluşumu da gözlemlenebilir.
- Anne ağırlıklı olarak bedeninin sol tarafını kullanmalıdır. Sol tarafa doğru yatıldığında bebek rahat bir dolaşım sağlar ve şişme sorunları ile daha az karşılaşılır.
- Baharatlı gıdalar çok tüketilmemeli ve midenin bozulması engellenmelidir. Mide bu haftalar içerisinde oldukça hassas bir dönemden geçer.
- Anne oldukça sık bir şekilde yemek yemelidir, diyet yapıp besinlerden kesmek sağlıklı değildir. Kan şekerinin düşmemesi için çanta içerisinde sürekli küçük şekerler tutulabilir.
- Hapşırma ya da öksürme esnasında idrar tutamamak 26. hafta anne bedenindeki değişimler arasındadır.
26. Haftada Annenin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
- Hamilelik sürecinde anne yediklerine çok dikkat etmelidir. Annenin yediği yiyecekler doğrudan bebeğe besin olarak gider. Bu sebeple besin değeri yüksek olan yiyecekleri tüketmeye ağırlık gösterilmelidir. 26. hafta hamilelik belirtileri annenin beslenmesine göre değişiklik gösterebilir. Anne sağlıklı besleniyor ise bebek daha hızlı ve sağlıklı bir gelişim sağlar.
- Gün içerisinde beş öğün yemek yenilmelidir. Bu öğünlerin bazılarında sebze ya da meyve çeşitlerinden en az bir tane bulunmalıdır. Bu sebzeler ile birlikte kalsiyum, çinko ve demir minerallerini almaya başlar. Protein ihtiyacı ise hayvan etlerinden alınabilir et, balık ve tavuk tüketimi düzenli aralıklar ile gerçekleştirilmelidir. Vejetaryen bir beslenme şekline sahip bir gebelik yaşanılıyor ise protein ihtiyacı bakliyatlar ile karşılanmalıdır. 26. hafta annenin beslenmesi oldukça önemlidir. Sebze tüketimi ile kabızlık sorunu önlenebilir.
26. Hafta Hamilelikte Araştırılması Gereken Bilgiler
Bu haftada doğuma ortalama üç ay gibi bir süre kalmıştır. 26. Hafta hamilelik zamanında anne artık doğumun gerçekleşme süreçleri hakkında öğrenimler gerçekleştirmelidir. Doğumda yaşayacaklarını bilmeli ve kendisini hazırlamalıdır. Eğer annenin bir doğum uzmanı ya da diyetisyeni var ise daima iletişim sürekli bir şekilde devam etmelidir. Randevular ihmal edilmemeli düzenli olarak vitamin ve besin takviyelerine özen gösterilmelidir. Rahat bir doğum yapmak için uzman eğitimin bu zamanlarda alınması ideal olacaktır.