23. hafta Hamilelik Belirtileri
· 23. haftada bebek gelişimi
Dış dünya
23. Hafta bebek değişimi, bebeğiniz artık vücudunuzun dışından havlayan köpek sesleri gibi sesleri duyabilir. İlk başta, bebeğinizin kulakları yalnızca düşük perdeli sesleri duyabilir, yani erkek seslerini kadın seslerinden daha net duyabilir.
Sindirim becerileri
Yiyecekleri sindirim sistemi boyunca ilerleten dalga benzeri hareketler (peristalsis) başlar. Yutmada olduğu gibi, bu noktada bebeğinizin sistemi için pratiktir çünkü hareket edecek gerçek yiyecek yoktur.
23. haftada gebelik semptomları
Şişmiş ayak bilekleri
Önümüzdeki haftalarda veya aylarda bileklerinizin ve ayaklarınızın özellikle günün sonunda veya yaz sıcağında biraz şişmeye başladığını fark edebilirsiniz. 23. Hafta gebelik annenin değişimi, bacakların yavaş dolaşım kan kimyasında bir miktar su tutulmasına neden olabilecek değişikliklerle birleştiğinde ödem olarak da bilinen şişmeye neden olabilir.
Şişmiş eller ve yüz
Hamilelik sırasında alt ekstremitelerinizde belirli bir miktar ödem normal olsa da aşırı şişlik preeklampsi adı verilen ciddi bir durumun işareti olabilir. Ayaklarınızda veya ayak bileklerinizde şiddetli veya ani şişlik, ellerinizde hafif şişlikten fazla, yüzünüzde şişlik veya göz çevresinde şişlik varsa, ebenizi veya doktorunuzu arayın.
Sıcak Basmalar
Normalden daha sıcak hissediyor olabilirsin. Hamile olan üç kişiden birinden fazlası hamilelik sırasında sıcak basması yaşar. Hamilelik hormonları ve kilo alımı muhtemelen suçludur.
Görme
Hamilelik sırasında vücuttaki fazla sıvı ve hormon değişiklikleri göz ve görme sorunlarına yol açabilir. Yaşayabileceğiniz Belirtiler şunlardır:
- Bulanık görüş
- Göz kapaklarınızdaki değişiklikler
- Kuru gözler
- Kontakt lenslerinizdeki tahriş veya ağrı
Kişisel Bakım İpuçları
Dengeli bir diyet yemek ve doğum öncesi vitaminleri almak, hamilelik sırasında ihtiyacınız olan besinleri almanın harika yollarıdır. 23. Hafta gebelik, Ekleme biraz egzersiz içinde sağlıklı ve kilo vücudunuzun tutmaya yardımcı olacaktır. Dışarıda vakit geçirmek ayrıca ruh halinizi artırabilir ve daha fazla fiziksel aktiviteyi teşvik edebilir.
Biraz Güneş Alın
Bu hafta, güneş ışığında biraz zaman geçirmeyi deneyebilirsin. Biraz güneş ışığı siz ve bebeğiniz için sağlıklıdır. Araştırmalar, hamilelik sırasında ışığa maruz kalmanın bebeğin göz gelişimi için önemli olduğunu gösteriyor. Dışarıda biraz zaman geçirmek aynı zamanda ruh sağlığınız ve iyiliğiniz için de iyidir.
D vitamini, bebeğinizin kemik gelişimi, beyin gelişimi ve gelecekteki zihinsel sağlığı için gereklidir. Yetişkinlerde, D vitamini güçlü kemikler, sağlıklı bir bağışıklık sisteminin teşvik eder ve vücutta iltihaplanmayı azaltır.
D vitamini eksikliği hamilelikte yaygındır ve belirli risk faktörleriniz varsa daha yaygındır. Aşağıdaki durumlarda D vitamini eksikliği riski altında olabilirsiniz:
- Vejetaryen
- Dışarı çıktığınızda kendinizi tamamen örtün
- Daha koyu bir ten rengine sahip olmak
- Soğuk bir iklimde yaşayın
Yeterli D vitamini almak için şunları yapabilirsiniz:
Doğum öncesi vitaminleri alın
Bunlar 400 uluslararası birim (IU) D vitamini içerebilir. Gerekirse, sağlık uzmanınız ek destek önerebilir.
Güneşte güvenle biraz zaman geçirin
Yüzünüzde, kollarınızda, bacaklarınızda veya sırtınızda güneş kremi olmadan haftada iki kez sabah 10 ile öğleden sonra 3 arasında 5 ila 30 dakika güneşe maruz kalmak, tipik olarak ihtiyacınız olan günlük D vitaminini sağlayabilir.
Diyetinize D vitamini ekleyin
23.hafta gebelik ihtiyaçları, D vitamini için yeterli besin kaynağı olmamasına rağmen, en iyi bahisleriniz yağlı balıklar (somon ve ton balığı gibi), balık karaciğeri yağı ve süt, portakal suyu ve kahvaltılık tahıllar gibi yaygın olarak güçlendirilmiş gıdalardır. Belirli yağlı balıklar için haftalık servis sınırlarına dikkat edin (cıva içeriği nedeniyle).
Sıcak Basmalarla Başa Çıkma
Hamileliğiniz ilerledikçe sıcak basmaları daha da kötüleşebilir. 23. Hafta anne doğum sonrası, ayrıca doğum yaptıktan sonra bir süre olabilir. Doğum sonrası dönemde hormonlarınız düzeye geldiğinde normale dönmüş hissediyor olmalısınız. Bu arada, sakin kalmanın yollarını bulmak için elinizden gelenin en iyisini yapın.
- Ilık bir duşta serinleyin
- Susuz kalmamak için bol su veya diğer sağlıklı sıvılar için
- Dış sıcaklık izin veriyorsa soğuk hava almak için bir pencere açın
- El tipi bir fan kullanın
- Cildinizi serinletmek ve tazelemek için paraben içermeyen ıslak mendiller kullanın
- Odayı soğutmak için klima veya vantilatör kullanın
- Rahat, bol giysiler giyin