20. Hafta Hamilelik | Yirminci Hafta Gebelik Belirtileri

İçindekiler

20. hafta hamilelik sürecine alışma açısından önemli bir haftadır çünkü bu haftadan itibaren hamileliğin yarısına gelinir. Bu haftadan sonra karnınızın orta kısmında koyu bir çizgi ortay çıkabilir çünkü karnınız büyüyen rahminize doğru genişler. Bu da bir cilt pigmentasyonuna neden olarak o bölgede yukarı doğru bir çizgi oluşturur. Bu haftaya kadar bebeğin cilt yapısı yağlı ve beyaz madde olan vernixle kaplanmıştır. Cildin korunmasına yardım eden bu sıvı bebeğin cildinin herhangi bir hasardan etkilenmemesini sağlar.

Bu sürece kadar saç dökülmesi yaşadıysanız bu haftadan itibaren artık saç dökülmeniz yavaşlar. Saçlarınız bu haftadan sonra daha gür ve parlak bir hale dönüşür. 20. Haftadan itibaren yaygın olarak görülen gebelik problemlerinde artış yaşanması normaldir. Kabızlık, kramp, sıcak hissetme, ödem, baygınlık gibi rahatsızlıklar bu haftadan sonra daha da şiddetlenebilir.

20. ve 22. Haftalar itibariyle doktorunuz sizden ultrasonografi isteyebilir çünkü bebeğin iç organlarının ayrıntılı bir taraması yapılmalıdır. Doğumdan sonra ya da doğum esnasında herhangi bir probleme karşı erken tanı koyma açısından tarama yapılması gereklidir. Bu yüzden kontrol ve taramaların zamanında yapılması önemlidir.

20. hafta hamilelik

Hamileliğin 20. Haftasında anne adayında görülen değişimler

  1. 20. haftada bebeğiniz büyümeye devam ettiği için karnınız belirgin hale gelecektir.
  2. Elinizle hissedebildiğiniz rahim bölgesi artık göbek deliği hizasına gelmiştir.
  3. Rahminiz bu haftadan itibaren biraz yukarı çıkacaktır.
  4. Orta hat çizgisi denilen anne adayının göbek kısmıyla pubis arasında bulunan çizgi bu haftadan sonra koyulaşır.
  5. Doğum sonrasında en fazla 3 ay sonra kendiliğinden yok olacak bu çizgi genellikle anne adaylarını kaygılandıran bir görüntüdür.
  6. Bu haftadan itibaren anne adaylarına gerekli vitamin ve demir takviyeleri önerilir.
  7. Anne adayları özellikle hamileliğin yarısına geldikleri bu süreçte doktorunun verdiği ilaç ve vitaminleri almayı ihmal etmemelidir. Özellikle demir eksikliğinde besinlerden demir almak mümkün olmadığı için bebek ve anne adayının ihtiyacı olan demiri takviye yoluyla alması gerekir. Demir eksikliğinde içinde demir olan multivitaminler ya da demir içeren ilaçlar size doktorunuz tarafından önerilecektir.
  8. Bu haftadan itibaren kalsiyum kullanımı büyük önem taşır ve anne adayları günlük alması gereken kalsiyum miktarına dikkat etmelidir. Bebeğinizin kemik yapımı ve gelişimi için kalsiyum ihtiyacınızı temin etmeniz gerekir. Bebeğiniz ihtiyaç duyduğu kalsiyumu sizden alsa da dişlerinizde ve kemiklerinizdeki kalsiyum oranı azalabilir.
  9. Bu haftadan itibaren süt, peynir, ayran gibi kalsiyum içeren besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı açısından protein içeren gıdaların alınması gereklidir.
  10. Yeşil yapraklı sebze ve süt ürünleri bu dönemde en çok tüketilmesi gereken gıdalar arasındadır. Bu tarz gıdaların yetersiz tüketilmesi anne adayının diş ve kemik yapısında bazı bozulmalara neden olabilecektir.

Hamileliğin 20. Haftasında bebekte meydana gelen değişimler

20. hafta gebelik döneminde annenin ve bebeğin fiziksel durumlarında bazı değişimler gözlenir.

  1. Bu haftadan itibaren bebek anne karnında yeni dünyaya gelen bir bebek gibi uyumaya başlar.
  2. İlk dışkı olarak isimlendirilen mekonyum maddesi bebeğin rahim içerisinde ürettiği bir yapıdır.
  3. İşitme duyusu tamamen gelişen bebek sesleri duymaya başlar.
  4. Nefes almasına izin verecek kadar bebeğin akciğer gelişimi tamamlanmıştır.
  5. Yutma yeteneklerinin geliştiği bu dönemde bebek doğum sonrası süt içmeye hazırlanır.
  6. Yüksek ses ya da gürültü işitsel kabiliyeti tamamlandığı için bebeği rahatsız edebilir.
  7. 16 – 17 cm uzunluğuna ulaşan bebeğin ağırlığı 300 gramı geçmiştir

Resimlerin Kaynağı: https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/20-weeks-pregnant

İlgili İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir